Papíron nem, de gyakorlatilag tiltott motorozni

   

Varga Arnold motorbalesete kapcsán sok kérdés felvetődött a profi sportolók magánéletbeli tevékenységeivel kapcsolatban. Mit lehet és mit nem a pályán kívül? Megírjuk, mi van a szerződésekben és mik az elvárások velük szemben.

Varga Arnold múlt hét elején súlyos motorbalesetet szenvedett, eltört a kulcscsontja és az egyik lábujja. Megműtötték, a legjobb esetben 6 hét múlva térhet vissza a jégre edzeni, jó esetben november elején játszhat. Az eset után találgatások indultak, tiltott-e a játékosoknak a motorozás, űzhetnek-e extrém sportokat, vagy ezt kizárják a szerződések. Megkérdeztünk jó néhány érintettet.

Ocskay Gábor, a Fehérvár AV19szakosztály-igazgatója arról tájékoztatta a Jégkorongblogot, hogy eddig semmilyen korlátozást vagy tiltást nem írtak a játékosok szerződésébe a jégpályán kívüli tevékenységekkel kapcsolatban. Természetesen vannak egyértelmű szerződésbontási okok, ilyen például a doppingolás vagy a sportszerűtlen életmód.

“Sajnos megint azt kell mondanom, hogy néhány fiatal játékos gondolkodásával van baj. Profi sportolókról beszélünk, de a kötelességtudatuk nem elég fejlett. A szerződésben eddig nem volt tiltva játékosainknak, hogy motorozzanak vagy síeljenek, de elvárnám, hogy ne végezzenek olyan tevékenységet még szabadidejükben sem, amely fokozottan sérülésveszélyes és amellyel veszélyeztetik pályafutásukat, ezáltal nehéz helyzetbe hozzák a csapatukat. A motorozás is ilyen. Varga Arnold kiesése miatt hirtelen új játékost kellett igazolnunk a védelembe a szezonrajt előtt nem sokkal. Úgy gondolom, a jövőben változtatunk a szerződések szövegén. Szerencsére eddig nem fordult elő nálunk hasonló eset.”

A sportvezető kérdésünkre elmondta, hogy a Fehérvárnál a gentleman?s agreement szabályai alapján minden sérült játékos teljes fizetést kap, ez alól Varga Arnold sem lesz kivétel, de ez a helyzet változhat a jövőben, mert a pályán kívüli sérülések, kiváltképp ha az a sportoló hibájából történik, más elbírálás alá kell essenek.

kapus si

Szuper Levente csak Olaszországban, Asiagóban találkozott olyannal, hogy efféle tilalmakat szóba hoztak a vezetők. “A szerződésben ugyan nem volt benne, de mivel síparadicsomról volt szó, tudták, hogy a csapatból páran bizony síelnek majd. Nem tiltották meg, de jelezték, hogy ha valaki síelés közben megsérül és ezért nem tud játszani, akkor a felépüléséig nem adnak fizetést.”

A kiváló kapus hozzátette, hogy bár máshol sem szerepeltek ezek a tiltások a szerződésében, de ez csak annak köszönhető, hogy amolyan íratlan szabályokról van szó, amelyek maguktól értetődőek. Az extrémsportok űzése és a motorozás mindenképpen kerülendő tevékenységek.

De mint Szuper Levente egy személyes példával rávilágított, nagyon meg kell fontolni minden egyéb sportolást is. “Egyszer elmentem kosarazni a csapattársakkal, két héttel a Memorial Cup-döntő előtt. Kifordult a bokám, majdnem elszakadt és eltört. Két napig úgy edzettem, hogy alig bírtam mozogni, de nem mondtam és nem is mutattam, mert abból balhé lett volna. Aztán nagyon simán elmúlt, két nap alatt. Csoda volt, biztos nagyon koncentráltam, hogy meggyógyuljon.” Az 1999-es történet végéhez tegyük hozzá, hogy Szuper Levente csapata, az Ottawa 67?s megnyerte a Memorial Cupot, azaz a kanadai juniorliga országos döntőjét.

A svéd élvonalban játszó Hári János nem tudja fejből részletesen, mi áll a szerződésében, de ennek megvan az oka: “Szerintem nincs ilyen korlátozás a szerződésemben, de azért nem vagyok ezekkel pontosan tisztában, mert az természetes alap, hogy nem csinálok olyat, ami véget vethet a karrieremnek.”

A szezont a finn másodosztályban kezdő Sebők Balázs elmondta, náluk ezek a kérdések nem szerepelnek a szerződésben, “csak az alapdolgok, mint például az ittas vezetés, meg a hasonló súlyú vétségek”.

Bartalis István hosszú idő után tért haza, Magyarországon még nem is profiskodott, csak a svéd másodosztályban játszott felnőttként: “Svédországban minden szerződésemben tiltották a síelést. De az is benne volt, hogy ha a pályán kívül szenvedek bármilyen balesetet, akkor nincs kártérítést, egy fillér fizetést nem kapok a kieső időben.”

extrem jegkorong

Az orosz profi női bajnokságban sem lehet bármit csinálni. Huszák Alexandrától megtudtuk, vannak korlátozások a papírokban. “A síelés, a snowboard és az extrém sportok nem engedélyezettek a csapatunknál.”

Ugyanez a helyzet Brianconban is, ahol jelenleg Szélig Viktor játszik, de korábban több magyar játékos is megfordult ott. Hiába fekszik 5 perces sífelvonózásra Európa egyik legnagyobb síparadicsoma, a klub játékosai nem élvezhetik ennek örömeit.

Sofron Istvánt a helsinki reptéren értük el, a DEL-ben játszó csapata, a Krefeld éppen Stockholmba utazott, egyik Bajnokok Ligája-meccsről a másikra. Hári Jánoshoz hasonlóan fejből pontosan ő sem tudta megmondani, hogy mit nem enged a szerződése, de arra biztosan emlékezett, hogy minden olyan tevékenység tilos, amiben megsérülhet, ilyenek nevesítve az extrém sportok és a síelés. “De a motorozás szerintem nincs benne” ? tette hozzá a 20-as.

vizisi

Megkérdeztük a magyar bajnokcsapat első emberét is, náluk hogy rendezik ezeket a kérdéseket. Már csak azért is érdekes ez, mert Varga Arnold innen igazolt Székesfehérvárra. Azari Zsolt, a Dab.Docler elnöke: “Egyik játékos írásos szerződésében sem szerepel olyan kitétel, hogy extrém sportokat nem űzhet. Ez nem jelenti azt, hogy nem tudják, egy sportolónak mit lehet és mit nem. Ettől függetlenül elvárjuk, hogy minden sportolónk tegyen meg minden tőle telhetőt azért, hogy sportteljesítményét, sportaktivitását maximálisan tudja kifejteni. Általában fogalmazzuk meg a sportolói életforma feltételeit, illetve az általános hozzáállást ismerjük el a szerződéskötések során. A sportolóhoz méltó életvitel a sportolónak kell, hogy fontos legyen, elsősorban a belső hajtóerő kialakításában, illetve erősítésében hiszünk.”

Az utolsó mondat első feléhez kapcsolódóan megállapítható, hogy ez Varga Arnold esetében is igaz ? bár kellemetlenséget és nehézséget okozott csapatának, de a Fehérvár egy igazolással megoldotta a problémát ?, elsősorban a saját helyzetét és pályafutását nehezítette meg ezzel a sérüléssel.

Felesleges azon vitatkozni, hogy az autóval vagy gyalog közlekedő játékosokat is érheti közlekedési baleset. Az általunk megkérdezett sportvezetők és játékosok döntő többsége azon az állásponton van, hogy a motorozás sokszorosan nagyobb kockázattal jár, mint az autóvezetés, ezért az élsportolók számára kerülendő.

A végén megmutatjuk, mit tekinthetünk ebben a műfajban abszolút túlzásnak:

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum