Ausztriában így látják a Fehérvárt

   

A hockeyfans.at ismét az EBEL hátsó régióiba várja a magyar indulót. Néha érdemes megtudni, mások hogy látnak minket: elemzés, értékelés osztrák nézőpontból.

Mint az osztrák hokiportál elemzésében megállapítja, a magyar EBEL-csapat úgy igazából még sosem került rivaldafénybe az osztrák bázisú ligában. Az ellenfelek, a szurkolók és a sajtó hajlamos alábecsülni, mert bár tisztességesen végigharcolja a szezont egy nem rossz csapattal, de az igazán nagy kiugrás még sosem sikerült.

A székesfehérváriak sosem tartoztak a krőzusok közé, jegyzi meg a cikkszerző, időnként anyagi gondokról is lehetett hallani, amelyek miatt több játékos is eligazolt már. Ezt a nyarat pedig Marty Raymond távozása árnyékolta be, ahol az edző ugyancsak késve fizetett bónuszokat emlegetett indoklásként. Mivel Raymond közvetlenül a felkészülés előtt ment, gyorsan kellett helyettesíteni, az addigi segédei léptek elő.

A fehérváriak játékoskeretét értékelve a cikk megállapítja, hogy az átlagmagassága jelenleg a legnagyobb a ligában (184,6 cm), és a játékosok súlya (86,13 kg) a negyedik legnagyobb az egész ligában. Az erős fizikum miatt várhatóan komoly ellenállásra lehet számítani a csapattól, azok az idők már elmúltak, amikor a Fehérvár alapból nyerte a sportszerűségi versenyt. A legutóbbi szezon minden mutatójában a középmezőnybe tartozott a csapat, és a rájátszásba jutáshoz az kellett, hogy a szezon ebből a szempontból legfontosabb részében, a középszakasz 10 mérkőzése alatt játszott a legjobb formában.

AVSKAC

A Fehérvárnak eddig még sosem sikerült egymás után kétszer a rájátszásba jutnia, ami mutatja, hogy a klub a kezdeteket leszámítva, amikor esélye sem volt a playoffba jutni, mindig ennek a határán egyensúlyozott. A következő idényben is az előzőhöz hasonlóan jó formaidőzítés lesz szükséges a rájátszásba jutáshoz, amely azonban nem könnyű feladat, hiszen az élcsapatok felé a távolság nem csökkent, a közvetlen vetélytársnak számító Dornbirn és Graz, illetve a legutóbb a Fehérvár mögött végzett KAC is erősödött, értékeli az osztrák szerző a helyzetet.

Posztonként elemezve a magyar csapatot a cikk megállapítja, hogy Hetényi Zoltán helyettesítése még okozhat gondokat, ha a válogatott kapus nem tudja visszanyerni a formáját addigra, amikorra Robinsonnak vissza kell térnie Amerikába. Ha igen, akkor a kapuskérdés megoldott lesz, ha nem, akkor Robinson után újra találni kell valakit.

Sertich és Jackman személyében két ponterős játékos távozott a védelemből, helyettük jött Ejdepalm, aki Münchenben már megmutatta, benne is van hasonló képesség. Az azóta távozott Register hasonlóan offenzív védő, most Wehrs és Macias mutathatja meg, képesek lesznek-e a kék vonalnál szükséges tűzerőt biztosítani. A szerző szerint a védelem ott tart, ahol a liga nagy része, egyedül a cserepad hosszúságával lehetnek gondok. Azt már csak mi tesszük innen hozzá, hogy mint tudjuk, Pallin edző nem egészen osztja ezt az álláspontot.

Naglich és Yellow Horn távozásával a legjobb csatárok közül ketten hagyták ott a Fehérvárt, de mind Marinóban, mind LoVecchióban látják azt a potenciált, ami a helyettesítésükhöz kellhet. Mellettük a legjobb magyar fiatalokhoz tartozó Kóger Dániel és Bartalis István külföldi tapasztalatokkal felvértezve a legjobb korban érkezik a klubhoz. A szerző megállapítja, hogy az elmúlt szezonban éppen  a magyar játékosoktól hiányzott az eredményesség, hiszen csak a nyáron távozott Mihály Árpád jutott 10 gól fölé közülük. Most ők ketten próbálkozhatnak a hazai góltermés növelésére. A csapat értéke, hogy Banham, Sarauer és Sikorcin maradt.

A legnagyobb kérdőjel az edző neve mellé került. Raymond kurta-furcsa távozása után Rob Pallin és Sille Tamás került a csapat élére. Pallin még soha nem volt vezetőedző, most debütál a profi hokiban. A kispad urai azonban mindenképpen tapasztalatlanok, még ha Sille a szükséges tekintélyt biztosítani is tudja. Mint a cikk megjegyzi, ez a húzás jól is elsülhet, ha ez a szükséges vérfrissítést és eredményes új elképzeléseket hoz a szakmai munkában. A többi csapat rutinróka trénerei mellett azonban ez a páros mindenképpen gyenge pontnak, de legalábbis bizonytalansági tényezőnek tűnik.

Összességében a cikk a maximális 5 pontból a kapusoknak 2,5, a védőknek és a csatároknak 3-3, az edzőknek 2 pontot adott. Ez 10,5 pontot ér a 20-ból, a csapatot az alapszakasz 8?11. helyére várják.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR INFO
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum