Az IIHF bólintott a Világkupára

 

2016 szeptemberében Kanadában rendezik a Vk-t, erről a nemzetközi szövetség Tenerifén zajló kongresszusán döntöttek.

A végleges időpont még nincs meg, de az eseményt várhatóan szeptember 15. és október 1. között tartják. A hírt megerősítette Donald Fehr, az NHLPA vezetője is. Az IIHF-konferencián az is eldőlt, hogy a Világkupán nyolc csapat vesz majd részt, amelyből hat részvétele már biztos, úgymint Kanada, USA, Oroszország, Csehország, Svédország és Finnország. A fennmaradó két helyről egy későbbi időpontban döntenek. René Fasel, a nemzetközi jégkorongszövetség elnöke októberben utazik a tengerentúlra, ahol egyeztetésre kerül sor az NHL és az NHLPA vezetőivel a Világkupáról, a végleges időpont, a helyszínek kijelölése és egy-két bajnokság menetrendjének megváltoztatása lesz napirenden. Ebben az időpontban ugyanis már zajlik például a KHL küzdelemsorozata, ám erre Vlagyiszlav Tretyiak az orosz szövetség elnöke csak annyit mondott, hogy az orosz válogatott mindenképp ott lesz, mégpedig a legjobb összeállításában. Az IIHF novemberi összejövetelén tovább folynak majd a tárgyalások és a finomítások a tornával kapcsolatban. Faselék annyira igyekeztek alámenni az NHL akaratának, hogy ennek érdekében még az olimpiai selejtezők megszokott időbeosztását is felborították. Mint korábban többször írtuk, az NHL-játékosok olimpiai szereplése szempontjából az NHL egyik fontos feltétele volt a Világkupa tengerentúli újraindítása.

Alekszandr Medvegyev, a KHL elnöke csütörtökön már korántsem volt annyire derűlátó, mint honfitársa. Mint elmondta, Bill Dalyvel, az NHL alelnökével még fontos részleteket kell egyeztetnie. Az egyik ilyen, hogy Medvegyev azt szeretné, ha a “hoki szabályainak megfelelően” játszanák a meccseket, ami annyit tesz, hogy ne az NHL, hanem az IIHF előírásai legyenek az irányadók. A probléma azonban nyilvánvalóan nem ez. A KHL számára presztízskérdés, hogy elengedi-e játékosait egy olyan eseményre, amiből nem csak hogy semmi haszna nincs, de deklaráltan a konkurens ligát népszerűsíti. Igaz ez még akkor is, ha a KHL-en kívül nem sok ember gondolja, hogy a két liga valóban egymás versenytársa lenne. További problémát jelent, hogy 2016 őszén olimpiai kvalifikációra kerül sor, ami érintheti a ligában játszó nem kevés lett, fehérorosz, kazah játékost. Egy szünetet tehát minden bizonnyal kell majd tartani. Tretyak szavai mindazonáltal arra utalnak, hogy sok aduja nincs az oroszoknak, hiszen a 2016-os világbajnokságot Moszkvában és Szentpéterváron rendezik. Ha a Világkupa kapcsán túlságosan bekeményítenek, akkor az NHL egy sokkal fájóbb ponton vághat vissza nekik. Arról nem is beszélve, hogy az NHL-esek olimpiai szereplése mindenki számára alapvetően fontos, így nemzetközi támogatásra sem számíthat ez ügyben a KHL.

A Világkupát és elődjét, a Kanada Kupát eddig hétszer rendezték meg. A Kanada Kupán négyszer a rendező (1976, 1984, 1987, 1991), egyszer a Szovjetunió (1981) győzött, a Világkupát pedig egyszer-egyszer szerezte meg az Egyesült Államok (1996) és Kanada (2004).

worldcup logo

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum