11/30 Detroit Red Wings

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A régi Detroit alapképlete nagyon egyszerű volt, veterán sztárjai bevitték a rájátszásba a csapatot, ám ott előbb vagy utóbb kiestek. 2008-ban nyertek Stanley-t utoljára, a következő évben még bejutottak a döntőbe, de azóta a második körnél tovább nem mentek. A legutóbbi szezonban ez a kép kicsit változott. Egyrészt a csapat a Nyugati konferenciából átkerült a Keletibe, másrészt újfent, sorozatban immár 23. alkalommal jutottak be a playoffba, azonban ebben már nem az öregek, hanem a fiatalok vitték a prímet. Emiatt nem akkora tragédia, hogy a rájátszás első körében sima, ötmeccses vereséget szenvedtek a Bostontól, hiszen a fiatalok így is fontos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Babcock Detroit

De kik is ezek a fiatalok? A prímet Gustav Nyquist viszi, aki 28 gólt lőtt a szezonban, a fejlődést jól mutatja, hogy ebből 12-t márciusban. A Riley Sheahan, Tomas Tatar, Tomas Jurco hármas szintén bizonyította, hogy nagyon jól megértik egymást a jégen, Luke Glendening pedig centerként csillogtatta meg nem csak játékszervezői, de védekezési képességeit is. A hátvédek közül Danny DeKeyser villogott, nem lepődnénk meg, ha a következő szezonban az első két bekkpár valamelyikében találná magát.

A világ egyik legjobb edzője, Mike Babcock ? a 10. szezont kezdi a Detroitnál, menet közben két olimpiai bajnoki címet nyert Kanadával ? egyelőre elégedett a látottakkal: “Az előző évben megnyerték az AHL-es Calder-kupát, idén pedig a rájátszásba vezettek minket. Ott ugyan nem teljesítettek jól, de mindannyian kiváló játékosok, akik egy nyár alatt is képesek rengeteget fejlődni.” A fiatalok mellett persze azért nagy szerep hárul majd az öregekre is, különösen a Zetterberg, Dacjuk, Kronwall trióra. Hozzájuk csatlakozhat a 42. évéhez közeledő Alfredsson is, amennyiben úgy dönt, hogy vállal még egy szezont. Szerencsére a hírek szerint Zetterberg és Dacjuk is kiválóan van, jól gyógyul a sérülésük, amely miatt mindketten kihagyták az elmúlt szezon közel felét. Annál is inkább fontos az ő szerepük, mivel tehermentesíthetik a fiatal titánokat a felelősség és a nyomás alól, akik így jobb teljesítményre lehetnek képesek.

Azonban a fiatalok és a rutinrókák mellett is vannak értékes játékosai a Red Wingsnek, elsősorban a Franzen, Helm, Abdelkader hármas, vagy a Floridából tavaly leigazolt center, Stephan Weiss, aki korábban stabil ötvenpontos játékos volt, de december 10-én sérvvel műtötték, majd az erőltetett rehabilitáció miatt egy második műtétre is szükség volt. Ő már korcsolyázik és mindent megtesz annak érdekében, hogy szeptemberben teljes értékű munkát tudjon végezni az edzőtáborban. A védelemben Kyle Quincey és Jonathan Ericsson lesznek azok, akik Kronwall és DeKeyser mellett a legtöbb jégidőt kaphatják. A kapuban Howardra vár a feladat, hogy kicsit még javítson tavalyi teljesítményén, 2,66-os meccsenkénti kapott gólátlaga és 91%-os teljesítményére ugyanis feltehetően nem büszke.

Babcock szerint a jó edző abból alkot nagyot, amije van: “Lehet itt kívánságlistákat szerkesztgetni nyáron vagy az edzőtáborban, de edzőként abból kell építkezni, amit eléd tesznek. Ha elkezdesz álmodozni és többet kívánni annál, amid van, annak a realitásérzéked látja majd a kárát. Ha viszont elvégzed a munkát, rendesen felkészülsz a táncra, akkor normális esetben mindennek működnie kell.”

Ha mindenki felépül és nem sújtja olyan sérüléshullám a csapatot, mint az előző szezonban, továbbá a fiatalok fejlődése sem torpan meg, akkor minden bizonnyal zsinórban 24. alkalommal is ott lesz a Detroit a rájátszásban, sőt akár még nagyobb dolgok véghez vitelére is képes lehet.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Henrik Zetterberg, Pavel Dacjuk, Gustav Nyquist
Tomas Tatar, Stephen Weiss, Johan Franzen
Justin Abdelkader, Darren Helm, Tomas Jurco
Riley Sheahan, Joakim Andersson, Drew Miller
Luke Glendening, Daniel Cleary

Hátvédek:
Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson
Brendan Smith, Danny DeKeyser
Kyle Quincey, Jakub Kindl
Brian Lashoff

Kapusok:
Jimmy Howard
Jonas Gustavsson

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum