Az Olimpija legyőzése kell a jó rajthoz

   

Nagy lehetőség előtt áll a Fehérvár AV19. Ha a Villach és a KAC után a szlovén EBEL-csapattól is két pontot szerez, akkor minden idők egyik legjobb szezonkezdetét produkálja, ami óriási lendületet adhat.

“A klagenfurti győzelmünket a kiváló védekezésünknek köszönhetjük – tekintett vissza a pénteki eseményekre Rob Pallin, a Fehérvár AV19 vezetőedzője a hivatalos meccselőzetesben. – Ha hátul erős vagy, az egyben az első lépés ahhoz, hogy jó legyen a támadójátékod. Nagyra becsüljük az Olimpiját. Keményen dolgozó csapat állt össze Szlovéniában. Szirányi Bence kiesése nagyon keserű számunkra. Most még jobban össze kell tartanunk. A szlovénok ellen szeretnénk megismételni a klagenfurti teljesítményünket.”

AVSOLL

Január végén egy minden tudományos alapot nélkülöző cikkben igyekeztük megmutatni a Volán- és a magyar szurkolóknak, hogy szlovén mumus nem létezik. Két napra rá mindezt alátámasztandó kulcsfontosságú meccset nyert a magyar EBEL-csapat a számunkra szép emlékűnek valóban nem nevezhető Hala Tivoliban. Aztán a felkészülési tornát megnyerték szeptember elején Musicék, de az nem tétmérkőzés volt, és mint ilyen, nem illik a sorba. Azt valóban megtanulhattuk az évek során, hogy ha van csapat, amelyik nem adja könnyen magát, az az Olimpija, de az is látszik, hogy ha odatesszük magunkat és jól játszunk, mi is bármikor képesek vagyunk nyerni ellenük.

A Fehérvár csodálatosan, az Olimpija 3 vereséggel kezdte a szezont. Ugyanakkor nem lehet meglepődni majd azon, hogy nagyon nehéz meccset játszunk velük. Egyszerűen azért, mert ismét jó csapatot raktak össze. Két idegenbeli meccsel kezdtek, Klagenfurtban és Dornbirnban is végig versenyben maradtak, szoros vereség lett a vége. A Znojmo aztán átrobogott rajtuk Ljubljanában. Az első három szlovén sor bárki ellen versenyképes. Egy légióssor és egy fiatal ponterős sor – a légiósnak álló Ograjensek helyére Korent tették be – mellett a harmadik nagyon rutinos szlovén válogatottakkal megerősített alakulat, a negyedik pedig jobbára juniorokból, onnan épp kiöregedőkből vagy más szlovén csapatokból igazolt fejlődésre vágyókból áll. Ettől a csapattól is ki lehet kapni, mindenféle fekete mágia nélkül. Láthattuk például, hogy egy 19 éves védőjük, Miha Logar milyen akcióra képes, ha hagyjuk.

Az Olimpija egyik legjobb játékosává nőtte ki magát Gregor Koblar. Így látja a dolgokat: “Nagyon rosszul kezdtünk a Znojmo ellen, pillanatok alatt 3-0 volt oda. Csak ezt követően álltunk lábra, meg is találtuk a játékunkat, de ez nem volt elég a pontszerzéshez. Az utolsó 20 percet megnyertük, és innen szeretnénk folytatni Székesfehérváron. Ellenfelünkkel az előszezonban már találkoztunk és akkor nyertünk. Természetesen minden mérkőzés más, de azon leszünk, és mindent megteszünk érte, hogy végre megszerezzük első pontjainkat.”

A mérkőzést a Sportklub Tv nem közvetíti, de szerencsére a távolból így is látható lesz, a szokásos címen, egykamerás online közvetítés keretében, ide kattintva. Az adás a magyarországi IP-címmel rendelkezők számára érhető el, akinek ez gondot okoz, a kommentek között érdeklődjön megoldásért.

A Volánnak négy komoly hiányzója van, Hetényi Zoltán, Varga Arnold és Benk András mellé Szirányi Bence iratkozott fel. A Ljubljanából az éppen a Fehérvár ellen megsérülő Igor Cvetek sérült.

Fehérvár–Olimpija Ljubljana 4-0

   

A magyar EBEL-csapat jégbe döngölte a gyenge formában játszó szlovént. Az Olimpija egyetlen reményét a meccs közepén egy huzamban kapott öt emberelőny jelentette. Marino mind a 4 gólból kivette részét.

Álomszerűen alakult a mérkőzés. Az utóbbi években sokszor keserítette a Fehérvár-szurkolók és -játékosok életét a szlovén csapat, ezúttal egy percig nem volt vitás, melyik csapat jobb. S bár ennek ellenére elég sokáig nem tudta eldönteni a meccset Rob Pallin csapata, szemérmetlen lett volna a sorstól, ha nem hagyja Székesfehérváron a két pontot. Mivel a csapat mindent megtett ezért, meg is nyerte a meccset.

Külön nem figyeltük, de a statisztika nagyot nem tévedett, amikor azt hozta ki a hivatalos honlapon, hogy az Olimpija nem találta el Rajna Miklós kapuját az első harmadban. Brandon Marino a 17. percben megszerezte a vezetést, már az nagy eredmény volt a szlovénoknak, hogy egygólos hátránnyal lementek a szünetben.

A második harmadban aztán minden bizonnyal EBEL-rekord született: egy harmadon belül zsinórban megítélt négy hazai kiállítás. Ebből egyperces kettős hátrány is kialakult, de a szlovénok játéka impotens, a Volán védekezése pedig önfeláldozó volt, így viszonylag könnyen vészeltük át ezt a nyomást. Mi több, Marino egyéni akció végén emberhátrányos találatot szerzett, így lett nagyon megszolgált kétgólos az előny a 32. percben. 2-0.

A Fehérvár AV19 hokicsapat csapatfotózása.

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Miután Erd és Smetana ott folytatta, ahol a második harmadban abbahagyta, kivédekeztük a hatodik hátrányt is. A magyar kiállítások után mulatságos volt látni, amikor Banhamet akasztották és a ljubljanai bekk meg is állt, de mivel észlelte, hogy nem állítja ki a játékvezető, meglepetten továbbkorcsolyázott a koronggal. De ne is bosszantsuk magunkat tovább a további részletekkel, amikor örömmel lehet írni a meccsről. Az előnyös játék jól ment a magyar fórsornak is, még ha gól nem is született ezekből a helyzetekből. Ez a dicsőség ezúttal a légiósoknak jutott, Ejdepalm csodálatosan pattintott Sarauer ütőjére, az 52. percben emberelőnyös góllal dőlt el a meccs, ekkor alakult 3-0-ra az állás. Két percre rá egy Marino, LoVecchio akció is eredményt hozott. A jobb sorsa érdemes Chiodo kapust lecserélte edzője. A vendégek nem tudták tudomásul vennie a vereséget, több csúnya szabálytalansággal és felesleges keménykedéssel operáltak.

A Znojmón kívül aligha van még egy csapat az EBEL-ben, amely hazai kapussal és mindössze két légiós hátvéddel áll fel egy mérkőzésre. A Fehérvár ma így ment a meccsnek. A kapuban ezúttal hibátlanul védő Rajna Miklós egyelőre magabiztosan nyerte meg a Josh Robinsonnal szembeni konkurenciaharcot, hátul pedig egyelőre két külföldi bekk van a Volánnál, így sok idő jut a magyaroknak, nagyon jó döntésnek látszik ez egyelőre.

A Fehérvár 4 forduló alatt 3 győzelmet aratott, 6 ponttal az élmezőnyben tanyázik. Mindez egy egyáltalán nem könnyű sorsolás után. A csapattal szemben semmi más elvárás nem lehet, mint hogy ugyanezt a játékot és eredménysort hozza a szezon végéig.

Nagyszerűen védekezett a csapat

   

Hathetes gyakorlás után jól bekkelt és jól játszott emberelőnyben a Fehérvár.

Rob Pallin (Fehérvár AV19, vezetőedző): Ezen a meccsen az volt a legfontosabb, hogy nagyszerűen védekezett a csapat. Amikor pedig az egész csapat nagyszerűen védekezik, az többnyire nagyszerű támadójátékot is eredményez. Az egész pályám során ezt láttam, ha jól működött a védekezés, általában a támadásokra sem lehetett panasz. Ezt hangsúlyozzuk már legalább hat hete a játékosoknak is, nagyon sokat dolgozunk ezen, vagyis a védekező harmadunkbeli helyezkedésen, valamint az előnyjátékunkon. Azt hiszem, ez utóbbira sem lehet panasz. A második harmadban kicsit sok volt a szabálytalanság és az elkerülhető kiállítás. A harmadik harmadban az ellenfél egyre frusztráltabbá vált, elkövetett néhány nem tiszta ütközést, amelyek után mi kiálltunk magunkért. A Ljubljana alig tudott a kapunkra lőni, jól dolgoztunk, elismerésre méltó módon nyertünk.

EBEL, 3416 néző. Játékvezetők: Erd, Nagy, Wassmer.
Rajna: 100% (Robinson)
K
Chiodo: 85,7% (Sila: 100%)
Ejdepalm, Wehrs, LoVecchio, Sarauer, Marino
1
Medvec, Logar, Koblar, Music, Koren
Orbán, Tokaji, Kovács, Bartalis, Banham
2
Degon, Sijan, Bishop, White, Ropret
Hetényi P., Kiss, Kóger, Sikorcin, Magosi
3
Groznik, Planko, Leber, Pesut, Hocevar
Reiter, Sárpátki, Németh, Erdély, Nemes
4
Cepon, Berlisk, Sotlar, Kalan, Snoj
Pallin Rob, Sille Tamás
E
Dahlem Fabian, Zajc Bojan
Gólok Idő Csapat Típus Gól Passz Passz
1-0 16:04 AVS Marino Ejdepalm Sarauer
2-0 31:59 AVS SH Marino
3-0 51:32 AVS PP Sarauer Ejdepalm Marino
4-0 53:45 AVS PP LoVecchio Marino Sarauer
31 Kapura lövések száma 14
26 Kiállításpercek 26

A Fehérvár–Olimpija legjobb képei

   

A teljes galériáért kattintsanak ide.

A Fehérvár így nullázta le a Ljubljanát

   

A vasárnap esti EBEL-meccs összefoglalóját itt tekinthetik meg.

Cimkék: , , , ,

Összes (147)

Utolsó hozzászólások

 1. DominiKing
    #142
  DominiKing,   

  @Raon: Leszögezem, teljesen igazad van, vérlázítóan gyengén bíráskodtak a sporik. Viszont igaza van (ékezetekkel nem) elkenyeztetett kollégának, hogy ezek mind befújhatók voltak. Az igazság az, hogy borzasztó sok elkerülhető buta hibát vétünk, ami sok kiállításhoz vezet. Ezen azért jó lenne változtatni, már csak azért is, mert a bírókon viszont nem tudunk.
  Én kérek elnézést, hogy egy ilyen minden szinten csak dicséretet érdemlő meccs után is egy kis negatívumot említek. Minden elismerésem a srácoknak az idénykezdésért. Év végére "mindössze" azt kívánom, hogy akkor is legyen pluszos a gólkülönbségünk.
  Hajrá AV19! HMH

 2. HokiFan_Kv
    #143
  HokiFan_Kv,   

  @fecokam7: Kedves Barabás Ferenc/Fecókám!

  Többünk nevében, akik nem Magyarország, hanem csak "ál-" vagy "proxy-Magyarország" területéről próbáltuk jobb-rosszabb internetsebesség mellett végigkövetni és végigszurkolni a mérkőzést, elnézésedet kérem. Szerintem egy tipp alapján bátorkodtunk megtenni, amit megtettünk.

  Tudom, hogy az ilyesmi probléma. A múlt évben is találkoztunk hasonló helyzetekkel. Ígérem, ezentúl nem "hekkelek" publikusan. Köszönöm a közvetítést.

  Utóirat: Következő alkalommal meg is pingelem a gépem. :)

 3. fercsi
    #144
  fercsi,   

  Az Olimpija buszát láttam lejönni az autópályáról délután! :) Biztos elfáradtak a buszozásban!

 4. Szakács Zsolt
    #145
  Szаkаcs7,   

  Sziasztok,

  Sajnos a Volán meccseket nem tudom nézni, de örömmel töltene el ha esetleg írnátok pár szót arról hogy Kevin Werhsnek hogy megy a játék Fehérváron..? Sikerült beilleszkednie, szerintetek megüti a szintet stb stb..

 5. trollfeeder
    #146
  trollfeeder,   

  @Szаkаcs7: Szia! Wehrs az első hazai tétmeccsen még bizonytalankodott, végül kapott gólok környékén nem hibázott. A gyíkok ellen már sokkal határozottabban ment. Azt hiszem, sikerült beilleszkednie, és a játék eddig jól megy neki. 4. helyezett csapat első két sorának védőjeként. =)

 6.   #147
  ozslt,   

  @fomar: Örülök, hogy más is észrevette ezeket. Sokakkal együtt én is elhittem az edző szezon előtti kampányszövegét (nyilván hinni akartunk Neki) de sajnos nem érzem, hogy bármi változott volna a "fiatalok" terén. Pontosabban, juniorokat felhoztak a felnőttbe játszani, ami még nem is lenne gond. sőt.
  viszont a 4. sor a tavalyinál is kevesebbet volt a jégen.

  vasárnapi meccs 4. soros cseréi időrendben:
  1. harmad: 11:40-11:00 3:00-2:04
  2. harmad: - (!)
  3. harmad: 6:15-5:30 4:40-4:15 2:07-0:40

  ez összesen 4 perc 13 másodperc, ami nem sok viszont kevés. Kivéve Csanád, mert ő kapott jégidőt rendesen, néha mintha 3 sornak centere is lett volna, de cáfoljatok meg. (És abba bele se menjünk, milyen a szervezetnek melegítés után majd' 9 percet ülni, egy egész harmadot "átkispadozni" és újabb 13-14 percet várni h bevessék. Aki egy kicsit is mozgott már életében, nyilván tudja hogy nem optimális.)

  Reméljük, tartja a szavát, mert emberileg ez elég nagy feketepont volt most.

  amúgy jó meccs volt!
  Hajrá Volán!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC INFO
MOL 18:30 BRASCC INFO
MOL 18:30 TITBEO INFO
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk