Idén már sokkal előrébb járunk

 

A vezetőedző az utolsó meccset követően értékelte a tábort és beszélt a jövőbeli tervekről is. A csapat szerinte legalább olyan jó, ha nem jobb lesz, mint a tavalyi, és egészen biztosan lesznek új bemutatkozók a felnőtt válogatottban is.

Rich Chernomaz, a junior és a felnőtt válogatott szakmai irányítója négynapos táboron van túl az U20-as különítménnyel. Az edzések mellett három tanulságos meccset játszottak a fiúk a szlovénokkal, két 0-1-es vereség mellett egy 7-1-es győzelmet is bezsebelt a csapat. A juniorok programja szerint szeptemberben és októberben 2-2 napot gyakorolnak közösen a keret tagjai, majd novemberben egyhetes összetartás végén egy nagyon komoly négyes tornán vesznek részt, ahol Franciaország, Olaszország és Szlovénia lesz a vendégünk. A végcél pedig a lehető legjobb szereplés a decemberi divízió 1/B csoportos vb-n, ahová tavaly jutottunk fel. Dunaújvárosban Lengyelország, Kazahsztán, Franciaország, Ukrajna és Japán lesz az ellenfelünk. De ne szaladjunk előre, egyelőre maradjunk a mögöttünk hagyott hétnél.

Tartalmas napok voltak, rengeteg jeges edzés, egy nagyarányú győzelem és két 1-0-s vereség a szlovénok ellen. Ilyen tábort képzelt elsőnek?

Hasznos edzőtáboron vagyunk túl, volt pár új srác köztünk. Összességében elmondható, hogy nem vagyok elégedetlen, de azért mindenkinek van még mit tanulnia, legfőképpen a technikai dolgokban. Az viszont lenyűgözött, hogy a tavalyi brigádból néhányan mennyivel erősebbek lettek az előző szezon óta. Az újak közül Hruby Gellért teljesítményével nagyon elégedett vagyok, a védelmünkben nagy segítség lehet a játéka, és nagyon jó volt látni Szaller Márk megbízható, érett játékát is. Jó hír, hogy a juniorok között vannak olyan hátvédek, akikre akár később is számíthatunk. De a többiek hozzáállása is teljesen rendben volt. Ami számomra az egyik legfontosabb, hogy a fiúk a nyáron is előreléptek és látható, hogy szárazon is elvégezték a feladatukat, ami a jégen is meglátszott. A meccsek közül ugyan kettőt elvesztettünk, de most nem ez volt a leglényegesebb, inkább a fejlődésen volt a hangsúly.

Chernomaz HUN U20

Fotó: Bán Olivér

Mi volt a fő feladat, a cél ebben a néhány napban?

A cél az volt, hogy megnézzük, ki az, aki fizikálisan és mentálisan is megfelelő szinten van és megfelelő versenyszellemmel játszik. Néztük a képességeket és az érzéket a jégkorongra, fontos volt, hogy lemérjük, mennyire értik a részleteket. Voltak nagyon pozitív meglepetések is ebben. Most az a feladatunk, hogy az elkezdett felkészülési munkát folytassuk és felépítsük a csapatot decemberig, a világbajnokságig.

Hogyan alakul az elkövetkező néhány hónap?

A következő két tábor csupán kétnapos lesz és nem játszunk meccseket sem. Sok időt fogunk a taktika begyakoroltatásával tölteni, illetve a fontos részletekre is időt szánunk. Minden nap fejlődni fognak a fiúk, ezek a napok is a folyamat részei, ilyenkor több idő van az apró, de nagyon fontos dolgokra.

Az 1994-es születésű játékosok helyett ebben a szezonban az 1996-osak kerültek az U20-as csapatba. Felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben változtatta meg a válogatott erősségét?

Úgy gondolom, hogy ahhoz képest, hogy tavaly ilyenkor hogy állt a csapat, idén már sokkal előrébb járunk. Sokkal inkább bele tudtunk menni a mélységekbe, ami jó előjel. Szerintem ez a csapat legalább olyan jó lesz, mint az előző szezonbeli, ha nem jobb. De ne feledjük, a feladata is sokkal nehezebb lesz.

Az a csapat aranyéremmel zárta a világbajnokságot. Mi lehet idén a reális célkitűzés?

A szlovénok nálunk magasabb osztályban érdekeltek, mégis fel tudjuk velük venni a versenyt és le is tudjuk győzni őket. Nehezebb lesz ez a vébé, az biztos, és most megtanultuk, hogy lőtt gól nélkül nem lehet mit kezdeni egy csapattal sem. Még meg kell néznünk néhány olyan játékost, akik most nem tudtak velünk lenni, értékelnünk kell a különféle pozíciókat, és azt is, hogyan játszanak a fiúk nyomás alatt. Természetesen ez a tábor már rengeteget elárult, de még sok tennivalónk van ez ügyben is.

Az előző szezonban a korábbiaknál jóval több junior korú játékos kapott lehetőséget a felnőtteknél is, közülük ketten a világbajnokságon is ott voltak. Ez a tendencia folytatódik idén is, elképzelhető, hogy ismét új fiatalok mutatkoznak be a felnőtt válogatottban?

Igen, nagyon is, biztos vagyok benne, hogy néhányan helyet követelnek majd. Mindenképpen lesznek olyan játékosok, akik megkapják a lehetőséget, hogy harcoljanak a pozíciójukért a felnőttek között is. Hogy közülük ismét odaér-e valaki a felnőtt vb-re, az már rajtuk múlik. Az biztos, hogy a bizonyítási és fejlődési lehetőséget biztosítani fogjuk az arra érdemesek számára.

A junior-válogatott augusztus mérkőzései (Jégpalota):

augusztus 27., szerda, 9:10 Magyarország?Szlovénia 0-1
augusztus 27., szerda, 16:40 Magyarország?Szlovénia 7-1
augusztus 28., csütörtök, 9:10 Magyarország?Szlovénia 0-1

A juniorválogatott bő játékoskerete, 2014 augusztus:

Név Szül. év Csapat
Kapusok:
Arany Gergely 1996 MAC
Kornakker Dániel 1996 Fehérvár
Védők:
Garát Zsombor 1997 Boston Bandits (EHL, USA)
Herner Olivér 1996 MAC
Herszényi András 1996 MAC
Hruby Gellért 1995 Dab.Docler
Jászai Dávid 1996 MAC
Nagy Patrik 1995 MAC
Pados László 1995 Fehérvár
Szaller Márk 1996 Fehérvár
Támadók:
Egyed Márk 1996 UTE
Erdély Csanád 1996 Fehérvár
Felföldy Philipp 1996 MAC
Galló Vilmos 1996 Linköping (SWE)
Godó Dániel 1995 Miskolc
Hamvai Szilárd 1995 Fehérvár
Kocsis Ferenc 1995 Fehérvár
Mazzag Dániel 1996 Fehérvár
Németh Árpád 1995 MAC
Reisz Áron 1995 Fehérvár
Rull Henrik 1995 Vasas
Szabó Dániel 1995 Fehérvár
Szabó Krisztián 1996 Fehérvár
Szepessy Máté 1995 Dab.Docler
Tóth Richárd 1995 MAC
Vincze Péter 1995 Fehérvár
Vokla Roland 1996 Fehérvár

 

A magyar U20-as stáb, 2014/15:

Szövetségi edző: Rich Chernomaz.
Edzők: Sille Tamás, Szilassy Zoltán.
Kapusedző: Gary Clark.
Felszerelésmenedzser: Tornyi Gábor.
Fizioterapeuta: Bagonya Imre.
Csapatvezető: Nagy Attila.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum