Ennyi kapott góllal nem lehetünk eredményesek

   

Szerettem volna átadni azt az üzenetet minden játékosomnak, figyeljen oda, miként teljesít, mert többen is készen állnak arra, hogy adott esetben átvegyék a feladatát. Két nappal az EBEL-rajt előtt még 4 hely kiadó Rob Pallin kezdőcsapatában.

A Fehérvár AV19 pénteken este a Villachot fogadja, ezzel kezdetét veszi a magyar EBEL-csapat menetelése a 44 mérkőzéses alapszakaszban. Tavaly azt írtuk, ilyen bizonytalan még sosem volt, milyen csapatot láthatunk a szezonban, mit várhatunk. Ez a helyzet mit sem változott egy év alatt, ráadásul a Marty Raymond segítőjéből váratlanul vezetőedzővé előlépett Rob Pallin, Sille Tamással karöltve valóban komoly hangsúlyt fektet a korábban is sokat hangoztatott fiatalításra, ahogy mondta, valódi esélyt ad számukra. Ezzel a döntés a szurkolók körében gyorsan népszerűvé tette, de tudja jól, mindemellett eredményt is kell produkálnia a csapattal, mert egy profi klub ezt sosem hagyhatja figyelmen kívül.

Pallin AVSOLL

Rob Pallin

Szokatlanul kritikusan nyilatkozott vasárnap a meccs után. Mérges volt vagy elégedetlen?

Nem, nem voltam mérges, és nem is éreztem azt, hogy különösebben kritikus lennék. Igyekeztem a pozitívumokat kiemelni, és azt, hogy nagyon meg voltam elégedve a fiatal játékosok teljesítményével. Néhányan közülük kiválóan játszottak. Szerettem volna átadni azt az üzenetet minden játékosomnak, figyeljen oda, miként teljesít, mert többen is készen állnak arra, hogy adott esetben átvegyék a feladatát. A felkészülési időszakban mindenkinek meg akartam adni a lehetőséget arra, hogy elegendő időt kapjon a játékra. Fel kellett mérnem, hogy ki hol tart, kikre számíthatok.

A kapusteljesítményeket szidta?

A kapusposzt a legfontosabb a jégkorongban. Az az általános szabály, hogy ha van egy jó csapatod egy átlagos kapussal, akkor a végeredmény egy átlagos csapat lesz. Ha van egy átlagos csapatod egy nem túl jó kapussal, akkor a csapatod sem lesz túl jó. Ezért rendkívül fontos, hogy ezen a poszton hogyan állunk. Jó kapusteljesítmény kell, nekik kell a legjobbaknak lenniük a csapatban. Úgy érzem, hogy ezen a téren még javulnunk kell a szezonra.

A csapat védekezésével elégedetlen?

Ezen a poszton vannak sérültjeink, és a legutóbbi mérkőzéseinken hiányzott a két legjobb védőnk, a védőmunkát ennek megfelelően kell értékelni. Az azonban biztos, hogy az előző szezonban túl sok gólt kaptunk, átlagban három és felet meccsenként. Így nem lehetünk eredményesek, ez egész egyszerűen túl sok, mert ahhoz, hogy nyerjünk, ennél többet kell ütnünk, ami ezen a szinten egyáltalán nem egyszerű. Ennyi kapott góllal az esetek többségében kódolva van a vereség. Ez egy olyan terület, amely talán nem kapott elegendő hangsúlyt az elmúlt években. Ezért fel kell építenünk egy megfelelően stabil, szilárd és megbízható védelmet. Ezzel nem vagyunk még kész.

Kocsis AVSMIS

Kocsis Ferenc

Említette, hogy a rutinosabb játékosok többet hibáznak, mint a fiatalok, döntő helyzetben. Mi a megoldás erre?

A tapasztalatszerzés. Erre mindenkinek, minden körülmények között szüksége van. Az előszezon pont arra való, hogy mindenki elegendő játéklehetőséget kapjon, szembesüljön azzal, mit csinál jól, miben kell még javulnia. Az edzők feladata pedig többek között az is, hogy segítsenek a játékosoknak megfelelően hasznosítani a tapasztalatokat.

Nagyjából 32 játékos áll a rendelkezésére. Közülük hányan fognak az EBEL-ben játszani jelen állás szerint?

Ahogy mondtam is, a felkészülési időszakban mindenkinek megadtam a lehetőséget. Az játszik a szezonban, aki a teljesítményével kivívja azt. Szeretném, hogy legyen konkurencia a csapaton belül. Ne érezhesse senki azt, hogy bérelt helye van. A játékosokat ki kell emelni a komfortzónájukból ahhoz, hogy megfelelően élesek tudjanak maradni, hogy átérezzék a felelősségüket. Közben időnként nehéz döntéseket is kell hozni. Az emléktorna alatt ilyen volt például Kocsis Ferenc szerepeltetése. Szombaton igazán jól játszott, emiatt nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy vasárnap játsszon-e. Végül nem neveztem a mérkőzésre, hiszen másokat is meg akartam még nézni. Ha vasárnap tétmeccset játszottunk volna, Kocsis biztos ott lett volna a jégen, de ezek a mérkőzések még nem erről szólnak, nem az eredmény volt a legfontosabb eddig. Most még mindenkinek meg kellett adni a kóstolót a profi hokiból.  Azt mondhatom, nagyjából 16 játékost már megtaláltam a szezonkezdetre, a héten a feladatom az, hogy megtaláljam a még hiányzó 4-et is.

Ahogy eltervezte, ahhoz képest a szezonkezdet előtt két nappal hogy áll a csapatépítés?

A klub vezetése azt a célt tűzte ki, hogy néhány éven belül alakuljon ki egy új magja a csapatnak. Ez nem könnyű feladat. Nem gond, de komoly kihívás, ami nagyon kemény munkát követel mindenkitől. Hogy mennyire lesz sikeres ez a folyamat, azt csak az idő tudja megmondani. Az biztos, hogy én kifejezettem szeretem a kihívásokat. Az a legfontosabb, hogy ebben az átmeneti időszakban is mindenki egy irányba akarjon menni, hiszen a jégkorong csapatjáték, itt csak együtt lehetünk sikeresek.

A fiatalokról mi a véleménye?  Kik lehetnek alapemberek közülük?

Ahogy korábban is említettem, rengeteg biztató momentumot láttam a fiataloktól.  Többen már most jelezték játékukkal, hogy hamarosan készen állnak a feladatra, a tapasztaltabb játékosok nem érezhetik bombabiztosnak a helyüket a csapatban. De pont ez is a cél. Csak néhány példát mondanék, hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül. Kocsisról már beszéltem korábban, de Erdély Csanád is nagyon jó úton halad. Vincze Péter erős, kemény játékos és Reiter Attila is nagyon ígéretes. Rajtuk kívül a többiek is azért vannak velünk, mert kiharcolták maguknak, hogy megérdemeljék a lehetőséget, így nem is említek most mindenkit név szerint.  Az edző feladata az, hogy adjon meg minden segítséget a fiataloknak a tehetségük kibontakoztatásához, hogy a helyes úton tartsa őket. Egy fiatal játékosnak még kevés tapasztalata van az életben, és egy profi csapatnál a csapattársakkal és az edzőkkel töltik el a legtöbb időt, többet, mint a családjukkal. Így nagy a felelősségünk abban, hogy a jó irányba tereljük őket.

Reiter AVSOLL

Reiter Attila

Megvan már a pénteki kezdőcsapat a fejében?

Természetesen elképzelésem már van. De  a szezonnyitóig még sok idő van, annyi minden történhet, hogy ez a kérdés még egy kicsit korai. A legfontosabb most a szerdai és a csütörtöki edzés, az akkor látottak alapján fog véglegesedni bennem, hogy milyen összetételben várjuk a Villachot az idénynyitón.

Eddig folyamatosan keverte a sorokat. Várható, hogy a szezonban állandó sorok is lesznek azért?

Természetesen, a sorozatmérkőzések alatt az állandóság nagyon fontos. Az eddigi meccsek azonban arról szóltak, hogy megkeressük a legjobb felállást, az egyes játékosok számára leginkább megfelelő szerepkört és az ahhoz tartozó társakat.

Hányadik helyre lesz jó a Fehérvár?

Nagyon kiegyenlített bajnokság az EBEL, ezért erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni.  Aki sportolt valaha, az természetesen tudja, hogy a sportoló mindig győzni szeretne, így mi is, de azt is tudja, hogy senki nem győzhet mindig, és valakinek a második, a harmadik vagy éppen az utolsó helyen is kell végeznie. Annyit megígérhetek, hogy mi mindig azon leszünk, hogy a lehető legjobbunkat nyújtsuk a mérkőzéseken és a mérkőzéseken kívül is, szeretnénk, ha minden nap végén bátran nézhetnénk a tükörbe.

Cimkék: , ,

Összes (22)

Utolsó hozzászólások

 1. Raon
    #17
  Raon,   

  @csiszi: előtte is, nálam a München elleni is remek ki-ki meccsnek számított, az lényegében egy peches vereség volt egy nálunk jóval erősebb ellenféltől.

 2. vidacs
    #18
  vidacs,   

  @Raon: Konkrétan sehol. De vannak olyan dolgok amiket nem kell szó szerint leírni. Bár lehet, hogy ezt akkor most félre értettem, de ez akkor akár kétértelmű is lehetett, és ha így van akkor a tévedés jogát fent tartom.
  Egyébként csak egy mondatodat idézem: "Én értem, hogy edzői szempontból ez a meccs is a felkészülést szolgálta, de szurkolói szemmel nézve arra volt elegendő meccs korábban is, és kicsit a fac kivan, hogy így álltunk hozzá az emléktorna döntőjéhez".
  Ez számomra azt is jelentheti, hogy nem a legjobb összeállításban álltunk ki (azaz a még fiatalabbakat, tapasztalatlanabbakat játszatta az edző), de érthető az is, hogy aki a jégen van az nem tett meg mindent a győzelemért. Mivel én ezt az utóbbit nem tapasztaltam, ezért az elsőre következtettem.
  Tiszteletben tartva a véleményedet, a tévedésemet továbbra is fenntartva, azt hiszem mindketten egyformán szeretjük és féltjük a csapatunkat, legfeljebb más-más szemszögből.

 3. Raon
    #19
  Raon,   

  @vidacs: persze, hogy igaz, amit az utolsó mondatodba írtál, ezért nem is vitatkozunk, csak beszélgetünk egy sort :)
  Az igazat megvallva én már megírtam korábban az ide vonatkozó véleményemet, ezért nem fejtettem ki itt újra. Persze nem várhatom el, hogy ezt bárki fejben tartsa, de a lényeg az, hogy igen, itt akkor félreértetted, vagy én nem fogalmaztam egyértelműen. A harmadik harmadot szerintem konkrétan ott buktuk el, hogy a negyedik sorunk alig játszott, a meccs egészét nézve pedig nem értettem, hogy az előző napi legszebb figurát mutatott negyedik sorunk miért nem kapott egy előnyt sem. Erdély Csanád több apróságban külön kiemelkedőt alkotott vasárnap is, ezért sem értettem a harmadik harmados mellőzését.

  Az már érdekes kérdés, amit írsz, hogy ki miként látja a jégen mutatottakat - azt ugyanis én sem mondanám senkire, hogy nem akart győzni, de voltak olyan gyenge egyéni teljesítmények, amelyek esetenként rendesen gallyra tették az egész sor hatékonyságát. Neveket szándékosan nem írok - titkon remélve azt is, hogy ez csak a felkészülés volt, és a bajnokságban nem adódik olyan ingerencia, hogy az ecceri szurkesz neveket akarjon ide írni. :)

 4. vidacs
    #20
  vidacs,   

  @Raon: Egyetértünk.
  Akkor pénteken kint a meccsen. Már alig vártam, hogy végre ismét bajnoki legyen. Szerencsére mindjárt egy jó csapat jön. Aztán irány Bécs, ott egy jó csülök sörrel aztán... Hajrá Volán!

 5. trollfeeder
    #21
  trollfeeder,   

  @Raon: Attól tartok, hogy Tolvanen óta nem volt olyan tökös edző, aki a negyedik sort ilyen helyzetben is beveti. A rájátszásban már ő se merte, az első sorok meg nem bírták a túlterhelést.
  Egyik edző se merte bevállalni a fiatalokat a rutinosabbak kárára. Tavaly volt egy-egy meccs pihenés néhány válogatott játékosnak, és ennyi. Az előző évek és a mostani keret alapján egyelőre ígérgetés a komfortzónás mese. Péntektől meglátjuk, változott-e a helyzet!

 6. istvan_o
    #22
  istvan_o,   

  @trollfeeder, @Raon: Szerintem úgy általában nem jellemző U20as 4. sort ember előnyben és hátrányban használni. Én már azon is meglepődtem, hogy hátrányban is játszottak.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS 8-2VÉGE
EBJL 16:00 MARMAC 3-6VÉGE
EWHL 16:00 KMHSAE 3-2 HVÉGE
EBJL 16:10 VSVETO 6-2VÉGE
EBYSL 16:10 VASZNO 5-4VÉGE
EBJL 16:25 OHCUTE 1-4VÉGE
EBEL 17:30 AVSHCB 2-4VÉGE
EBJL 18:00 VICDMJ 5-2VÉGE
EBYSL 18:00 RBSAVS 5-4 HVÉGE
KK 18:00 TYCJES 1-2 HVÉGE
EBYSL 18:15 TRKMAC 3-2VÉGE
MOL 18:30 DABMAC 6-5VÉGE
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
NHL 01:30 MTLPHI 
  • SPÍLER TV
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk