Megfogyatkozott Fehérvár várja a Vienna Capitalst

   

Egy-másfél sornyi sérült játékossal várja a Fehérvár a magyar hoki egyik igazi mumus edzőjével érkező bécsi csapatot. Ha a jelen nem is, a múlt mindenképpen Tokajiék mellett áll, három éve nem nyert itt a Capitals.

A liga legjobb csapata után a második legerősebb érkezik Székesfehérvárra, tehát a Red Bull Salzburg után a Vienna Capitals lesz a Fehérvár AV19 ellenfele. A bécsiek 6-ból 5 meccset nyertek, a vereség a Salzburgtól érkezett. Egyszer már találkozott egymással a Volán és a Capitals, akkor esélytelen volt a magyar EBEL-csapat, 6-1 után 6-3-ra maradt alul Bécsben. Ráadásul azóta az első sorból hárman kiestek sérülés miatt.

A kiváló rajt után a Fehérvár a legutóbbi két meccsén súlyosnak mondható vereségeket szenvedett, Grazban 4-1 maradt alul, majd jött a Salzburg elleni 0-7 idehaza. Mindkét meccsen rövidzárlatok okozták az egyértelmű vereséget – Grazban az első 2 gól 27 mp alatt jött, a Salzburg pedig 7 perc alatt 5-öt rámolt be –, ezen rövid periódusoktól eltekintve nem játszott rosszul a magyar csapat.

Fehérváron közel három éve nem nyert a Vienna Capitals, az utolsó bécsi győzelem 2011. november 1-jére esett. Azóta ötször kaptak ki Magyarországon Rotterék.

Ugyanakkor a Bolzanót legutóbb EBEL-bajnoki címig vezető Tom Pokel vezetőedző jó ómen lehet a bécsiek számára. A szakember bár rendkívül tartalmas nyilatkozattal örvendeztette meg a ligahonlapot – ennyit mondott a pénteki meccs elé: “Fehérváron mindig nagyon kellemetlen játszani” –, róla tudni kell, hogy Magyarország a kedvenc terepe. A Graz edzőjeként 2007/08-ban mind a 2, a Bolzano mestereként tavaly mind a 4 székesfehérvári meccsét a rendes játékidőben nyerte, az olasz válogatottat pedig az A csoportba vezette a tavalyi világbajnokságon az Arénában.

A Fehérvár rengeteg gólt kap ebben a szezonban, nincs olyan csapat az EBEL-ben, amelyik többet kapott volna eddig. 6 meccsen 23-szor találtak az ellenfelek Rajna vagy Robinson kapujába, ez majdnem 4-es átlag.

AVSVIC4

Ezúttal Rob Pallin vezetőedző jobb kezét, a hátvédek képzésével is foglalkozó Sille Tamás edzőt kérdeztük az aktuális mérkőzés előtt. Először is arról, hogy ezen a héten mit tudtak tenni a csapatvédekezés javítása érdekében.

Úgy fogalmaznék, hogy általában nem a védekezés gyenge, hanem egyéni hibákat követnek el a játékosok. Ezeket pedig például a Salzburg könyörtelenül kihasználja. A másik oldalon pedig az a gond, hogy mi nem voltunk ennyire kíméletlenek ellenfelünkkel, nem váltottuk gólra az ő hibáikat. A játék képe alapján eltúlzott volt a hétgólos vereség. Természetesen a védekezésbeli hibák jobban látszanak, emlékezetesebbek, de a jégkorong csapatjáték, és sokszor előfordul, hogy egy-egy gólt eredményező hibát nem védő követ el.

Kiesett a csapat első számú kapusa és két válogatott bekk, nyilvánvalóan ez is vastagon benne van a nem túl hízelgő statisztikában. Meg tudja oldani a jelenlegi keret a feladatot, amíg visszatér a három játékos, esetleg felmerült-e, hogy hoznak újabb légióst?

Természetesen nagy hiányt okoz két meghatározó védő kiesése. Velük és Hetényi Zoltánnal együtt biztosan stabilabbak lennénk. Amíg vannak hiányzóink, a csapatnak kell pótolni őket. Jobban össze kell tartani, keményebben kell küzdeni, hogy ne érezzük meg a hiányukat.

A szezon előtt azt nyilatkozta Rob Pallin, nincsenek tabuk, senkinek sem biztos a helye a csapatban. Lesz ennek látható jele mostanában?

Ha vannak sérült játékosok, őket nyilvánvalóan helyettesíteni kell. Minden csapat nagyobb kerettel vág neki az idénynek, mint ahány játékost egy-egy meccsre nevezni lehet, tehát szükségszerű, hogy mindig lesznek kimaradók. És természetesen minden játékosnak akkor kell tudnia a legjobbját nyújtania, amikor a jégen van. Minden változás a keretben, legyen az sérülés, vagy egyéb okok miatt, lehetőség annak a játékosnak, aki bekerül, és ezzel a lehetőséggel élni kell tudni.

Hogy néz ki a Vienna Capitals elleni győztes taktika?

A védekezés kapcsán az egyéni hibákról beszéltem. De hiba nélkül nincs gól, ha mindenki tökéletesen játszana, nem látnánk gólokat. Éppen ezért a legfontosabb, hogy 60 percen keresztül a lehető legnagyobb odafigyeléssel játsszunk. Jobban és többet kell dolgoznunk a jégen ellenfelünknél. Oda kell figyelnünk, hogy kevesebb lehetőséghez jusson a másik csapat, mint mi, nekünk pedig minél jobban ki kell használnunk az előttünk nyíló lehetőségeket.

Mint jeleztük, a Fehérvár AV19 öt játékost nélkülözni kénytelen péntek este, de Hetényi Zoltán, Szirányi Bence, Varga Arnold, Bartalis István és Kóger Dániel mellett Magosi Bálint és Sárpátki Tamás játéka is kérdéses. A Vienna Capitalsben Dustin Sylvester újra játékra kész, hiányozni fog viszont Benoit Gratton, míg a Volántól igazolt Adam Naglich játéka kérdéses.

Jelen helyzetben az összeállítás percről percre változhat, az biztos, hogy a meccs napján délelőtt esedékes edzés után már többet tudunk majd.

Fehérvár–Vienna Capitals 2-3

   

Nem érdemelt vereséget a Fehérvár, igaz, győzelmet sem. Ezen a meccsen egy pont járt volna Banhaméknek és Ferlandéknak is. A speciális játék döntött, 3 év után nyertek itt a bécsiek.

Nagyon érdekes története volt ennek a meccsnek. A Vienna Capitals nagyon erősen kezdett, magabiztosan játszott, a legutóbbi mérkőzés emlékei jöttek elő, amikor a Salzburg nem sok esélyt adott a Fehérvárnak. Ráadásul folytatódott a pechszéria is, Ferland életerős lövése megpattant egy volános térden, és így védhetetlenül pattant a jobb alsó helyett a bal felső sarokba. A gól megfogta Tokajiékat, néhány percig hitehagyottnak látszott a csapat, nagy szerencse, hogy ezt a periódust a bécsiek nem használták ki. Így nem mélyült tovább a válságos gólarány, ami így már 1-12 volt az utóbbi 3 mecsset összesítve. A fegyelmezett, zárt védekezésre épített a magyar csapat, és ez bevált. Talán túl nagynak érezte a fölényt a bécsi csapat is, így túl korán elbizakodottá vált, ezzel párhuzamosan csökkent a jégre kitett produktumuk minősége. Ebből a kettős hatásból egy jó húszperces összevissza játék alakult ki, a szokásosnál jóval színvonaltalanabb Vienna Capitals-meccs. Bár Sarauerék sokat lőttek az óriási termetű Zaba kapujára, ezek nem voltak veszélyesek, elhaltak vagy a blokkban, vagy a kapusban, kipattanó szinte nem volt.

A második harmadban is egy ideig így mentek a dolgok, de egyre keményebben dolgozott a magyar csapat. Igaz, az emberelőnyös játék továbbra is döcögött, volt hogy a korongbevitel sem sikerült, de előbb-utóbb a sors is úgy akarta, hogy sikerüljenek a dolgaink. Ehhez igazi vállalkozókedv is kell, és Hetényi Péterben megvolt ez. Óriási lövésébe Banham tette bele tökéletesen a tollát, a korong így jutott Zabán túl, 1-1-gyel fordultunk az utolsó harmadba.

A 44. percben elég érthetetlen módon kerültünk emberelőnybe, Magosit látszólag szabályosan bodicsekelte Lakos, ám a játékvezetők szerint nem, és ez a lényeges. A légióssorunk pattogós játékkal örvendeztették meg a publikumot, a végén Marino lőtte be a vezetést jelentő gólt. Könnyű előny visszajár, sajnos többször is. Az elsőből egyenlített, a harmadikból visszavette a vezetést a bécsi alakulat. Alig több mint egy percig vezetett a Volán a meccsen.

A tartalékos Fehérvár ennyire képes, ne feledjük, az első 11 játékosból 5 hiányzott ezúttal. A vendégek mélyen tudásuk alatt játszottak.

Ezen a mérkőzésen a Volán volt a jobb

   

Mindkét edző így értékelte a Fehérvár–Vienna Capitals meccset.

Rob Pallin (vezetőedző, Fehérvár AV19): Ezen a meccsen mi érdemeltük volna jobban meg a két pontot. Sajnos a végén néhány játékvezetői ítélet megnehezítette a dolgunkat, az utolsó gólnál kétszer is akadályozták a kapusunkat a mozgásban, és a gól előtti kiállítást sem szabadott volna befújni, döntetlen állásnál a hajrában ez nem szokás egy nem teljes egyértelmű szabálytalanság esetében. Hét mérkőzés ment le a szezonból, és mostanra kialakult egy olyan játék és az a küzdőszellem, ami példamutató. Elfelejtettük az előző meccsen kapott nagy pofont, egyre több hiányzónk van, nem volt szerencsénk az ítéletekkel, de a körülményekkel nem szabad foglalkoznunk. Ugyanezt a stílusú játékot kell folytatnunk elszántan, és akkor előbb-utóbb jönnek majd a jó dolgok az életünkben. Ezen a mérkőzésen is kiválóan helytálltunk.

Tom Pokel (vezetőedző, Vienna Capitals): – Ezen a mérkőzésen a Volán volt a jobb. A magyar csapat játékosai sokkal keményebben küzdöttek ezen a meccsen, sokkal nagyobb szívvel játszottak. Csapatom ezúttal 10-15 percet dolgozott úgy, ahogy elvárom, nagy szerencsénk volt, ezért tudtunk nyerni. Egyáltalán nem vagyok elégedett, nem érdemeltünk győzelmet, és a meccset látva nem is mindig voltam biztos a pontszerzésünkben. Mindig elmondom, nagyon nehéz ebben a jégcsarnokban játszani a vendégcsapatoknak, ez ezúttal is bebizonyosodott. Két pontért jöttünk, ezt azért végül megszereztük, ennek örülök.

EBEL, 3021 néző. Játékvezetők: Hofer, Johnston, Kaspar.
Rajna: 91,2% (Robinson)
K
Zaba: 94,3% (Kickert)
Orbán, Kiss, Kovács, Sikorcin, Magosi
1
Iberer, Carson, Foucault, Watkins, Jessiman
Ejdepalm, Wehrs, LoVecchio, Sarauer, Marino
2
Fraser, Peter, Puschnik, MacArthur, Ferland
Tokaji, Hetényi P., Benk, Erdély, Banham
3
Klimbacher, Schlacher, Fischer, Schiechl, Rotter
Reiter, Németh, Nemes, Kocsis
4
Lakos, Bauer, Sylvester, Hartl
Rob Pallin, Sille Tamás
E
Tom Pokel, Phil Horsky
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
0-1 04:36 VIC Ferland Iberer MacArthur
1-1 35:24 FHA Banham Hetényi P.
2-1 44:28 FHA PP Marino Ejdepalm LoVecchio
2-2 45:45 VIC PP Sylvester MacArthur Peter
2-3 55:32 VIC PP Ferland Fraser Peter
35 Kapura lövések száma 34
10 Kiállításpercek 20

A Fehérvár–Vienna Capitals legjobb képei

   

A teljes galériát itt találják.

A Fehérvár–Vienna Capitals góljai

   

Ide kattintva 5 gólt láthatnak.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum