12/30 Ottawa

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Két év, két kapitány, tömören így lehet összefoglalni az Ottawa elmúlt két nyarát, hiszen tavaly Daniel Alfredsson köszönt el a kanadai városból, idén pedig Jason Spezza.

A svéd ikon hiányát képtelen volt feldolgozni a Sens, simán lemaradt az idei playoffról, Spezza elvesztése után pedig ugyanúgy felesleges hiú álmokat kergetniük a szurkolóknak. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy távozott Ales Hemsky is, akkor kijelenthetjük, hogy egyenesen csoda lenne a playoffba jutás. Mindkét center Dallasba tette át a székhelyét, a pótlásuk viszont nem sikerült minőségire, a helyükre érkező Alex Chiasson és David Legwand nem ugyanaz a kategória. Chiasson egy nagyon tehetséges, jól képzett fiatal, azonban ha nem tanul meg védekezni, akkor hamar el fog tűnni a süllyesztőben. Legwand a másik oldalt képviseli, a lábában több mint 1000 mérkőzés van, bevethető előnyben is és hátrányban is, de nem első soros center, hanem inkább harmadik.

ottawa senators

Az első sor közepére Spezza után így valószínűleg Kyle Turris kerül majd, aki tavaly karriercsúcsot jelentő 58 pontot kapart össze a második hármasban. Turris mellé bizonyosan Bobby Ryan és Clarke MacArthur megy, előbbi a jobb, utóbbi a bal oldalra. MacArthurra amúgy is komoly feladat vár, a napokban hosszabbított öt évre, amiért több mint 23 millió dollárt kap majd, szóval lesz ideje és lehetősége bebizonyítania azt, hogy megérte ezt a pénzt. A 25 éves center mögött sem rutinos rókák lesznek, hiszen a Curtis Lazar, Mika Zibanejad, Zack Smith, Colin Greening négyes átlagéletkora éppen csak meghaladja a 23 évet. Nem tudni, a fiatalok mire lesznek képesek, de az tény, hogy a Sens a Spezza, Hemsky duó vezetésével a tizedik legtöbb gólt lőtte a ligában és előnyben is a 14. helyre jött be a csapat, azaz lehetett alapozni rájuk. Ez a mutató valószínűleg visszaesik most, és ha így lesz, akkor a kanadai csapat óriási bajba kerül.

Az Ottawa gyenge pontja ugyanis a védekezés, ezen ment el a szezon, de meglepetésre az Ottawa vezetősége semmit sem változtatott e téren. A hátsó alakzat papíron legjobbja a liga egyik legjobb védője, Erik Karlsson, már ha védőnek lehet nevezni azt, aki kétszer is 70 pont felett termelt, ellenben -16-tal zárta a szezont. A svéd bekk hiába ontja a pontokat, ha meccsek mennek el rajta és nincs olyan párja, aki kompenzálná ezeket a hibákat. Sőt a fiatalok, a frissen draftoltak között sincs olyan, akit mellé lehetne tenni. Paul MacLean mester talán a Marc Methot, Jared Cowen kettősből szavazhat bizalmat valakinek, aki Karlsson mellett kaphat helyet, de elsőre ez is csak tűzoltásnak tűnik. Az egyetlen rutinos védő a keretben Chris Phillips, azonban ő is olyan, mint Legwand. Lehozza a meccseket, de már nem bír annyit, mégiscsak a 37. évét tapossa. A lényeg, hogy a Senators 265 gólt kapott, ami a negyedik legtöbb volt és ezért egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem erősítették meg ezt a csapatrészt. Ennyi bekapott gól mellett már nem is meglepő, hogy emberhátrányban is csak a 22. helyre voltak jók.

Minden csapatnál, ahol gyengébb lábakon áll a védelem, van egy klasszis kapus, aki képes egyensúlyba hozni a lőtt és a kapott gólok számát. Sajnos ebben a tekintetben az Ottawa kivétel. Craig Anderson és Robin Lehner személyében van egy megbízható közepes kapustandem, de semmi több. Az első számú hálóőr Anderson, aki már több mint 12 éve profi, karrierje során 91,5%-os védési hatékonyságot és 2,75-ös kapott gólátlagot tud felmutatni, ez pedig messze van az elittől.

Röviden összefoglalva, ha ez a szezon is elmegy, akkor a szurkolók nem az edzőt és nem is a játékosokat fogják elővenni, hanem legelőször Bryan Murray general managert és Eugene Melnyk tulajdonost. MacLean mester abból főz, amit elé tesznek, és ez nem sok. A vezetőség rosszul cserélt, inaktív maradt a játékospiacon és nem draftolt olyan játékost, akit azonnal be lehetne dobni a nagyok közzé, ráadásul a két kapitány elvesztése is a lelkükön szárad. Ezek óriási hibák, amelyek az egész franchise-t negatív szériába sodorhatják a következő két-három évben.

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Clarke MacArthur, Kyle Turris, Bobby Ryan
Milan Michalek, Mika Zibanejad, Alex Chiasson
Colin Greening, Zack Smith, Chris Neil
Mike Hoffman, David Legwand, Mark Stone
Erik Condra, Derek Grant

Hátvédek:
Marc Methot, Erik Karlsson
Jared Cowen, Cody Ceci
Chris Phillips, Patrick Wiercioch
Eric Gryba

Kapusok:
Craig Anderson
Robin Lehner

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum