A derbi második felvonása

   

Alig egy héttel azután, hogy az UTE hazai pályán 5-3-ra legyőzte a Ferencvárost, az időközben edzőváltáson átesett zöld-fehérek számára máris itt a lehetőség a visszavágásra. Telt ház lesz Pesterzsébeten.

Az elmúlt években Újpesten a visszafogott anyagi körülmények mellett is minimális cél volt a Fradi legyőzése. Ezt az elmúlt két évben sikerült is megvalósítani. Érdekes módon tavaly inkább a Megyeri úton ment a csapatnak a zöldek ellen, amikor négyből három alkalommal is megizzasztották ősi riválisukat, ezek között pedig egyszer hosszabbításban győztek is egy gólgazdag mérkőzésen 7-6-ra. Egy szezonnal korábban még több borsot törtek Dobos Tamásék orra alá a lilák, két meccset például megnyertek, és ezen kívül is még háromszor raboltak pontot. Akkor ráadásul főként Pesterzsébeten villogtak, a négy idegenbeli találkozó közül mindössze egyszer sikerült nyerni 60 perc alatt.

FTCUTE2

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Idén az első győzelem már zsebben, most a következő feladat az első idegenbeli győzelem megszerzése. Nagyon más arcát mutatja egyelőre Szilassy Zoltán csapata a hazai és nem hazai mérkőzésein, a szezonban most először két idegenbeli túra követi egymást, nagy kérdés, hogyan bírják majd a nyomást a fiatal játékosok. Ráadásul hosszú évek után idén nem “csak” a presztízs a tét, a két csapat között mindössze két pont különbség van, az UTE javára. Elomóék a pénteki forduló után a negyedik helyen álltak, azzal ugyanakkor minden lila drukker tisztában van, hogy egy szezon alatt legfeljebb egyet lehet előre lépni, reálisan tehát inkább az 5–6. helyért folytatott eredményes küzdelem lehet a cél.

Ehhez a Fradin keresztül vezet az út, ám ez nem lesz könnyű, hiszen játékosállomány tekintetében nagyon masszív gárda jött össze Pesterzsébeten. A szezon ennek ellenére nem kezdődött jól, sokszor a szerencse sem állt Lencsésék mellé, az elmúlt hétvégi derbin elszenvedett vereség után pedig a szakosztályvezetés is jobbnak látta, ha idejében lép. Így megváltak az eddig sikeres munkát végző Nygren, Dobos párostól, helyükre egyelőre Szakács Ferenc érkezett megbízott vezetőedzőként. A szakember, aki egykor a DAB farmcsapatának kapitánya is volt, az utóbbi években a ferencvárosi utánpótlásban dolgozott, logikus választás volt tehát őt megtenni a csapat élére. Karaktere, személyisége arra mindenképpen alkalmas lehet, hogy ráncba szedje a jó erőkből álló társaságot, amelyet előzetesen az első négy hely valamelyikének a megszerzésére is alkalmasnak tartottak.

Két olyan edző áll a két kispadon, aki nemrég még együtt dolgozott a Dab.Docler sikeréért.

Szakacs Szilassy

A táblánál Szakács Ferenc magyaráz, mögötte Szilassy Zoltán a DAB Nationalliga-csapat edzésén, 2011-ben. Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

Szakács Ferenc (megbízott vezetőedző, FTC): Kedden reggel vettem át a csapatot, azóta készülünk ezerrel. A fiúk nagyon odatették magukat, remélem, a fejekben is minden a helyére került. Bár még csak a szezon elején járunk, nagyon fontos meccs következik. Az Újpest elleni derbik mindig kiemelten lényegesek, a biztos győzelem lesz a cél. Sőt egyedül a győzelem elfogadható vasárnap. A sorokban elég sok változás van, ezekről előzetesen nem szeretnék még beszélni. Sajnos sérültjeink is vannak, Kiss Gábor és Géczi Gergely nem játszik majd, illetve Farkas Simon is kidőlt betegség miatt.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Pénteken nagyon tiszteltük a DAB-ot, erre ráment az első harmad és végső soron a meccs is. Nem ütköztünk eleget, a játék fizikai elemeit elhanyagoltuk és a kellő csibészség is hiányzott a fiúkból. A Ferencváros ellen ez nem engedhető meg, végig magas fordulatszámon kell majd pörögnünk és sokat ütköznünk. Fiatal csapatoknál egyébként gyakran jelent problémát a rossz kezdés, így volt ez annak idején a DAB-nál is, most talán ezzel foglalkozunk a legtöbbet elméleti és gyakorlati szinten egyaránt: a meccset megelőző 24 órát ugyanúgy fel kell építeni, mint magát a meccset. Szerencsére nagyon jó szellemű és tanulékony a társaság, a munkamorál pedig továbbra is kiemelkedő. A MOL Liga kiegyenlítettsége miatt nekünk minden meccs rangadó. A Fradit egy hete legyőztük, érzésem szerint nem mutatta válság jeleit a csapat, nem ezért kaptak ki, idén bárki belefuthat majd egy ötmeccses nyeretlenségi szériába. Szakács Ferenc kollégámmal sok újat nem fogunk tudni mutatni egymásnak, az érkezése nyilván pozitívan hat majd a játékra, de komoly taktikai vagy játékrendszerbeli változtatásokat ennyi idő alatt nem lehet véghez vinni. Arra készülünk, ahogyan ellenünk is játszottak, azt részletesen kielemeztük videón is.

Ferencváros–UTE 2-3

   

Nagyon jó hangulatú, sportszerű mérkőzésen az UTE nyert a jégkorongderbin. Ezen az estén a legnagyobb nyertes a budapesti jégkorong volt.

Teljesen megtelt a Pesterzsébeti jégcsarnok este 7 órára, a jégkorongderbi kezdetére. Remek hangulatban kezdték a felek a meccset, és ez jótékony hatással volt az iramra, kifejezetten gyors, változatos, szórakoztató összecsapást láthattak a nézők. Először Robert Martonnak kellett játékba avatkoznia a kapusok közül, de pillanatokkal később Pleszkán is átesett a tűzkeresztségen. Az első emberelőnyös helyzet is a lilák előtt adódott, ám nem sikerült élniük ezzel. A 12 percben aztán fordult a kocka, Virág Tamást ültették ki bottal akasztásért, és egy perccel később Cerny és Horváth András hozta kihagyhatatlan helyzetbe Vaclav Novakot. Gyönyörű góllal szerzett vezetést a Ferencváros. A gól után is folytatódott a lüktető játék, a telt ház előtt a játékosok nem engedtek maguknak egy pillanatnyi üresjáratot sem. A kapusok azonban mindkét oldalon remekül védtek, egygólos ferencvárosi előnnyel fejeződött be az első harmad.

A második harmadban ott folytatták a felek, ahol az elsőben abbahagyták. Helyzetek voltak itt és ott, hol az egyik csapat harcolt ki magának időlegesen mezőny fölényt, hol a másik. De Marton és Pleszkán vezetésével a védelmek minden próbálkozást hatástalanítottak. Bár a lőlap szerint az UTE kísérletezett többet, a mérkőzés rendkívül kiegyenlített volt. Az újpesti légiós sor rengeteget volt jégen, de nem találta meg az utat a hálóhoz, sportszerű harmadot követően maradt az egygólos zöld-fehér előny 40 perc után is.

FTCUTE3

A harmadik harmad elején aztán kinyílt a gólzsák. 5 és fél perc alatt négyszer jutott a korong a kapuba, a hazai szurkolók bánatára ezek közül három újpesti gól volt. A lilák légiós sora nagyon beindult, előbb Mihalik löketét segítette beljebb Elomo és Tapio, erre két perc múlva érkezett a válasz Rafajtól. Aztán Mihalik kötött csomót a teljes hazai védelem lábára, és Durák elé tett korongját a védőnek csak a kapuba kellett passzolnia. Aztán Tapio szerzett korongot, két védő között indult meg, és a felső sarokba lőtte a pakkot. Óriási lehetőséghez jutott a Ferencváros az 53. percben, amikor 100 másodpercig kettős emberelőnyben játszhatott. Az előnyt azonban nem sikerült megjátszani, Pleszkán és a jégen levő 3 újpesti mezőnyjátékos önfeláldozóan védekezett. Aztán az újpestiek ois megkapták az esélyt Croteau kiállításánál, de nem tudtak élni vele. A meccs végén Szakács Ferenc Marton kapust is lehozta, az eredmény azonban nem változott, ősi riválisa otthonában szerezte meg az UTE az első idegenbeli győzelmét a szezonban.

Újpesten most nagyobb a szív

   

Légiósok, melós sorok és egy remek kapus. Ez kell egy idegenbeli derbigyőzelemhez.

Szakács Ferenc (megbízott vezetőedző, Ferencváros): Úgy mentünk ki a jégre, hogy nyerni kéne ezt a meccset, és ez az első két harmadban nagyjából működött is. Sajnos elfogytak a védők, öt hátvéddel kellett játszanunk a végén, és a harmadik harmadban hibáztunk kettőt, amit büntetett az UTE. Nagyon idegesen játszottunk, az első két harmadban is, amikor vezettünk. Megyünk tovább, sajnos kicsit sok a sérültünk, de mindenképpen kellenek a győzelmek, hogy a fejekben tisztuljon a kép.

Szilassy Zoltán (vezetőedző, UTE): Ehhez a győzelemhez kellettek a légiósok, három nagyon kemény, melós sor, és egy remek kapusteljesítmény, igazi csapatmunka volt. Ha lehet itt beszélni Fradi-szívről, akkor Újpesten most nagyobb a szív! Szisztémában dolgoztunk, úgy gondolom, végig domináltuk a meccset, megtaláltuk az első gólt és a fizikumunk meghozta az eredményét. Örültem, hogy ennyi ember kijött megnézni a meccset, kellettünk mi is ahhoz, hogy ez érdekessé váljon, bízom benne, hogy még többen lesznek a derbiken később. Reméljük, kedden, Újpestre is sokan kilátogatnak.

Erste Liga, Pesterzsébet Jégcsarnok , 1000 néző. Játékvezetők: Nagy, Babic, Soós, Somos.
Marton: 92,9% (Budai)
K
Pleszkán: 92,9% (Szabó)
Kramar, Hegyi Á., Dubek, Németh, Rafaj
1
Durák, Demiters, Mihálik, Tapio, Elomo
Horváth, Cerny, Novák, Croteau, Mikusovic
2
Zalavári, Sommer, Coleman, Turbucz, Szűcs
Lencsés, Lévai, Pál, Borbás, Sijka
3
Hegyi Á. Z., Garbacz, Feil, Reiter, Virág T.
Mach, Farkas, Revák, Papp
4
Bereczki, Ványi, Dömötör, Virág Cs., Pichler
Szakács Ferenc, Orbán György
E
Szilassy Zoltán, Baróti Zsolt
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 12:30 FTC PP Novák Horváth Cerny
1-1 40:27 UTE Tapio Mihálik Elomo
2-1 42:13 FTC PP Rafaj Dubek Kramar
2-2 43:59 UTE Durák Mihálik Tapio
2-3 45:50 UTE Tapio Durák Mihálik
28 Kapura lövések száma 42
10 Kiállításpercek 26

Az FTC–UTE képes összefoglalója

   

Az FTC–UTE góljai

 

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum