Bejelentették az új NHL-szabályokat

 

Sok vita előzte meg a döntést, végül tíz módosítás maradt fenn a rostán: nincs több spin-o-rama szétlövéskor és komolyabb büntetések jönnek a színészkedésért.

Az első módosítás mindazonáltal a kapusokat érinti, amennyiben két lábbal, vagyis körülbelül 60 centivel megnövelik a kapu körüli trapéz területét, ahol a kapus védettséget élvez, és ahol megfoghatja a korongot. Ennek következtében nagyobb teret kapnak a koronggal jól bánó kapusok, még agresszívebben fognak letámadni a csapatok, a védőknek pedig még jobban kell majd figyelniük, és a bulielhozatal is fontosabb lesz, mint eddig.

Vancouver Canucks v San Jose Sharks - Game Four

A játékosok biztonságának növelésének érdekében szigorítanak bizonyos szabálytalanságok megítélésén. Ezentúl a nyírásért, a meg nem engedett testjátékért, a könyök- és térdhasználatért, az akadályozásért és a botvéggel ütésért végleges fegyelmi büntetés adható. Ebben az esetben két fegyelmi büntetés automatikus egymeccses eltiltást von maga után.

A nézők és a játékosok elbúcsúzhatnak az egyik leglátványosabb, de több éve vitatott büntetőlövéstől, a spin-o-ramától, amikor a rávezetést végző játékos a kapu elé érve egy 360 fokos körrel zavarja meg a kapust. Az első kommentek már meg is érkeztek a témában, Roberto Luongo például ezt kérdezte twitterén: “Az nem lehet, hogy meghagyjuk a spin-o-ramát, viszont eltöröljük a szétlövést?” Mi ezzel a Stamkos-találattal búcsúzunk tőle:

A leghomályosabb szabálymódosítás kiterjeszti a videóbírózás lehetőségét. Mivel ezt még a tengerentúli szaklapok közül sem mindegyik érti és további felvilágosítás várható, bemásoljuk az eredeti szöveget: “A 38.4-es szabály (viii) pontja megváltozik, nagyobb döntési jogosultságot engedélyezve a videóbíróknak, hogy jobban segíthessék a játékvezetőket minden kérdéses szituációban, amikor felmerül a gól lehetősége. Az új szabály kibővíti azon lehetőségek körét, amikor a videóbíró felülbírálhatja a játékvezetőt a gól megadásában vagy elvételében. Az új kiterjesztett szabály lehetőséget biztosít a videóbírónak arra, hogy segítse a játékvezetőket a gól vagy nem gól kérdésének eldöntésében, ha az az esetet lefújta vagy le akarta fújni, majd szem elől tévesztette a korongot. Rúgó mozdulat esetén a videóbírónak az eddigi gyakorlathoz képest egyértelműbb bizonyítékot kell találnia a rúgó mozdulat megállapítására ahhoz, hogy érvénytelenítse a gólt.”

A gáncsolás szabályait is módosították. Ezentúl ha a védekező játékos színészkedik, elesik és közben gáncsolja a támadót, akkor is kétperces kis büntetést kell neki adni, ha ő ér először a koronghoz. Az ilyen szabálytalanságért azonban nem ítélhető büntetőlövés, még ha egyébként indokolható lenne is az egyéb körülmények alapján, csak kis büntetés. Ennek a módosításnak az az értelme, hogy az eddigi gyakorlatban a védekező játékosok ilyen helyzetben felmentést kaptak a kiállítás alól, ha meg tudták játszani a korongot, tehát ez is a támadójátékot hivatott erősíteni.

A liga elejét akarja venni a színészkedős játéknak is, ezért szigorított a vetődés utólagos büntetésén. Ezek után a színészkedő játékos az első eset után figyelmeztetést kap, a második esetért 2000 dollárt, a harmadikért 3000 dollárt, a negyedik büntetésért 4000 dollárt, az ötödik alkalomtól kezdve pedig minden esetben ötezer dollárt kell fizetnie. Abszolút újdonság, hogy az idei szezontól a vezetőedzőt is büntetik, ha egy játékos három ilyen kiállítást már begyűjtött, akkor a negyedik esetben a vezetőedző 2000, az ötödik után 3000, a hatodik után 4000, ezt követően pedig minden újabb eset után 5000 dollár büntetést fizet.

Tilos felszabadítás után, ha a védekező csapat vét a bedobás szabályai ellen, akkor ezt követően nem kell elküldeni a bedobáshoz felállt játékost, viszont ha másodszor is vétenek a szabályok ellen, akkor kétperces büntetéssel kell a csapatot sújtani.

Változtattak a hosszabbítás szabályain is. Eszerint a csapatoknak térfelet kell cserélniük, a jégen egy száraz felújítást kell végezni, az edzőknek pedig nem kell megnevezniük a szétlövés első három végrehajtóját. A térfélcsere és a jégfelújítás is régóta napirenden van, előbbi célja, hogy a rossz oldalra cserélve tágabb teret engedjen a támadásoknak, a hibáknak és a góloknak, utóbbi pedig értelemszerűen a játék minőségét javítja.

A támadások segítését szolgálja az a szabály is, mely szerint a buli marad a támadóharmadban, ha a támadó csapat célja a gólszerzés volt, így például, ha a korong széttörte a plexit vagy ha a lövés egy csapattárson megpattanva vágódik ki a játéktérről.

Az új szabályok egyelőre a 2014/15-ös előszezon mérkőzéseire érvényesek, a tapasztalatok alapján a liga és a szakszervezet közösen dönt arról, hogy az alapszakaszban is alkalmazzák-e ezeket.

Az NHL-szabályváltozásokra a kontinentális hoki híveinek is egyre jobban érdemes figyelniük, az új trend szerint egy-két évvel a tengerentúli bevezetésük után jó részét az IIHF is ratifikálja.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 17., szombat
U18 16:00 MACAVS 2-5VÉGE
U20 18:10 VASAVS 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
március 19., hétfő
U18 18:05 UTESCC 0-8VÉGE
U18 19:00 MACAVS 4-1VÉGE
március 21., szerda
U20 18:40 AVSMAC 3-2 HVÉGE
U20 18:40 VASUTE 3-4 BVÉGE
március 22., csütörtök
U20 17:40 AVSVAS ÉLŐ
március 23., péntek
KHL 15:00 SZJTRK 
    • SPORT 2
U18 17:40 RBSAVS 
EL 19:00 MACMIS 
március 24., szombat
U20   MACAVS 
U20   UTEVAS 
U18 11:00 RBSAVS 
EL 20:00 MACMIS 
    • M4 SPORT
március 27., kedd
U18   AVSRBS 
U20   AVSMAC 
U20   VASUTE 
EL 18:30 MISMAC 
március 28., szerda
EL 20:00 MISMAC 
    • M4 SPORT
Partnerünk