7/30 Edmonton Oilers

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Craig MacTavish azzal a feladattal vette át az Oilers general manageri posztját Steve Tambellinitől 2013 áprilisában, hogy új fazont szabjon a csapatnak és juttassa be a rájátszásba. Mindezt úgy kell végrehajtani, hogy közben tartsa meg a csapat jövőjét jelentő fiatal magot. Az azóta eltelt közel másfél évben kevés menedzser volt aktívabb az NHL-ben nála.

A csapat a nyolcvanas években élte virágkorát, amikor Wayne Gretzky vezetésével öt bajnoki címet szereztek. Azóta azonban egyszer sikerült bejutni a döntőbe, még 2006-ban, utána egyszer sem érték el a playoffot. Tavaly utolsók lettek a nyugati konferenciában, így egyértelmű volt, hogy jelentős erősítésre lesz szükség a nyáron. A szélekre érkezett Benoit Pouliot és Teddy Purcell, míg a védelembe Keith Aulie, Mark Fayne és Nyikita Nyikitin.

Edmonton Oilers

Az erősítést az Oilers esetében szó szerint kell érteni: “Számunkra a méret a lényeg ? mondja erről MacTavish. ? Tudtuk, hogy fizikálisan nagyobb játékosokra lesz szükségünk és az érkezők mind meg is felelnek ennek a kritériumnak. Teddy Purcell emellett tehetséges játékos, akiben rengeteg rejtett tartalék van. Pouliot legnagyobb erénye, hogy agresszívan támadja a korongot birtokló ellenfelet, komoly munkabírású játékos, akire a letámadásokban fontos feladatok várnak majd.”

Dallas Eakins edzőként újoncnak számít és a csapat nem is tudott vele előrelépni, főleg a kapuban és a védelemben voltak gondjaik. MacTavish a kapuskérdést már szezon közben igyekezett megoldani, amikor megszerezte Ben Scrivenst és Viktor Fasthot, a védelem pedig idén nyáron kapott jelentősebb erősítést. “A nyáron a védelemre koncentráltunk, ezt kezeltük első számú problémaként ? mondja erről MacTavish said. ? Bízunk benne, hogy a meglévő játékosaink fejlődésével és az új érkezőkkel, mint Nyikitin, Fayne és Aulie jelentős mértékben előre tudunk lépni ennek a csapatrésznek a megerősítésében. Egy masszív, igazi NHL-es védelem kialakítása a célunk. Bár az évnek ebben a szakában mindenki kötelezően optimista és így vagyunk ezzel mi is, tényleg úgy érezzük, hogy sikerült javulnunk. A fejlődésünk elsősorban belső erőkből építkezünk, így ebben legalább annyira bízunk, mint az új játékosok érkezésében.”

Az Oilersben valóban hatalmas potenciállal rendelkező játékosok vannak, akik bármelyikéből nagy sztár válhat. Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins, Nail Jakupov, Jordan Eberle mindannyian 25 év alattiak, akárcsak az RFA-státuszban lévő Justin Schultz, akivel egyelőre még nem sikerült megállapodni a folytatásról. Hall, Nugent-Hopkins és Jakupov egyaránt 1/1-es draftoltak, tehát korosztályuk legtehetségesebb játékosaként kerültek Edmontonba. Az Oilersnél nem alaptalanul bíznak abban, hogy ha sikerül egyben tartani ezt a fiatal magot, akkor a csapat előbb-utóbb eséllyel szállhat be a Stanley Kupáért folyó küzdelembe.

Az idei draft harmadik választottjaként hozzájuk csatlakozik még Leon Draisaitl. A 188 centis és 98 kilós német játékos a centerposzton jelenthet erősítést. Erre szükség is lesz, hiszen a nyáron meg kellett válniuk Sam Gagner-tól, aki a második sor centereként 37 pontot termelt. A helyére tehát mindenképpen kell találni valakit, a védelem rendbe tétele után ez a feladat egyelőre megoldatlan maradt. MacTavish el is ismerte, hogy jelenleg ez a legnagyobb gondjuk, viszont ha erre a posztra is sikerülne egy sztárjátékost találni, akkor a playoff is sokkal közelebb kerülne.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy az Oilers legnagyobb erőssége a legnagyobb bizonytalansági tényező is egyben. Tele vannak fiatal tehetséges játékosokkal, akikben rengeteg a potenciál, azonban legalább ekkora kérdés, hogy ennek a potenciálnak mekkora részét lesznek képesek valóra váltani. 2012 1/1-ese, az orosz Nail Jakupov például első NHL-es évében kiváló szezont produkált, hiszen a lockouttal terhelt szezon 48 meccsén 31 pontot termelt. A legutóbbi idénye azonban közel sem sikerült ennyire átütően, 63 meccs 11 gólt és 24 pontot szerzett. De ugyanez mondható el 2011 első választottjáról, Nugent-Hopkinsről, azzal a különbséggel, hogy neki még egyetlen szezonban sem sikerült megváltani a világot. Ő 80 meccsen szerzett 19 gólt és 56 pontot, ami messze van a pont per meccses átlagtól.

De 2010 1/1-ese, Taylor Hall esetében is kérdéses, mennyire sikerül beilleszkednie a felnőttek közé. Hall még a kanadai válogatott meghívását is lemondta a 2014-es világbajnokságra annak érdekében, hogy még nagyobb erőbedobással tudjon készülni a nyári alapozáson. A fiatalokon túl kulcskérdés lesz, hogy Scrivens és Fasth meg tudja-e oldani az Oilers kapusproblémáit, illetve hogy sikerül-e megfelelő második soros centert találni Sam Gagner helyére. Mindez a feladat talán egy Eakinsnél tapasztaltabb edzőnek is komoly kihívás lenne.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Taylor Hall, Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle
David Perron, Leon Draisaitl, Nail Jakupov
Benoit Pouliot, Mark Arcobello, Teddy Purcell
Jesse Joensuu, Boyd Gordon, Matt Hendricks
Anton Lander, Luke Gazdic

Hátvédek:
Martin Marincin, Jeff Petry
Nyikita Nyikitin, Mark Fayne
Andrew Ference, Justin Schultz*
Keith Aulie

Kapusok:
Ben Scrivens
Viktor Fasth

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum