A derbi harmadik felvonása jön

   

Vasárnap este a magyar jégkorong történetének legnagyobb múltú párharcának újabb állomása következik, a Ferencváros egy ponttal van lemaradva az UTE-tól, egyben a rájátszást érő hatodik helyről. Eddig kettőből kettőt nyertek a lilák, kulcskérdés lehet, hogy a két legtöbb gólt kapó védelem közül melyiket sikerül jobban összerakni.

A liga egyik legkiélezettebb párharca idén az UTE és az FTC versenyfutása. Bár a liláknál még a szűkös esztendők alatt is cél volt a Ferencváros legyőzése, az teljesen nyilvánvaló, hogy mindennek hatványozott tétje van akkor, ha a két csapat egymás közvetlen riválisának számít a rájátszásért folytatott versenyfutásban. Márpedig most ez a helyzet, hiszen 11 mérkőzés után az UTE a hatodik helyen áll 11 ponttal, míg a Ferencváros 10 pontjával a hetedik. A két csapat már kétszer játszott egymás ellen, mindkétszer Szilassy Zoltán tanítványai bizonyultak jobbnak. A meccsek azonban végig izgalmasak és szorosak voltak, joggal számíthatunk tehát arra, hogy vasárnap este a Megyerin is végig egymás nyakán lesz a két csapat.

Szakács Ferenc vezetőedző számára nagy megkönnyebbülést jelenthetett, hogy pénteken megszerezte első rendes játékidőben elért győzelmét csapatával, ráadásul a második helyen álló Miskolcot múlták felül Lencsésék. Ezt megelőzően pedig a HSC Csíkszeredát győzték le hosszabbításban, így egy négymeccses ponttalansági széria után két meccs alatt 5 ponttal gazdagodtak. A sikerben óriási szerepet vállal a térdsérülésből felépült Kiss Gábor, aki két meccs alatt 4 gólt és egy asszisztot tett bele a közösbe. Szintén örvendetes fejlemény, hogy Novak is visszatérhetett sérüléséből, az ő játéka alapvetően határozza meg a csapat karakterét.

A két csapat eddigi két mérkőzésén az újpesti légiós sor nyújtott kiemelkedő teljesítményt, hiszen Újpesten Elomo és Tapio 1+3-mal, Mihalík 2+1-gyel vétette észre magát, míg Pesterzsébeten a hátvéd Durakkal kiegészülve mindhárom gólt ők hozták össze. Szakács Ferenc legfontosabb taktikai feladata tehát az ő semlegesítésük lesz. Ez azonban nem lesz egyszerű, hiszen a védelem a Fradi talán legsebezhetőbb pontja. Ráadásul Cerny eltiltását tölti, Géczi játéka pedig kérdéses, úgyhogy a Lencsés, Horváth, Kramar, Hegyi, Revák, Lévai hatost kell a csatároknak úgy segíteniük, hogy kapusukat a lehető legkevesebb alkalommal hozzák kiszolgáltatott helyzetbe. A kapus személyére csak tippelni lehet, az eddigiek alapján Budainak tűnik a logikus választásnak, hiszen Marton védett a két UTE elleni vereség alkalmával, míg Budai állt a vasak között a két legutóbbi győzelemnél.

Az UTE eddig nagyon egyben lévő csapatnak tűnik, az a legnagyobb kérdés, hogy a légiósok mellett melyik fiatal magyar játékosnak jön ki a lépés és tudja meglepni ellenfelét. Az Érsekújvár otthonában szerzett pont alkalmával az éppen 20. születésnapját ünneplő Turbucz Martin volt a nyerőember, hiszen 17 másodperccel a rendes játékidő vége előtt ő egyenlített. A többiek közül egyelőre Colemannek (3+3), Virág Tamásnak (3+2) és Hegyi Ádám Zoltánnak (0+5) megy a legjobban, de Garbacz hátvédként elért három asszisztja is említést érdemlő. Ha a Fradi kapcsán sebezhető pontként említettük a védelmet, akkor ez hatványozottan igaz a lilákra, akik messze a legtöbb gólt kapták eddig a ligában, 11 meccsen összesen 53-at. Az FTC elleni siker egyik záloga is az volt, hogy három, illetve két gólon tudták tartani ellenfelüket. Ezt persze könnyű mondani, a lényeg a hogyan és erre majd csak a jégen kapunk választ.

UTE–Ferencváros 4-1

   

A szezon harmadik örökrangadóját is a lila-fehérek nyerték.

A mérkőzést az UTE kezdte aktívabban, viszont a 4. percben Durákot kiküldték magas bottal való játékért. Nem sokkal később Hegyi Ádám Zoltánt is kiállították, így kettős emberelőnyben játszhatott az FTC 44 másodpercen át. Az emberhátrányokat kivédekezték a lila-fehérek, majd átvették a játék irányítását. A harmad közepén Tapio ült ki két percre, a ferencvárosiak felálltak, de gól nem született. A 14. percben Kiss Gábor szabálytalansága nyomán emberelőnybe kerültek a hazaiak, a zöld-fehérektől Németh Péter egyszer kiugrott, Pleszkán védett.

A második harmadban is az UTE játszott aktívabban, fölényük a 28. percben érett góllá, Tapio tuszkolta be Marton kapujába a korongot. Két és fél perc múlva Hegyi Ádám Zoltán másodjára ült ki a büntetőpadra, a zöld-fehérek felálltak, de nem használták ki az emberelőnyt. A 36. percben Tapiónak sérülést okozott a magas bottal való játék során Pál Zoltán, ezért a ferencvárosi játékos 2+2 perces büntetést kapott. Az újpestiek éltek az egyik emberelőnnyel, Virág Tamás belőtte az UTE második gólját.

A záró húsz perc elején újra villantak a hazaiak légiósai, egy kijátszott akció után Elomo passzát Tapio váltotta gólra. A 46. percben büntetőhöz jutott az FTC, Hegyi Ádám Zoltán akasztotta Kiss Gábort, a sértett kapuvasat lőtt, így nem sikerült a szépítés. Fél perccel később Pál Zoltán újabb 2+2 perces kiállítást szedett össze gáncsolásért és könyökhasználatért. A csapatok majdnem két percen át négy a négy ellen játszhattak, miután az újpestiek elcserélték magukat és túl sokan voltak a jégen. A harmad közepén elszaporodtak a kiállítások, hazai részről Elomo, 33 másodperc múlva pedig Turbucz és Egyed, valamint a vendégektől Borbás ült ki, így kettős emberelőnybe kerültek a zöld-fehérek, de az újpestiek remekül védekeztek. Az 58. percben Németh Pétert kiküldték két percre testre ütésért, az UTE 24 másodperc alatt kihasználta az emberelőnyt Mihálik révén. Az utolsó előtti percben megszületett az FTC szépítőgólja, Pleszkán József shutoutját Kiss Gábor rontotta el. Az újpestiek 4-1-re nyertek, így a szezon harmadik örökrangadója is a lila-fehérek sikerével zárult.

Tőlünk hiányoznak légiósok

   

A vasárnap esti UTE-FTC rangadó edzői nyilatkozatai.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): ”A három Fradi elleni meccsből most játszottunk a legtöbb hibával, ezen mindenképpen javítanunk kell. Az erőnk megvan, mind a 22 játékosunknak, egy tempóban tudunk menni, sőt, a sok kiállításunk után még jobban ráléptünk a gázra és jobban küzdöttünk. Úgy gondolom, megérdemelt a 4-1.”

Szakács Ferenc (megbízott vezetőedző, Ferencváros): ”Az első harmadban kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. Az UTE jól dolgozott, begyűrt minket, nálunk pedig hiányoztak a góllövő emberek. Nekik igazi légiós soruk van, akik belövik, ha oda kerülnek. Tőlünk hiányoznak légiósok, meg a sérültjeink.”

Erste Liga, Megyeri út, 472 néző. Játékvezetők: Druga, Bachurik, Pálkövi, Somos.
Pleszkán: 96,8% (Ágoston)
K
Marton: 89,7% (Budai)
Hegyi Á. Z., Durák, Mihálik, Tapio, Elomo
1
Horváth, Kramar, Dubek, Borbás, Mikusovic
Zalavári, Demiters, Virág Cs., Coleman, Turbucz
2
Revák, Hegyi Á., Pál, Kiss, Rafaj
Ványi, Garbacz, Feil, Virág T., Gágyor
3
Lencsés, Lévai, Németh, Galló, Papp
Bereczki, Reiter, Egyed, Dömötör
4
Farkas, Mach
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
E
Szakács Ferenc, Orbán György
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 27:49 UTE Tapio Elomo Mihálik
2-0 36:33 UTE PP Virág T. Feil Durák
3-0 43:13 UTE Tapio Elomo Mihálik
4-0 57:43 UTE PP Mihálik Elomo Demiters
4-1 58:09 FTC Kiss Hegyi Á.
39 Kapura lövések száma 31
16 Kiállításpercek 16

Az UTE–FTC képei

   

A további képek itt tekinthetők meg.

Az UTE–FTC góljai

   

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum