08/30 Boston

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A Bruins idén tavasszal 24 év után nyerte meg az alapszakaszt, ezért a szurkolók és a csapat is úgy indult neki a playoffnak, hogy 2011 után ismét Amerika Athénjába kerülhet a Stanley Kupa. A nagy pofon azonban duplán jött. A csapat a második körben kiesett az ősi rivális Montreal ellen úgy, hogy az utolsó két meccsen csak egy gólt szerzett, ráadásul a mindent eldöntő hetedik csörtét hazai jégen bukta el.

Peter Chicarelli elnöknek és Claude Julien mesternek alapjában nincs oka aggódni, hiszen az elmúlt években bombaerős keretet raktak össze. A 2011-es győzelmet 2013-ban egy elvesztett döntő követte, tavaly alapszakasz-győzelmet ünnepelhettek, így normális ember a győztes csapaton ne változtass elvet követve nem bolygatná a játékosállományt. De sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet, mert ott van a fizetési sapka, amelyet jelenleg bő 800 000 dollárral lép át a Bruins. A nagyon tehetséges és már bizonyított fiataloknak, mint Torey Krugnak és Reilly Smithnek tehát helyet kell csinálni, ami áldozatokkal jár. A Mackók nem hosszabbítottak a csapat egyik legendás ikonjának számító Shawn Thorntonnal, Jarome Iginlával, aki Coloradóba szerződött, Andrej Meszarossal aki a Buffalót és Chad Johnsonnal, aki az Islanderst választotta. A négy játékos közel 12 milliót kap majd kézhez, ezt pedig a Mackók képtelenek lettek volna kigazdálkodni.

Boston Bruins

Ám ezzel még csak a probléma egyik felét oldották meg, hiszen még mindig nem csináltak elég helyet a vonal alatt, de ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy október 8-án ott lesznek a kezdőben. Chicarelli elnök első körben minden bizonnyal trükközni kényszerül, mégpedig Marc Savard fizetésével, aki súlyos sérülése miatt 2011-ben lépett utoljára jégre. Az egykori center már az OHL-ben szereplő Ottawa 67?s játékosmegfigyelője, de négymilliós gázsija még mindig szerepel a csapat fizetési papírjain. A szezont nyilván sérültlistán kezdi, a fizetése ezért nem számít majd bele a sapkába. Adódik a kérdés, hogy a Boston miért nem vásárolta ki futó szerződéséből Savardot, de erről sajnos nincsenek információink. A fizetési problémák miatt érkezési oldalon nem is találunk nagy neveket, csak tehetséges fiatalokat, úgy mint Niklas Svedberg, Ryan Spooner, Alekszandr Koklacsev és David Warsofsky.

A négy játékosból Svedberg lehet biztosan kezdő, mert Johnson távozása után ő az egyetlen jelölt a második számú kapusposztra. A Bruins az elmúlt két évben remekül állt a második számú hálóőrök tekintetében, hiszen Anton Hudobin és Chad Johnson is kiváló mutatókat hozott, kérdés, hogy a svéd hálóőr meg tudja-e hálálni a bizalmat. Egy dolog azonban tény, a Bostonnak az első számú kapusa az a Tuuka Rask, aki idén Vezina-trófeát kapott, ezt pedig felesleges tovább magyarázni.

Rask teljesítményét nem lehet megkérdőjelezni, de hozzá kell tenni, hogy az a hátvédsor, amely előtte dolgozik, az egyik legjobb a ligában, és nem csak védekezésben. A Zdeno Chara által irányított csapatrész a második legkevesebb gólt kapta, de az még fantasztikusabb, hogy előre is mennyire veszélyesek. A két legponterősebb bekk, Chara és Krug mellett ott van Hamilton, Boychuk és Bartkowski is, nem beszélve a sérülésből visszatérni készülő Dennis Seidenbergről és Adam McQuaidről. Seidenberg egy súlyos térd-, míg McQuaid egy bokasérülés miatt került partvonalra, de a jelek szerint a szezonkezdésre hadra foghatóak lesznek. Ez így már egyből hét ember a hátsó hat helyre és még ott toporog a palánknál David Warsofsky is, aki első teljes évét kezdheti meg az NHL-ben. Amennyiben a sérültek felépülnek a rajtig, akkor Julien mesternek lesz merítési és variálási lehetősége minden szituációban, akár öt az öt ellen, akár előnyben vagy éppen hátrányban.

A támadósorban Iginla és Thornton elvesztése érzékenyen érinti majd a Bruinst, ezért Juliennek lesz dolga a sorokkal. Iginla a legtöbb esetben Krejci és Lucic mellett játszott, most azonban Loui Erikssonnak kell majd pótolnia, ami egyáltalán nem lesz könnyű feladat, hiszen Iginla 31 gólt szerzett, míg Eriksson összesen gyűjtött 37 pontot. A “Nagyfa” kiesését emberelőnyben is pótolni kell, a Bruins a tavalyi harmadik helyét aligha fogja megtartani, ha nem oldják meg maradéktalanul a pótlását. A támadórész első két sorában a Milan Lucic, David Krejci kettős mellett természetesen ott lesz Brad Marchand és Patrice Bergeron is. Ez a négyes irtózatos nyomás alatt képes tartani akármelyik ellenfelet. Előbbi kettőshöz a már említett Eriksson, míg utóbbihoz Julien mester Reilly Smith-t teszi majd, akárcsak a tavalyi esztendőben. Thornton hiányát leginkább emberhátrányban és a pszichikai hadviselésben sínyli majd meg a Boston. A Mackók negyedik sora Shawn köré épült az elmúlt hét évben, ő végezte a piszkos munkát a csapatban, igazi közutálatnak örvendett a ligában, távozásával óriási űrt hagy maga mögött nem csak a csapatban, de az egész ligában. Mások nem keseregnek ezen annyira, mondván, Thornton távozása a verekedőemberek idejének végét jelzi.

Összefoglalásnak pedig álljanak itt az elnök, Peter Chiarelli szavai: “Azt gondolom, hogy most egy nagyon jó, igazi playoffcsapatunk van. Ha kicsit jobban összehangoljuk az idősebb játékosokat a fiatalokkal, akkor azok javulnak, tanulnak, így pedig még jobbak leszünk. Elégedett vagyok a mostani kerettel és az erősítésekkel, a mag adott és lehet rá építeni hosszú távon. Az Iginla-ügyön továbbléptünk már, most más feladat vár ránk, nevezetesen az a néhány RFA, akivel még meg kell állapodni. Az embereknek tudniuk kell, hogy semmit nem akarok szétrobbantani, csak azon dolgozom, hogy még jobbak legyünk.”

Nem lehet vitatkozni ezekkel a szavakkal, a Bruins továbbra is potenciális bajnokesélyesként várhatja a szezont.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Brad Marchand, Patrice Bergeron, Reilly Smith*
Milan Lucic, David Krejci, Loui Eriksson
Ryan Spooner, Carl Soderberg, Chris Kelly
Daniel Paille, Gregory Campbell, Jordan Caron
Justin Florek, Matt Fraser

Hátvédek:
Zdeno Chara, Dougie Hamilton
Dennis Seidenberg, Johnny Boychuk
Torey Krug, Matt Bartkowski
Adam McQuaid

Kapusok:
Tuukka Rask
Niklas Svedberg

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum