13/30 Maple Leafs

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A Torontóról két dolgot mindenki tud: ők a liga leggazdagabb klubja és hogy emberemlékezet, pontosabban szólva 1967 óta nem nyertek Stanley-t. Az utóbbi időben még a rájátszásba kerülés is nehezen megy nekik, hiszen az utolsó kilenc szezonban ez mindössze egyszer sikerült nekik, akkor is kiestek az első körben. Mindez a szurkolókat nem nagyon érdekli, a Maple Leafs telt háza évekre előre garantált. De talán már nincs messze az idő, amikor újra régi időket idéző eredményeik lehetnek, azt is megírjuk, miért.

Toronto Maple Leafs play the Minnesota Wild

A holtszezonban rendhagyó személyzeti politikájával hívta fel magára a figyelmet a Toronto: a szakvezetésből gyakorlatilag csak Dave Nonis general manager és Randy Carlyle edző maradt, akik új főnököt kaptak Brandon Shanahan személyében. Az NHL korábbi, a játékosok biztonságáért felelős alelnöke, aki tagja a Hockey Hall of Fame-nek is, a Maple Leafs új elnöke lett. A főnökség mellett a beosztottak személye is változott, másodedzőnek érkezett ugyanis Peter Horachek a Floridától és Steve Spott, aki korábban Maple Leafs AHL-es farmcsapatának, a Marliesnak volt a vezetőedzője. Nonis kát korábbi helyettese, Dave Poulin és Claude Loiselle szintén távozott.

Itt azonban még messze nem értek véget a személyzeti átalakulások. Shanahan ugyanis júlis 22-én Nonis segítőjének szerződtette a 28 éves Kyle Dubas-t. A fiatalember igen jól bánik a számokkal, az NHL-ben egyre komolyabb szerephez jutó statisztikai szemlélet egyik jeles képviselője. Bár az OHL-en kívül semmilyen komoly tapasztalata nincs, Shanahant máris lenyűgözte Dubas elhivatottsága: “Azt gondoltam, lesz egy szokásos, kétórás megbeszélésünk, aztán az első torontói találkozásunk alkalmával mintegy hét órát beszélgettünk. A végén könyörögtem neki, hogy hadd hívjam meg egy vacsorára, mert majdnem éhen haltam. Tele van energiával, kölcsönösen kritizáltuk egymás gondolatait, azt hiszem, mindketten élveztük a dolgot.”

A szurkolók az október 8-i, Montreal elleni meccsnél már csak az április 11-i, szintén a Canadiens elleni alapszakasz-záró meccset várhatják jobban, amikor kiderül, sikerült-e a rájátszásba jutás. A keretet a nyáron sikerült megerősíteni: a védelembe érkezett Roman Polak és Stephane Robidas, akiknek a csapatkapitány Dion Phaneuf mellett olyan tehetséges fiatalok irányítása lesz a feladatuk, mint Morgan Rielly és Jake Gardiner

A csatároknál maradt Matt Frattin és Leo Komarov, érkezett David Booth, Petri Kontiola, Mike Santorelli, valamint a büntető-specialista Daniel Winnik. Az első két sorral várhatóan nem lesz probléma, Phil Kessel 37 gólt és 80 pontot szerzett a tavalyi szezonban, James van Riemsdyk beérte 30 góllal és 31 assziszttal. Joffrey Lupul, Nazem Kadri és Tyler Bozak mindhárman 20 gól és 50 pont körül végeztek

Kapusposzton sokáig úgy nézett ki, hogy az előző szezonban 92,3%-kal védő Jonathan Bernier marad az első számú kapus, a Toronto azonban némileg váratlanul hosszabbított az előző szezonban nem túl fényes teljesítményt nyújtó James Reimerrel, aki két évre 4,6 millió dollárt kap majd. Reimer az előző szezonban 36 meccsen védett, 91,1%-os hatékonysága 3,3 kapott gólátlagot eredményezett meccsenként. Neki tehát adnak egy második lehetőséget, míg Bernier újra megküzdhet az első számú kapus posztjáért.

Összefoglalva, a liga leggazdagabb csapata előtt álló legfontosabb feladat, hogy bebizonyítsa, a Maple Leafsnek helye van a playoffban. Ez két éve sikerült, az elmúlt szezonban is nagyon közel állt hozzá, de végül egy hihetetlen vereségsorozat, amelynek során az utolsó 14 meccsükből 12-t elvesztettek, megakadályozta őket ebben. Idén talán éppen annak a 18 éves William Nylandernek a szerződtetése jelentheti, aki eddig Hári János új klubjában, a Modóban nevelkedett és akinek az apja, Michael Nylander 15 szezont és 920 meccset húzott le az NHL-ben.

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
James van Riemsdyk, Tyler Bozak, Phil Kessel
Joffrey Lupul, Nazem Kadri, David Clarkson
Leo Komarov, Petri Kontiola, David Booth
Daniel Winnik, Mike Santorelli, Matt Frattin
Colton Orr, Troy Bodie

Hátvédek:
Dion Phaneuf, Stephane Robidas
Jake Gardiner, Cody Franson
Morgan Rielly, Roman Polak
Korbinian Holzer

Kapusok:
Jonathan Bernier
James Reimer

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 17., vasárnap
EXL 17:00 BBYMIS 3-2VÉGE
ICEHL 17:30 AVSHCI 3-2 HVÉGE
    • DIGI SPORT 2
EL 18:30 DEBGYE 0-1VÉGE
január 18., hétfő
EL 17:30 MACVAS 6-2VÉGE
EL 18:30 TITBRA 1-4VÉGE
január 19., kedd
EL 18:00 DABGYE 5-4 BVÉGE
EXL 18:00 MISZVO 2-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 7-3VÉGE
EL 18:30 TITBRA 2-5VÉGE
január 21., csütörtök
EL 14:30 FTCVAS 3-2ÉLŐ
EL 18:00 MACGYE INFO
EL 18:00 UTESCC INFO
EL 20:00 DEBBRA INFO
január 22., péntek
NHL 01:00 CARFLA 
    • Arena4
EXL 18:00 MISDUM 
január 23., szombat
EL 17:00 DABVAS 
EL 17:30 TITUTE 
EL 18:30 DEBSCC 
január 24., vasárnap
EXL 17:00 POPMIS 
Partnerünk
Archívum