Ennyi kapott góllal nem lehetünk eredményesek

   

Szerettem volna átadni azt az üzenetet minden játékosomnak, figyeljen oda, miként teljesít, mert többen is készen állnak arra, hogy adott esetben átvegyék a feladatát. Két nappal az EBEL-rajt előtt még 4 hely kiadó Rob Pallin kezdőcsapatában.

A Fehérvár AV19 pénteken este a Villachot fogadja, ezzel kezdetét veszi a magyar EBEL-csapat menetelése a 44 mérkőzéses alapszakaszban. Tavaly azt írtuk, ilyen bizonytalan még sosem volt, milyen csapatot láthatunk a szezonban, mit várhatunk. Ez a helyzet mit sem változott egy év alatt, ráadásul a Marty Raymond segítőjéből váratlanul vezetőedzővé előlépett Rob Pallin, Sille Tamással karöltve valóban komoly hangsúlyt fektet a korábban is sokat hangoztatott fiatalításra, ahogy mondta, valódi esélyt ad számukra. Ezzel a döntés a szurkolók körében gyorsan népszerűvé tette, de tudja jól, mindemellett eredményt is kell produkálnia a csapattal, mert egy profi klub ezt sosem hagyhatja figyelmen kívül.

Pallin AVSOLL

Rob Pallin

Szokatlanul kritikusan nyilatkozott vasárnap a meccs után. Mérges volt vagy elégedetlen?

Nem, nem voltam mérges, és nem is éreztem azt, hogy különösebben kritikus lennék. Igyekeztem a pozitívumokat kiemelni, és azt, hogy nagyon meg voltam elégedve a fiatal játékosok teljesítményével. Néhányan közülük kiválóan játszottak. Szerettem volna átadni azt az üzenetet minden játékosomnak, figyeljen oda, miként teljesít, mert többen is készen állnak arra, hogy adott esetben átvegyék a feladatát. A felkészülési időszakban mindenkinek meg akartam adni a lehetőséget arra, hogy elegendő időt kapjon a játékra. Fel kellett mérnem, hogy ki hol tart, kikre számíthatok.

A kapusteljesítményeket szidta?

A kapusposzt a legfontosabb a jégkorongban. Az az általános szabály, hogy ha van egy jó csapatod egy átlagos kapussal, akkor a végeredmény egy átlagos csapat lesz. Ha van egy átlagos csapatod egy nem túl jó kapussal, akkor a csapatod sem lesz túl jó. Ezért rendkívül fontos, hogy ezen a poszton hogyan állunk. Jó kapusteljesítmény kell, nekik kell a legjobbaknak lenniük a csapatban. Úgy érzem, hogy ezen a téren még javulnunk kell a szezonra.

A csapat védekezésével elégedetlen?

Ezen a poszton vannak sérültjeink, és a legutóbbi mérkőzéseinken hiányzott a két legjobb védőnk, a védőmunkát ennek megfelelően kell értékelni. Az azonban biztos, hogy az előző szezonban túl sok gólt kaptunk, átlagban három és felet meccsenként. Így nem lehetünk eredményesek, ez egész egyszerűen túl sok, mert ahhoz, hogy nyerjünk, ennél többet kell ütnünk, ami ezen a szinten egyáltalán nem egyszerű. Ennyi kapott góllal az esetek többségében kódolva van a vereség. Ez egy olyan terület, amely talán nem kapott elegendő hangsúlyt az elmúlt években. Ezért fel kell építenünk egy megfelelően stabil, szilárd és megbízható védelmet. Ezzel nem vagyunk még kész.

Kocsis AVSMIS

Kocsis Ferenc

Említette, hogy a rutinosabb játékosok többet hibáznak, mint a fiatalok, döntő helyzetben. Mi a megoldás erre?

A tapasztalatszerzés. Erre mindenkinek, minden körülmények között szüksége van. Az előszezon pont arra való, hogy mindenki elegendő játéklehetőséget kapjon, szembesüljön azzal, mit csinál jól, miben kell még javulnia. Az edzők feladata pedig többek között az is, hogy segítsenek a játékosoknak megfelelően hasznosítani a tapasztalatokat.

Nagyjából 32 játékos áll a rendelkezésére. Közülük hányan fognak az EBEL-ben játszani jelen állás szerint?

Ahogy mondtam is, a felkészülési időszakban mindenkinek megadtam a lehetőséget. Az játszik a szezonban, aki a teljesítményével kivívja azt. Szeretném, hogy legyen konkurencia a csapaton belül. Ne érezhesse senki azt, hogy bérelt helye van. A játékosokat ki kell emelni a komfortzónájukból ahhoz, hogy megfelelően élesek tudjanak maradni, hogy átérezzék a felelősségüket. Közben időnként nehéz döntéseket is kell hozni. Az emléktorna alatt ilyen volt például Kocsis Ferenc szerepeltetése. Szombaton igazán jól játszott, emiatt nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy vasárnap játsszon-e. Végül nem neveztem a mérkőzésre, hiszen másokat is meg akartam még nézni. Ha vasárnap tétmeccset játszottunk volna, Kocsis biztos ott lett volna a jégen, de ezek a mérkőzések még nem erről szólnak, nem az eredmény volt a legfontosabb eddig. Most még mindenkinek meg kellett adni a kóstolót a profi hokiból.  Azt mondhatom, nagyjából 16 játékost már megtaláltam a szezonkezdetre, a héten a feladatom az, hogy megtaláljam a még hiányzó 4-et is.

Ahogy eltervezte, ahhoz képest a szezonkezdet előtt két nappal hogy áll a csapatépítés?

A klub vezetése azt a célt tűzte ki, hogy néhány éven belül alakuljon ki egy új magja a csapatnak. Ez nem könnyű feladat. Nem gond, de komoly kihívás, ami nagyon kemény munkát követel mindenkitől. Hogy mennyire lesz sikeres ez a folyamat, azt csak az idő tudja megmondani. Az biztos, hogy én kifejezettem szeretem a kihívásokat. Az a legfontosabb, hogy ebben az átmeneti időszakban is mindenki egy irányba akarjon menni, hiszen a jégkorong csapatjáték, itt csak együtt lehetünk sikeresek.

A fiatalokról mi a véleménye?  Kik lehetnek alapemberek közülük?

Ahogy korábban is említettem, rengeteg biztató momentumot láttam a fiataloktól.  Többen már most jelezték játékukkal, hogy hamarosan készen állnak a feladatra, a tapasztaltabb játékosok nem érezhetik bombabiztosnak a helyüket a csapatban. De pont ez is a cél. Csak néhány példát mondanék, hangsúlyozottan a teljesség igénye nélkül. Kocsisról már beszéltem korábban, de Erdély Csanád is nagyon jó úton halad. Vincze Péter erős, kemény játékos és Reiter Attila is nagyon ígéretes. Rajtuk kívül a többiek is azért vannak velünk, mert kiharcolták maguknak, hogy megérdemeljék a lehetőséget, így nem is említek most mindenkit név szerint.  Az edző feladata az, hogy adjon meg minden segítséget a fiataloknak a tehetségük kibontakoztatásához, hogy a helyes úton tartsa őket. Egy fiatal játékosnak még kevés tapasztalata van az életben, és egy profi csapatnál a csapattársakkal és az edzőkkel töltik el a legtöbb időt, többet, mint a családjukkal. Így nagy a felelősségünk abban, hogy a jó irányba tereljük őket.

Reiter AVSOLL

Reiter Attila

Megvan már a pénteki kezdőcsapat a fejében?

Természetesen elképzelésem már van. De  a szezonnyitóig még sok idő van, annyi minden történhet, hogy ez a kérdés még egy kicsit korai. A legfontosabb most a szerdai és a csütörtöki edzés, az akkor látottak alapján fog véglegesedni bennem, hogy milyen összetételben várjuk a Villachot az idénynyitón.

Eddig folyamatosan keverte a sorokat. Várható, hogy a szezonban állandó sorok is lesznek azért?

Természetesen, a sorozatmérkőzések alatt az állandóság nagyon fontos. Az eddigi meccsek azonban arról szóltak, hogy megkeressük a legjobb felállást, az egyes játékosok számára leginkább megfelelő szerepkört és az ahhoz tartozó társakat.

Hányadik helyre lesz jó a Fehérvár?

Nagyon kiegyenlített bajnokság az EBEL, ezért erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni.  Aki sportolt valaha, az természetesen tudja, hogy a sportoló mindig győzni szeretne, így mi is, de azt is tudja, hogy senki nem győzhet mindig, és valakinek a második, a harmadik vagy éppen az utolsó helyen is kell végeznie. Annyit megígérhetek, hogy mi mindig azon leszünk, hogy a lehető legjobbunkat nyújtsuk a mérkőzéseken és a mérkőzéseken kívül is, szeretnénk, ha minden nap végén bátran nézhetnénk a tükörbe.

Cimkék: , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
január 17., kedd
MOL 17:00 GALSCC 2-3VÉGE
MOL 18:30 MISFTC 7-4VÉGE
január 18., szerda
U20 16:50 KMHMIS 5-1VÉGE
U20 19:30 MACZEG 10-1VÉGE
január 19., csütörtök
U18 15:30 DHKPEF INFO
U18 16:00 AVSUTE INFO
U18 16:00 ETOMIS INFO
EBYSL 17:40 VASMZA 
EBYSL 18:00 AVSVIC 
MOL 18:00 DABBRA INFO
U18 18:10 VASMAC INFO
január 20., péntek
EBJL   HKBMAC 
NHL 01:05 CBJOTT 
  • SPÍLER TV
U20 14:30 DHKAVS 
MOL 18:00 UTEBRA 
MOL 18:30 TITSCC 
MOL 19:00 FTCGAL 
EBEL 19:15 G99AVS 
január 21., szombat
NHL 01:05 BOSCHI 
  • SPÍLER TV
EBJL 12:40 HKBVIC 
EBYSL 14:30 RBSHKB 
EBJL 15:00 UTEEHL 
EBJL 16:10 MACOHC 
EBYSL 17:00 DMJOLL 
EBYSL 18:00 EHLMAC 
MOL 18:00 MACGAL 
EBJL 18:30 MRBDMJ 
MOL 18:30 MISSCC 
EBJL 18:55 VSVAVS 
NHL 21:05 WINSTL 
  • SPÍLER TV
január 22., vasárnap
EBJL   ZASVAS 
NHL 04:00 CGYEDM 
  • SPÍLER TV
EBYSL 12:00 RBSMAC 
EBJL 15:30 RBSETO 
EBYSL 15:40 VASTRK 
EBYSL 15:40 ZNOHKB 
EBYSL 17:30 SLLAVS 
MOL 18:00 BEOTIT 
MOL 18:00 FTCBRA 
EBEL 18:15 AVSVSV 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MACUTE 
NHL 21:05 PITBOS 
  • SPÍLER TV
január 23., hétfő
MOL 18:00 BEODAB 
MOL 18:00 DHKSCC 
  • M4 SPORT
MOL 18:30 MISGAL 
január 24., kedd
U20 18:40 AVSKMH 
január 25., szerda
MK   MACDHK 
MK   MISDAB 
U20   DHKMAC 
U20 18:40 KMHVAS 
január 26., csütörtök
EBJL   UTEMAC 
U18   DHKTVS 
U18   KMHMIS 
U18   PEFAVS 
U18   VASETO 
EBYSL 18:10 AVSDMJ 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk