A MOL Liga első visszavágója

   

A sorsolás szeszélye és a csapatok területi elhelyezkedése miatt máris itt az alkalom, hogy a Brassó visszavágjon a DAB-nak az idegenben elszenvedett vereségért.

Vagy a másik oldalról nézve: itt az esély a Dab.Docler előtt, hogy visszavágjon a Dunaújvárosban elvesztett pontért. Az első fordulóban ugyanis a Brassó hosszabbításra kényszerítette a hazaiakat, végül Szappanos Dávid aznapi harmadik gólja jelentette a minimális különbséget a két csapat között, amelyet a 65. percben lőtt. A DAB különben jól kezdte a szezont, hiszen a megszerezhető 9 pontból 8-at begyűjtött, így egyelőre azonos pontszámmal áll az első helyezett Miskolc mögött. Igaz, a kétszeres MOL Liga-győztes három hazai mérkőzéssel indította az évadot, a másik két meccsen a Debrecen legyőzése nem jelentett gondot, míg a Ferencvárossal a várakozásoknak megfelelően nagyon éles meccset játszottak, ahol a jobb helyzetkihasználásuknak köszönhetően vitték el a három pontot Gröschlék.

DABBRA

Fotó: Ónodi Zoltán (dabdocler.hu)

Donald MacLean nem is volt maradéktalanul elégedett. Az újvárosi vezetőedző meccs utáni nyilatkozatában kiemelte, hogy nagyon hullámzó volt a játék, hazai dominancia után általában hasonló időtartamú vendégfölény következett és viszont. A csapat tehát egyelőre nem képes 60 percen keresztül azt a játékot nyújtani, amit a szakvezetés megálmodott. De ez nem is volt tervben, eleve úgy indultak neki a szezonnak, hogy időbe telik, míg az edzők, a játékrendszer és a csapat összecsiszolódnak.

Az új játékrendszer legfontosabb elemei pedig a gyorsaság, az egyszerűség és a kapu előtti határozottság. Ebből adódóan idén jóval több bekotort találatra lehet számítani a csapattól, mint az eddig megszokott volt. Ilyenből máris láthattunk párat, MacLean ezzel kapcsolatban tréfásan annyit jegyzett meg, hogy ő csatár volt, tehát őt nem érdekli, szépek-e a gólok, tőle sem azt kérdezték sosem, hogy milyen gólokat lőtt, hanem hogy mennyit. A DAB-ban eddig többnyire az első két sor szállítja a gólokat, különösen a bombaformában kezdő Szappanos és a hosszú évek után újra összeállt Kiss, Galanisz, Azari trió első tagja eredményes, de ugyanígy dicsérhető a hat assziszttal rendelkező Somogyi is. A csapatban mindenki egészséges és feltehetően szükség is lesz mindenkire, hiszen az első erdélyi túrán a csapat Brassó után szombaton már a Csíkszeredával játszik.

A Brassó nem kezdte olyan jól a szezont, mint pénteki ellenfele, igaz, ő erőltetett menetben három magyarországi mérkőzésen van túl. A csapat a pénteken Dunaújvárosban játszott meccs után szombaton már a Ferencváros ellen mérkőzött, majd következett hétfőn a Debrecen. A maratoni hosszúságú pesterzsébeti találkozón végül csak a büntetők, azon belül is a nyolcadik pár döntött a hazaiak javára, míg a Debrecen ellen simábban induló meccs végül idegbajos utolsó perceket hozott. A csapat egyelőre 5 ponttal a negyedik, de ennek még semmi jelentősége sincs.

Ihnacak mester meccs végi értékeléseinek visszatérő eleme a helyzetkihasználás alacsony foka, vagyis a csapat sokszor jut el a koronggal az ellenfél kapuja elé, ám ezekből a szituációkból a kívánatosnál kevesebbszer szereznek gólt. Ebben a Debrecen elleni mérkőzésen már tapasztalható volt javulás, hazai pályán minden bizonnyal még jobbak lesznek.

A csapatból a hétpontos Martin Saluga és az ötpontos Mihály Árpád emelhető ki, mindketten meghatározó teljesítményt nyújtanak, kulcsfontosságú, hogy milyen formában lesznek a hétvégén. Sok múlik majd a sérülteken is, a csapat Facebook-oldalán megjelent információk szerint a Ferencváros ellen az első harmadban megsérülő Zsók felépülése jól halad, azok után, hogy a Debrecen elleni mérkőzést kénytelen volt kihagyni, pénteken a DAB ellen minden bizonnyal már pályára léphet. Obsut esetében a helyzet ennél bizonytalanabb, elképzelhető, hogy beszakadt a lágyékszalagja, az orvosi stáb mindent megtesz azért, hogy a meccsig összedrótozzák, mindazonáltal játéka egyelőre kérdéses.

Miroslav Ihnacak (vezetőedző, Brassó): Kemény mérkőzések várnak ránk, előbb a Dab.Docler, majd az Érsekújvár ellen, de ha koncentrálunk és a helyzetkihasználásunk is a megfelelő lesz, akkor nyerhetünk. Sajnos az orvosoknak is van szavuk a csapat összeállításakor, Obsut és Zsók játékát még jóvá kell hagyniuk, de Mihály Árpád és Nagy Csaba is gyomorproblémákkal küzd.

Donald MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): Huszonnégy órán belül két meccset játszani sosem egyszerű, ettől függetlenül úgy érzem, hogy kifejezetten jó formában vannak a srácok fizikailag, és mentálisan is rendben vannak, így nem hiszem, hogy állóképességi vagy motivációs problémáink lennének. A Brassónak erős csapata van, sok húzóember játszik náluk, akik képesek eldönteni egy-egy meccset. Ugyanakkor úgy érzem, hogy múlt pénteken bizonyítottuk, amíg mi diktáljuk a tempót, addig nehéz velünk lépést tartani. Mivel a Brassóval a Kontinentális Kupában is találkozunk, ezért minden apró részletre igyekszünk odafigyelni velük kapcsolatban.

Brassó–Dab.Docler 1-3

   

A hazai 4-3-as hazai győzelem után a dunaújvárosiak 3-1-re nyertek idegenben a brassóiak ellen. A Dab.Docler 22 percnyi emberhátrányt védekezett ki.

A mérkőzés 4. percében Mihály Árpádot akasztotta Papp Viktor, amiért kétperces büntetést kapott, a Brassó emberelőnybe került. A hazaiak nem tudtak dominálni az emberelőny során, viszont a kiegészülés után nem játszhattak sokáig öten az újvárosiak, mert Galanisz Nikandrosz kiütötte ellenfele kezéből a botot. A második fórban sikerült felállnia a Brassónak, jól járatták a korongot, de eredménytelenül. Öt az öt ellen már betaláltak, Fodor Csanád megindult, végigcselezte az újvárosi védelmet, majd belőtte a korongot Kalnins mellett. A harmad felénél kiállították Nagy Csabát, az első Dab.Docler-emberelőny nem hozott sok izgalmat. A harmad második felében gyakorlatilag négy percen át emberelőnyben játszhatott a Brassó Martine és Galanisz kiállítása nyomán, ám mégis vendéggól született. Szappanos a bal szélen betört a hazai harmadba, majd egyenlített. A játékrész vendégkiállítással ért véget, Mestyán ült ki gáncsolásért.

A második harmad áthúzódó brassói emberelőnnyel indult, azonnal felálltak öt a négy ellen a hazaiak. Gröschl büntetése után 47 másodpercre kettős előnyben játszhatott a Brassó, viszont egyik lehetőséggel sem élt. A 28. percben jelenet alakult ki Polc kapuja mögött, Piszarenko és Somogyi találták meg egymást, amiért páros 2+2 perces büntetést kaptak. A mérkőzés felénél Mihály és Klouda újra vezetéshez juttathatta volna a Brassót, viszont kihagyták ziccereiket, Mihály Árpád a kapuvasat találta el. Néhány másodperccel később emelkedett a játékvezetők karja, amitől Szappanosnál elszakadt a cérna, odaszólt a játékvezetőnek, amiért kétperces büntetése mellé 10+20 percet kapott, végleges fegyelmit. Hetedik emberelőnyét sem használta ki a Brassó, ami néhány perccel később megbosszulta magát, Azari korongot szerzett, betört a brassói harmadba és betalált Polc kapujába. A játékrész utolsó percében Martine kapott kétperces büntetést, így a második harmad is áthúzódó brassói emberelőnnyel zárult.

A záró húsz perc elején miután visszatért Papp Viktor, egy perccel később Somogyi Balázs ült ki, viszont továbbra is eredménytelenek maradtak a brassóiak az öt a négy elleni játékban. A 47. percben Kiss Ákos kapott 2+2 perces büntetést bottal akasztásért és gáncsolásért, amit nem hagyott szó nélkül, de nem kapott érte további perceket. Az 56. percben eljött a második Dab.Docler-emberelőny, felálltak a vendégek, de komolyabb lehetőségig nem jutottak el, csak később öt az öt ellen. Másfél perccel a vége előtt brassói részről Nagy Csaba gáncsolt, kiállították, amivel gyakorlatilag el is dőlt volna a mérkőzés, ám Kalninsnak be kellett mutatnia egy bravúrt. A végén Polc lekorcsolyázott, Gröschl betalált az rües kapuba, így a Dab.Docler 3-1-re nyert remek emberhátrányos védekezésének köszönhetően. A két csapat három hét múlva Kontinentális Kupa-mérkőzésen csap össze ugyanitt, Brassóban.

Miroslav Ihnacak (vezetőedző, Brassó): “Lassan kezdtünk, a játékosok feszültek voltak, nem korcsolyáztak eleget. Nem tudom, mi lehet ennek az oka, csak arra tudok gondolni, hogy ez volt a bemutatkozásunk hazai pályán. Épp elég emberelőnyt kaptunk, de ha ezeket nem használjuk ki, nem érdemlünk győzelmet. Egy lőtt góllal nem lehet meccset nyerni.”

Don MacLean (vezetőedző, Dab.Docler): “Mindig mondtam, hogy a Brassó és a Dab.Docler meccsei nagyon nehezek és kemények. Jó mérkőzést játszottunk, büszke vagyok a csapatomra. A mi szempontunkból jól sikerült megvalósítanunk az előre eltervezetteket, végig a 60 perc során. A siker kulcsa az volt, hogy taktikusak voltunk, és jó volt a csapat szerkezete. Sok kiállítást kaptunk, de ahogy telt az idő és egyikből sem kaptunk gólt, megnőtt az önbizalmunk, és végül megszereztük a három pontot.”

Erste Liga, Patinoarul Olimpic Brasov, 1300 néző. Játékvezetők: Csomortani, Toparceanu, Keresztes, Butucel.
Polc: 92,9% (Fülöp)
K
Kalnins: 96,0% (Hajek)
Nagy Cs., Filip, Saluga, Mihály, Klouda
1
Martine, Hüffner, Galanisz, Azari, Kiss
Piszarenko, Hietamaki, Antal, Molnár, Virág
2
Martinka, Pozsgai, Somogyi, Gröschl, Szappanos
János, Mátyás, Imecs, Fodor, Péter R.
3
Nagy R., Mestyán, Pavuk, Papp, Peterdi
Bálint, Petres, Márton
4
Hruby, Erdélyi, Kovács, Magosi, Léránt
Miroslav Ihnacak, Kovács László
E
Donald MacLean, David Leger
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 08:39 BRA Fodor János
1-1 17:05 DAB SH Szappanos Gröschl
1-2 37:31 DAB Azari Kiss
1-3 59:53 DAB EN Gröschl Peterdi
25 Kapura lövések száma 29
10 Kiállításpercek 56

Fotóalbum

Videó-összefoglaló

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR INFO
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum