Az NHL Bajnokok Ligájázna

   

Az észak-amerikai liga legalábbis intenzíven keresi az együttműködési lehetőségeket az európai hokival. Ugyanakkor korlátozná a játékosok olimpiai részvételét.

A bennfentes TSN értesülései szerint a liga és a szakszervezet egy négyéves menetrend felállításán dolgozik, a komplex tervek érintenek sok mindent, így a szezon közbeni All Star-gála, a téli olimpia, a 2016-ben újrainduló világkupa és az európai klubcsapatokkal játszandó mérkőzések is benne vannak. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy a tárgyalások egyelőre igen kezdetleges stádiumban vannak, könnyen lehet, hogy az NHL és az NHLPA végül úgy határoznak, hogy a 2016-os világkupáig semmilyen más nemzetközi együttműködésben nem vesznek részt, arról majd a kupa tapasztalatainak fényében döntenek.

Mannheim Buffalo

Adler Mannheim?Buffalo Sabres (2011. október 4.)

Nagyon komoly új terv szerint az NHL-csapatok valamilyen, még nem részletezett formában csatlakoznának a Champions Hockey League-hez, azaz a Bajnokok Ligájához. A dolognak számos nehézsége van, amelyek közül a legfontosabb az időzítés. Két lehetséges időpont került szóba: a február és a szeptember vagy az október. A februárral az a baj, hogy tökéletes időszak a Super Bowl után az NHL-es csapatoknak a pénzkeresetre Észak-Amerikában is. Ráadásul ahogy az egyik NHL-forrás a TSN-nek elárulta, az NHL viszonylag konzervatív liga, a tulajdonosok nem szeretnek semmilyen szünetet a naptárban, ami a csapatokat és a nézőket egyaránt kizökkentheti. Ehhez jönnek még a sérülések és a biztosítások okozta gondok.

De nem sokkal jobb az őszi időpont sem. A tárgyalásokban személyesen is érintett egyik szereplő a már említett cikkben elmondta, hogy nyugodtan kezdődhetne a bajnokság október végén is: “A fiúk ma már tökéletes edzettségi állapotban érkeznek a campre, ráadásul az október eleje mindig nagyon szellős, nem ritkák a 4-5 napos szünetek sem, hiszen a menetrendet összeállítók nem akarnak szembemenni az NFL-lel és a baseball rájátszásával. Mindez azt jelenti, hogy az október jóformán edzésekkel telik, amire ezeknek a srácoknak semmi szükségük. A Chicagónak például a lockout miatt rövidített szezonban, amikor végül megnyerte a Stanley Kupát, egész évben egyetlenegy edzése volt. És tudja mennyi volt tavaly? Kettő.”

Az időzítés tehát jelentős módosításokkal járna a naptárban, de ez nem tűnik kivitelezhetetlennek. Az ősszel viszont az a baj, hogy a sérüléseknek sokkal nagyobb a kockázatuk. Az európai csapatok ugyanis egy hónappal korábban kezdik a szezont, ehhez jön még, hogy nekik ez egy roppant fontos mérkőzés, míg az NHL-es csapatoknak inkább csak bemutató lenne. A kettő együtt pedig az idézett forrás szerint melegágya a sérüléseknek.

Érdekes, hogy éppen most merült fel újra eza gondolat Észak-Amerikában. Ugyanis az NHL néhány évvel ezelőtt megvehette volna a Bajnokok Ligája összes jogát, mindössze 20 millió dollárért. Nem tette, 2008 és 2010 között ennek alternatívájaként szervezte meg a Premiere Seriest. Az üzlet azért esett kútba, mert sem a liga, sem a szakszervezet, sem a csapatok, sem a kollektív tárgyalások nem álltak olyan jól, mint most. Ez lehet az egész történet kulcseleme: hosszú évekre rendezett munkaügyi kapcsolatok, garantált növekedési kilátások, gigantikus mértékű médiaszerződések most már nem csak az USA-ban, de Kanadában is. Mindezek együtt azt jelzik, hogy további növekedés csak külső forrásokból történhet, a legkézenfekvőbb piac pedig Európa lehet. A szakszervezet különösen erős kényszerben van, hiszen a világgazdasági válság megrázta a videójátékok és a játékoskártyák piacát, amelyek pedig az NHLPA jelentős bevételi forrásai.

Nagy kérdés, hogy az üzleti logikája ráerőszakolható-e a sportéra, milyen mértékben és milyen kompromisszumokkal. Mindeközben pedig az olimpia ? amely félreértés ne essék, szintén üzlet, csak nem az NHL-nek ? egyre hátrébb szorul a tengerentúli gondolkodásban. Jelenleg éppen egy olyan javaslat fekszik az NHL asztalán, amely szerint a foci mintájára csak három 23 évesnél idősebb játékost engednének el a nemzeti válogatottakba a világ legerősebb ligájából. Természetesen ebben az ügyben sem történetek meg még a legfontosabb lépések. Az mindenesetre látszik, hogy nem fogunk unatkozni a következő években sem.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum