Az Olimpija legyőzése kell a jó rajthoz

   

Nagy lehetőség előtt áll a Fehérvár AV19. Ha a Villach és a KAC után a szlovén EBEL-csapattól is két pontot szerez, akkor minden idők egyik legjobb szezonkezdetét produkálja, ami óriási lendületet adhat.

“A klagenfurti győzelmünket a kiváló védekezésünknek köszönhetjük – tekintett vissza a pénteki eseményekre Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője a hivatalos meccselőzetesben. – Ha hátul erős vagy, az egyben az első lépés ahhoz, hogy jó legyen a támadójátékod. Nagyra becsüljük az Olimpiját. Keményen dolgozó csapat állt össze Szlovéniában. Szirányi Bence kiesése nagyon keserű számunkra. Most még jobban össze kell tartanunk. A szlovénok ellen szeretnénk megismételni a klagenfurti teljesítményünket.”

AVSOLL

Január végén egy minden tudományos alapot nélkülöző cikkben igyekeztük megmutatni a Volán- és a magyar szurkolóknak, hogy szlovén mumus nem létezik. Két napra rá mindezt alátámasztandó kulcsfontosságú meccset nyert a magyar EBEL-csapat a számunkra szép emlékűnek valóban nem nevezhető Hala Tivoliban. Aztán a felkészülési tornát megnyerték szeptember elején Musicék, de az nem tétmérkőzés volt, és mint ilyen, nem illik a sorba. Azt valóban megtanulhattuk az évek során, hogy ha van csapat, amelyik nem adja könnyen magát, az az Olimpija, de az is látszik, hogy ha odatesszük magunkat és jól játszunk, mi is bármikor képesek vagyunk nyerni ellenük.

A Fehérvár csodálatosan, az Olimpija 3 vereséggel kezdte a szezont. Ugyanakkor nem lehet meglepődni majd azon, hogy nagyon nehéz meccset játszunk velük. Egyszerűen azért, mert ismét jó csapatot raktak össze. Két idegenbeli meccsel kezdtek, Klagenfurtban és Dornbirnban is végig versenyben maradtak, szoros vereség lett a vége. A Znojmo aztán átrobogott rajtuk Ljubljanában. Az első három szlovén sor bárki ellen versenyképes. Egy légióssor és egy fiatal ponterős sor – a légiósnak álló Ograjensek helyére Korent tették be – mellett a harmadik nagyon rutinos szlovén válogatottakkal megerősített alakulat, a negyedik pedig jobbára juniorokból, onnan épp kiöregedőkből vagy más szlovén csapatokból igazolt fejlődésre vágyókból áll. Ettől a csapattól is ki lehet kapni, mindenféle fekete mágia nélkül. Láthattuk például, hogy egy 19 éves védőjük, Miha Logar milyen akcióra képes, ha hagyjuk.

Az Olimpija egyik legjobb játékosává nőtte ki magát Gregor Koblar. Így látja a dolgokat: “Nagyon rosszul kezdtünk a Znojmo ellen, pillanatok alatt 3-0 volt oda. Csak ezt követően álltunk lábra, meg is találtuk a játékunkat, de ez nem volt elég a pontszerzéshez. Az utolsó 20 percet megnyertük, és innen szeretnénk folytatni Székesfehérváron. Ellenfelünkkel az előszezonban már találkoztunk és akkor nyertünk. Természetesen minden mérkőzés más, de azon leszünk, és mindent megteszünk érte, hogy végre megszerezzük első pontjainkat.”

A mérkőzést a Sportklub Tv nem közvetíti, de szerencsére a távolból így is látható lesz, a szokásos címen, egykamerás online közvetítés keretében, ide kattintva. Az adás a magyarországi IP-címmel rendelkezők számára érhető el, akinek ez gondot okoz, a kommentek között érdeklődjön megoldásért.

A Volánnak négy komoly hiányzója van, Hetényi Zoltán, Varga Arnold és Benk András mellé Szirányi Bence iratkozott fel. A Ljubljanából az éppen a Fehérvár ellen megsérülő Igor Cvetek sérült.

Fehérvár–Olimpija Ljubljana 4-0

   

A magyar EBEL-csapat jégbe döngölte a gyenge formában játszó szlovént. Az Olimpija egyetlen reményét a meccs közepén egy huzamban kapott öt emberelőny jelentette. Marino mind a 4 gólból kivette részét.

Álomszerűen alakult a mérkőzés. Az utóbbi években sokszor keserítette a Fehérvár-szurkolók és -játékosok életét a szlovén csapat, ezúttal egy percig nem volt vitás, melyik csapat jobb. S bár ennek ellenére elég sokáig nem tudta eldönteni a meccset Rob Pallin csapata, szemérmetlen lett volna a sorstól, ha nem hagyja Székesfehérváron a két pontot. Mivel a csapat mindent megtett ezért, meg is nyerte a meccset.

Külön nem figyeltük, de a statisztika nagyot nem tévedett, amikor azt hozta ki a hivatalos honlapon, hogy az Olimpija nem találta el Rajna Miklós kapuját az első harmadban. Brandon Marino a 17. percben megszerezte a vezetést, már az nagy eredmény volt a szlovénoknak, hogy egygólos hátránnyal lementek a szünetben.

A második harmadban aztán minden bizonnyal EBEL-rekord született: egy harmadon belül zsinórban megítélt négy hazai kiállítás. Ebből egyperces kettős hátrány is kialakult, de a szlovénok játéka impotens, a Volán védekezése pedig önfeláldozó volt, így viszonylag könnyen vészeltük át ezt a nyomást. Mi több, Marino egyéni akció végén emberhátrányos találatot szerzett, így lett nagyon megszolgált kétgólos az előny a 32. percben. 2-0.

A Fehérvár AV19 hokicsapat csapatfotózása.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Miután Erd és Smetana ott folytatta, ahol a második harmadban abbahagyta, kivédekeztük a hatodik hátrányt is. A magyar kiállítások után mulatságos volt látni, amikor Banhamet akasztották és a ljubljanai bekk meg is állt, de mivel észlelte, hogy nem állítja ki a játékvezető, meglepetten továbbkorcsolyázott a koronggal. De ne is bosszantsuk magunkat tovább a további részletekkel, amikor örömmel lehet írni a meccsről. Az előnyös játék jól ment a magyar fórsornak is, még ha gól nem is született ezekből a helyzetekből. Ez a dicsőség ezúttal a légiósoknak jutott, Ejdepalm csodálatosan pattintott Sarauer ütőjére, az 52. percben emberelőnyös góllal dőlt el a meccs, ekkor alakult 3-0-ra az állás. Két percre rá egy Marino, LoVecchio akció is eredményt hozott. A jobb sorsa érdemes Chiodo kapust lecserélte edzője. A vendégek nem tudták tudomásul vennie a vereséget, több csúnya szabálytalansággal és felesleges keménykedéssel operáltak.

A Znojmón kívül aligha van még egy csapat az EBEL-ben, amely hazai kapussal és mindössze két légiós hátvéddel áll fel egy mérkőzésre. A Fehérvár ma így ment a meccsnek. A kapuban ezúttal hibátlanul védő Rajna Miklós egyelőre magabiztosan nyerte meg a Josh Robinsonnal szembeni konkurenciaharcot, hátul pedig egyelőre két külföldi bekk van a Volánnál, így sok idő jut a magyaroknak, nagyon jó döntésnek látszik ez egyelőre.

A Fehérvár 4 forduló alatt 3 győzelmet aratott, 6 ponttal az élmezőnyben tanyázik. Mindez egy egyáltalán nem könnyű sorsolás után. A csapattal szemben semmi más elvárás nem lehet, mint hogy ugyanezt a játékot és eredménysort hozza a szezon végéig.

Nagyszerűen védekezett a csapat

   

Hathetes gyakorlás után jól bekkelt és jól játszott emberelőnyben a Fehérvár.

Rob Pallin (Fehérvár AV19, vezetőedző): Ezen a meccsen az volt a legfontosabb, hogy nagyszerűen védekezett a csapat. Amikor pedig az egész csapat nagyszerűen védekezik, az többnyire nagyszerű támadójátékot is eredményez. Az egész pályám során ezt láttam, ha jól működött a védekezés, általában a támadásokra sem lehetett panasz. Ezt hangsúlyozzuk már legalább hat hete a játékosoknak is, nagyon sokat dolgozunk ezen, vagyis a védekező harmadunkbeli helyezkedésen, valamint az előnyjátékunkon. Azt hiszem, ez utóbbira sem lehet panasz. A második harmadban kicsit sok volt a szabálytalanság és az elkerülhető kiállítás. A harmadik harmadban az ellenfél egyre frusztráltabbá vált, elkövetett néhány nem tiszta ütközést, amelyek után mi kiálltunk magunkért. A Ljubljana alig tudott a kapunkra lőni, jól dolgoztunk, elismerésre méltó módon nyertünk.

EBEL, 3416 néző. Játékvezetők: Erd, Nagy, Wassmer.
Rajna: 100% (Robinson)
K
Chiodo: 85,7% (Sila: 100%)
Ejdepalm, Wehrs, LoVecchio, Sarauer, Marino
1
Medvec, Logar, Koblar, Music, Koren
Orbán, Tokaji, Kovács, Bartalis, Banham
2
Degon, Sijan, Bishop, White, Ropret
Hetényi P., Kiss, Kóger, Sikorcin, Magosi
3
Groznik, Planko, Leber, Pesut, Hocevar
Reiter, Sárpátki, Németh, Erdély, Nemes
4
Cepon, Berlisk, Sotlar, Kalan, Snoj
Pallin Rob, Sille Tamás
E
Dahlem Fabian, Zajc Bojan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 16:04 FHA Marino Ejdepalm Sarauer
2-0 31:59 FHA SH Marino
3-0 51:32 FHA PP Sarauer Ejdepalm Marino
4-0 53:45 FHA PP LoVecchio Marino Sarauer
31 Kapura lövések száma 14
26 Kiállításpercek 26

A Fehérvár–Olimpija legjobb képei

   

A teljes galériáért kattintsanak ide.

A Fehérvár így nullázta le a Ljubljanát

   

A vasárnap esti EBEL-meccs összefoglalóját itt tekinthetik meg.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum