1/30 Anaheim

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Attól a csapattól, amely 116 ponttal nyerte meg a Nyugati Konferencia alapszakaszát, egyértelműen kudarcnak számít a rájátszás második körében való kiesés. A Los Angeles azonban jól használta ki ellenfele gyengeségeit a centerposzton, valamint az addig kiválóan működő védelem és a kapusok összeomlását.

Éppen ezért Bob Murray general manager legfontosabb házi feladata a nyári holtszezonban egy klasszis center igazolása volt és meg is szerezte a Vancouvertől Ryan Keslert. Az amerikai válogatott centere azért is tűnik jó vételnek, mert jó százalékban hozza el a bulikat, tavaly karriercsúcsot jelentő 52,9%-ot ért el. Márpedig erre nagy szüksége lesz a Ducksnak, hiszen a Kings ellen elbukott párharc során a kulcsfontosságú 5-7. meccseken 84 alkalommal hozták el a bulit, míg a Kings 123-szor, az összesített arány pedig 262-214 volt a Kings javára. Nick Bonino ment Keslerért cserébe és Murray nem hosszabbított a veterán Saku Koivuval és Mathieu Perreault-val. Érkezett viszont Nate Thompson, aki feltehetően a harmadik sor centere lesz és aki szintén buli-specialistának számít, az elmúlt szezonban 51,7% volt a mutatója.

Anaheim Ducks

A Ducks korai playoffbúcsújának másik oka a gyatra előnyös játék volt, ennek orvoslására érkezett Dany Heatley. Ez a fontos játékelem érdekes módon már az alapszakaszban sem ment, 16%-os kihasználási arány a 22. helyre volt elég a ligában. A rájátszásban már javult valamicskét a speciális egységek teljesítménye, de itt is előfordultak hosszú góltalan sorozatok, például az első körben a Dallas elleni 2-4. meccs között volt egy 11-ből semmit hozó periódus, illetve a Kings elleni utolsó két meccsen nyolc előnyt hagytak kihasználatlanul.

Bruce Boudreau vezetőedző mérsékelten tűnt optimistának a játékoscserék után: “Getzlaf és Kesler olyan centereink lesznek az első és második sorban, akikkel bármelyik csapattal szemben felvehetjük a versenyt. Ettől azonban nem lettünk egyszeriben sokkal jobbak, hiszen Nick Boninóval 22, Mathieu Perreault-val 18 gól is távozott a keretből. Kesler és Thompson természetesen képes lehet helyettesíteni őket, de egyelőre még semmit sem láttam, minden a szeptemberi edzőtáborban derül majd ki. Szerintem nagyszerű csapatunk lesz. De az is igaz, hogy eddigi pályafutásom során valahányszor azt mondtam, hogy nagyszerű csapatunk lesz, végül sosem lett az. Néha egyszerűen nem működik a dolog. Meglátjuk az edzőtábort, utána sokkal okosabbak leszünk.”

A védelemben is erősítésre van szükség. Az alapszakaszban jól működött a rendszer, de a rájátszásra visszaesett ennek az egységnek a teljesítménye, világossá vált, hogy fizikailag erősebb játékosokra van szükség ebben a műfajban. A legnagyobb név az érkezők közül Clayton Stoner, aki kiváló teljesítményt nyújtott a Minnesota Wilddal a rájátszásban. Murray négy évre szerződtette, amely idő alatt 13 millió dollárt fog keresni. Stoner jövőre betölti a harmincat és ennek a védelemnek az egyetlen gyenge pontja, hogy viszonylag idősebb játékosokból áll, középtávon problémát okozhat, hogy nincs meg a kellő utánpótlása a csapatnak.

A kapusposzton éppen ellenkező problémákat kell orvosolni, Andersen és Gibson egyaránt tehetséges kapusok, akik képesek lehetnek kitölteni a Hiller távozásával keletkező űrt. De még mindketten nagyon fiatalok, Andersen 25 éves, Gibson 21, ami nagy kockázatokat rejt magában. Ezt orvoslandó érkezett Jason LaBarbera, aki januárban lesz 35 éves és kétszer is megválasztották az év kapusának az AHL-ben.

A Ducks személyi állományát érintő változásokról szóló írást nem lehet lezárni a legnagyobb veszteség megemlítése nélkül, 44 éves korában ugyanis a visszavonulás mellett döntött a csapat ikonja, Teemu Selanne. Ez mindenképpen új fejezetet jelent a csapat életében, Keslerre, Heatley-re és Getzlafra várhat a feladat, hogy a leadershipben keletkezett hiányt pótolják. Boudreau is elmondta, óriási személyiség távozott, de csapata már edzett az ilyen váltásokban, hiszen korábban Scott Niedermayer vagy Chris Pronger is hasonlóan meghatározó karakterű játékos volt.

Összefoglalva a Ducks előtt álló legfontosabb kérdés, hogy képesek lesznek-e az alapszakaszban mutatott formájukat átmenteni a rájátszásra is. Bár Boudreau számára már a második kör is előrelépést jelent, hiszen csapataival még sosem sikerült harmadik körbe kerülniük és a másodikba is csak háromszor, az Anaheimmel pedig csak egyetlen sorozatot sikerült megnyerniük az elmúlt három évben. Tavaly és idén azonban mindkétszer hetedik meccset buktak el, 2013-ban a Detroit, 2014-ben a Kings ellen. Hiába a meggyőző teljesítmény az alapszakaszban, ha jövőre sem sikerül tovább jutniuk a második körnél, valószínűleg nem hosszabbítanak a lejáró szerződésű Boudreau-val. Ennek sikere elsősorban azon múlik, hogy Keslernek sikerül-e felnőnie a feladathoz és megerősíteni a csapat gyenge pontjait, különösen a bulielhozatalt, illetve a speciális egységeket. Sok múlik továbbá a hátvédeken, amely a csapat leggyengébb láncszemének tűnik és a nyáron sem sikerült annyira megerősíteni, hogy a Ducksnak legyen esélye a Kingsszel vagy a Blackhawksszal szemben.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Devante Smith-Pelly, Ryan Getzlaf, Corey Perry
Patrick Maroon, Ryan Kesler, Kyle Palmieri
Andrew Cogliano, Rickard Rakell, Jakob Silverberg
Matt Beleskey, Nate Thompson, Dany Heatley
Tim Jackman

Hátvédek:
Cam Fowler, Ben Lovejoy
Francois Beauchemin, Sami Vatanen
Hampus Lindholm, Clayton Stoner
Bryan Allen, Mark Fistric

Kapusok:
John Gibson
Frederik Andersen

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum