Négy WHL-csapat munkaügyi törvényt sérthetett

   

A gyermekmunkára vonatkozó törvények megsértésének gyanújával Washington állam négy juniorcsapata ellen indított vizsgálatot, köztük van Láday Tamás klubja, a Spokane Chiefs is.

Matt Erlich, az ipari és munkaügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy hivatalukba 2013-ban érkezett panasz, amely kifogásolta, hogy a gyerekek fizetése elmarad az állami bérminimumtól. Az ügyben négy washingtoni klub érintett ? érdekesség, hogy a kanadai juniorliga nyugati parti szekciójában több egyesült államokbeli csapat is található, őket érinti ez az ügy ?: a Seattle (Kent), az Everett, a Tri-Cities és a Spokane. A legtöbb 16-17 éves gyereket a klubok családoknál szállásolják el, ahol a szobán kívül az étkezésükről is gondoskodnak, ezen felül főiskolai ösztöndíjak ígéretével csábítják magukhoz a játékosokat.

Azt ugyan nem lehet tudni, kitől érkezett a bejelentés, de július végén a Unifor, Kanada legnagyobb szakszervezete is felszólalt a CHL-ben uralkodó viszonyok tarthatatlansága miatt. A szakszervezet szerint a liga amatőrnek mondja magát, de valójában az mára már kőkemény üzletté vált, így a sportolók sem tekinthetők amatőrnek. A szakszervezet állítása szerint előfordul, hogy a játékosok heti 50 dolláros fizetést kapnak, miközben egy szezonban legalább ezer órát dolgoznak. Márpedig a Washington államban elfogadott bérminimum szerint ebben az esetben 9 ezer dollárnál is több illetné őket.

A klubok egyelőre nem nyilatkoznak, de Ron Robinson, a WHL elnöke elmondta, mindenben együttműködnek a hatóságokkal, egyben kiállt amellett, hogy játékosok amatőr sportolóknak tekinthetők, ám ha az állam ezt másképpen látja, akkor az hatással lehet az összes többi sportág fiataljainak helyzetére is. A WHL-ben egyébként 1977 óta szerepelnek Washington állambeli csapatok. Erlich elmondta, jelenleg a minisztérium a washingtoni főügyészséggel konzultál arról, történt-e törvénysértés és ha igen, akkor annak milyen polgárjogi vagy büntetőjogi következményei lehetnek.

A WHL 2014/15-ös szezonja pénteken kezdődik, Láday Tamás csapata, a Spokane Chiefs szombaton lép jégre először, az ügyben érintett egy másik csapat, a Tri-Cities otthonában.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum