A Vasas bemutatkozik az EBEL-juniorban

   

Szombaton két mérkőzéssel, köztük a Vasas?Linzcel kezdetét veszi az EBYSL 2014/15-ös idénye. Továbbra is 3 magyar csapat játszik itt, a Fehérvár és a MAC vasárnap lép jégre.
A Linz az egyik legjobb osztrák juniorcsapat, az előző szezonban a Volán mögött a 2. helyen zárt a csoportban, összesítésben 4. lett, a Ljubljanával játszott elődöntőben is jól helytállt.

A Vasas U20-as csapatánál Sean Finn irányítja a szakmai munkát. A 43 éves kanadai szakember az előző szezonban az UTE utánpótlásánál dolgozott mentoredzőként. Korábban odahaza a Calgary Flames utánpótlás-programjában vett részt, Svájcban pedig a Servette-Geneve felnőtt NLA-csapatánál foglalkoztatták a mérkőzések elemző trénerként. A 2012/13-as szezonban Pierre Pagé felkérésére a Red Bull Salzburg International Icehockey Development Model (IIDM) edzője lett, feladata elsősorban a technikai felkészítés volt, korcsolyázást, lövőtechnikát is oktatott a klub fiataljainak, és ezen felül másodedzőként dolgozott a farmcsapat mellett.

Sean Finn 3

Az előző szezonban a Vasas az 5. helyen végzett a 6 csapatos magyar juniorbajnokságban, emellett a szlovák U20 1. ligában pallérozódtak a piros-kékek, ahol nem az eredmény volt a legfontosabb. A csapat egy hónapja keményen készül a rajtra a Jégpalotában, szombat este a centerpályán mutatkozik be, a belépés ingyenes. Egy komoly hiányzó lesz, a csapatkapitány, Pápa Márton térdműtétje után csak szeptember végén játszhat.

Hogy ez évben mi várható az EBEL U20-ban a Vasastól, arról Szuper Levente szakosztály-igazgatóval beszélgettünk.

Miért nevezett a Vasas az EBEL utánpótlás-bajnokságába?

A Magyar Jégkorong Szövetség letette a voksát az EBEL felé nyitás mellett. Joggal tette ezt, mivel az EBEL egy nagyon dinamikusan erősödő liga Európában. Mi is az MJSZ alá tartozunk és próbáljuk a saját koncepciónkat összehangolni a szövetségével. Természetesen nagyon örülünk annak, hogy két korosztályban is nemzetközi megméretést tudunk biztosítani a gyerekeinknek. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mi lehetünk a harmadik klub Magyarországon, amelyik U18-ban és U20-ban is csapatot indít az EBEL-ben.

Vasas U20

A juniorok milyen célokkal vágnak az első évnek?

A cél elsősorban a gyerekek tanítása, egy folyamat beindítása, majd ennek az útnak a folytatása. Ezek alatt azt értem, hogy klubunk egy új koncepció alapján kezdett el működni és a folyamatos fejlődést tűztük ki célul saját magunk előtt. Ezt nem abban szeretnénk mérni, hogy playoffba kerülünk-e, vagy hogy hány meccset nyerünk ? ezt a kérdést a szezon végén kell elemeznünk ?, hanem abban, hogy az előre meghatározott úton milyen módon jutunk el A-ból B-be és hogy gyerekeink mennyit fognak fejlődni a szezon végére. Persze fontos természetesen az eredményességre való törekvés is, de emellett számos olyan dolgot kell megtanítani játékosainknak, amiben itthon nagyon sokan el van maradva, még felnőtt szinten is.

Ebben új mentoredzőnk, aki egyben az U20-as csapat vezetőedzője, Sean Finn kap kulcsszerepet. Amellett, hogy az U20-as csapat vezetőedzője, a Vasas edzői stábját is képzi. Ami nemzeti csapatainknál a felsőbb korosztályoknál is elkezdődött az elmúlt években, azt a példát szeretnénk követni mi is, persze vasasos arculattal. Célunk a gyerekek technikai tudásának csiszolása, mentális felkészítése és főleg taktikai intelligenciájuk fejlesztése. Meg kell tanítani a fiatalokat rendszerben dolgozni, ami az eddigi itthoni tapasztalataim szerint a legnagyobb kihívást jelenti. Gondolok itt a legapróbb részletektől, akár egy emberelőnyös korongkihozataltól, egy hátrányos védekezésen keresztül az öltözői rendig. Az edzőknek is rengeteg feladatuk van abban, hogy ezt érdekessé tegyék és legyenek következetesek minden döntésben. Csak egy példát mondok erre: ha van egy nagyon ügyes, tehetséges gyerek, aki istenáldotta képességekkel megáldott, viszont nem követi az edzői utasításokat és az előre lefektetett irányelvet, akkor az a játékos nem fog szerepet kapni a csapatban, mert egy gépezetben minden fogaskerékre szükség van.

A gyerekeknek is nagyon sok feladatuk van. Meg kell tanulniuk megfelelő módon tanulni és odafigyelni minden egyes apró részletre. Ez a mai profi sport alapja. Azok a játékosok lesznek oszlopos tagjai és húzóemberei egy adott rendszernek vagy szisztémának, akik a rájuk bízott feladatot, valamint a csapatvezetés által lefektetett irányelveket és taktikai utasításokat a legjobban be tudják tartani. Meglátásom szerint ma Magyarországon az edzői társadalomnak ez a legnagyobb kihívás. Rengeteg nagyon ügyes játékos van a magyar hokiban, de akkor lehet hosszú távon nagyon eredményes idehaza a jégkorong, ha megtanítjuk őket előre lefektetett elvek alapján dolgozni.

Egy korábbi észak-amerikai edzőm, Jim Playfair egyszer azt mondta, hogy egy játékosnak az a legfőbb erénye, ha könnyen tanítható. Mostanra rájöttem, hogy nem csak arról van szó, hogy korcsolyázni, lőni, passzolni tanítjuk meg őket, hanem meg kell tanítanunk őket figyelni, koncentrálni és tanulni is. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, de a tanulás képességét is lehet, sőt kell tanítani és fejleszteni. Erre megvannak a megfelelő módszerek. Ebből máris következik az, hogy a gyerekek iskolai teljesítménye is nagyon fontos, kiemelt figyelmet kell fordítanunk erre a területre is.

Szuper 1

Milyen Vasasra számíthatunk?

Két saját nevelésű meghatározó játékosunk eligazolt, Postás Ciprián Kanadába ment, Dörök Bence a Dab.Doclerhez a MOL Ligába. Ettől függetlenül egyben van a csapat, jó a hangulat és mindenki várja, hogy bizonyíthasson. Nagy megtiszteltetés és elismerés a Vasasnak, hogy Ciprián Kanadában játszhat a következő szezonban, valamint az is, hogy Bence a többszörös MOL Liga-győztes DAB érdeklődését keltette fel. Mindkettőjüket boldogan, nyugodt szívvel engedtük el, hogy eggyel magasabb szintre léphessenek.

Szerencsére eljutottunk oda, hogy a juniorcsapatunk már nem 50%-ban ifi korú játékosokból áll, hanem 100%-ban 1995/96-os születésű srácokból, valamint néhány túlkorosból. Ifjúsági csapatunk létszáma még egy kicsit vékony, de minden nap dolgozunk e kérdés megoldásán. Mind a két korosztályban fiatal csapatunk lesz a többiekhez képest. U20-ban az 1996-os születésű első éves juniorok vannak többségben, míg U18-ban az 1998-as korosztály képviselteti magát nagyobb létszámban. Versenyképesek leszünk mindkét korosztályban, az egy hónapos felkészülésünk remekül sikerült, mindenki izgatottan várja a szezonkezdetet.

A Vasas U20 játékoskerete:

Név Szül. év
Kapusok:
Csernus Dániel 1995
Miháczi Gábor 1996
Rónai Milán 1996
Védők:
Balla Norbert 1993
Fülöp László 1994
Hegedűs Győző 1996
Kaiser Vilmos 1996
Pál Krisztián 1995
Sándorffy Richárd 1996
Szabó Dániel 1996
Támadók:
Dabasi Balázs 1996
Danics Richárd 1993
Fodor András 1995
Jacsó Richárd 1996
Kenéz Attila 1995
Köllő Roland 1996
Nagy Bertalan 1993
Olasz Dávid 1996
Orosz Donát 1995
Pápa Márton 1996
Rull Henrik 1995
Varga Olivér 1996
Zwick Andrej 1995

Vezetőedző: Sean Finn.
Edző: Dörök Rudolf.
Kapusedző: Szuper Levente, Székely Csaba.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum