Mindig a megfelelő feladatot kell végezni

   

Összesen 30 pozíció van az én munkakörömben az egész NHL-ben, én pedig már 20 éve betöltök egyet. Crosby és Malkin szintén Stanley Kupa-győztes erőnléti edzője, Mike Kadar a héten a Jégpalotában dolgozik a magyar juniorokkal.

2012-ben tevékenykedett először Magyarországon a Pittsburgh Penguins erőnléti edzője, Mike Kadar. A nagyszülei révén magyar származású amerikai szakember idén ismét ősei földjére látogatott, ezúttal a juniorválogatott táborában vesz részt, majd többek között Rich Chernomazzal közösen előadást tart a hazai edzőknek. A keddi tréningek után beszélgettünk a rendkívül segítőkész trénerrel.

Kadar pens 2

Két éve már járt nálunk, hogyhogy visszatért?

A szerelem miatt, amit egyrészt Magyarország, másrészt a jégkorong jelent nekem. Mivel a nagyszüleim itt születtek és nőttek fel, kicsit úgy érzem, az örökségem része, hogy többet tudjak meg a magyar hokiról, és segítsek az utánpótlásprogramban.

Az edzői szimpóziumra jött, mégis ott van végig a jégen a juniorválogatott edzésein is. Miért?

Igen, úgy jöttem ide, hogy nem volt egy előre leegyeztetett, feszített programom, gondoltam, segítek, amiben csak tudok. Felmentem a jégre is, tanácsokkal láttam el pár srácot. Természetesen a szakmai előadás is fontos állomás lesz, de örülök, hogy több mindennek is a részese lehetek itt.

Két teljes napot látott a magyar U20-as válogatott edzőtáborából. Megosztaná velünk a tapasztalatait?

Két éve, amikor itt jártam, már megfigyeltem, hogy technikásak a magyar fiúk, azt hiszem, éppen ezt a korosztályt láttam akkor is. Most elmondhatom, észrevettem fejlődést mind egyénileg, mind pedig csapatszinten. Nagy örömöt jelent nekem, hogy azt látom, a magyar jégkorong fejlődik.

Mike Kadar 1

Nem sok időt tud itt tölteni, mit tud átadni ezalatt abból a tudásból, amit az évtizedek során szerzett?

Legfőképpen a tapasztalataimat és történeteket. Több mint két évtizede végzem munkám erőnléti edzőként az NHL-ben, rengeteg top játékossal és nagy edzővel dolgoztam együtt, ezekből pedig sokat tanultam. Úgy gondolom, a legjobb, amit tehetek, ha megpróbálok az élményeimből átadni valamit. Remélem, ezzel tudok egy kicsit segíteni a fiataloknak, gondolatokat ébresztek, vagy fontos következtetésekre vezetem rá őket ezáltal.

Mennyire nyitottak a fiatalok, tesznek fel kérdéseket, vagy inkább szégyenlősek?

Mindkettő előfordul. De ez természetes. Hétfőn nagyon kellemes beszélgetést folytattam néhány sráccal, tudni akartak mindent, mit kell tenni azért, hogy valaki az NHL-ben játszhasson, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, akik már ott vannak, és még számtalan hasonló kérdésről beszélgettünk. Összességében érdeklődőek és tanulni szeretnének.

Az U20-as keretből vannak, akik bármilyen aspektusból nézve megállnák a helyüket mondjuk a kanadai juniorcsapat bő keretében?

Vannak, akikben van potenciál. Ennek teljes mértékű kiaknázása főképp Glen Williamson legutóbbi néhány éves kemény munkájának köszönhető, amihez Rich Chernomaz szövetségi kapitány és Nagy Attila csapatvezető is nagyban hozzájárul. Ha ők nem lennének, nem hiszem, hogy itt tartana most a magyar utánpótlásprogram. Természetesen a klubedzők munkája is nagyban meghatározza a lehetőségeket, róluk is elismerően kell szólni. Láttam itt olyan srácokat, akiknek van esélyük magasra jutni. Az edzéseken feltűnik, hogy egyeseknek nagyon jó érzékük van a jégkoronghoz, másoknak remek testi és fizikai adottságaik vannak, és akadnak jó csapatemberek is. Nemzetközi szinten igazán jó játékos abból lesz, aki ezt a hármat tudja kombinálni, megfelelő versenyszellemmel megspékelve.

Kadar Stanley

Az erőnléti felkészülés szemszögéből nézve ebben a korosztályban mire kellene a legnagyobb figyelmet fordítaniuk a fiúknak?

Talán azt mondanám, meg kell tanítani őket arra, hogy maradjanak minden tekintetben egészségesek, és meg kell velük értetni, hogy miért fontos ez. Mindig a megfelelő feladatot kell végezni, megfelelő döntést kell hozni a megfelelő időben. Emellett mindenkinek van valami egyéni feladata, például a testsúly gyarapítása, egészséges és professzionális táplálkozást tanulni, s a többi. Nincs egységes recept, de folyamatosan dolgozni kell, hogy jobbá váljanak.

Mit gondol a magyar utánpótlás erőnléti programjáról?

Puskás Sándor kiváló munkát végez a Metodikai Központban. Az Egyesült Államokban is járt, érti az észak-amerikai hokimentalitást. Okos ember, aki hozzám hasonlóan folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségét. Tanul, kutat, érdeklődik, a legjobb akar lenni, és azt akarja, hogy a fiúk is a legjobbak legyenek. Nagyon jó véleménnyel vagyok róla, és arról, amit csinál.

Karrierje irigylésre méltó, hogyan tud még mindig ennyire motivált lenni?

Ez egy nagyon jó kérdés. Szerencsés vagyok, és talán ezért is vagyok most itt, mert tudom ezt, és úgy érzem, vissza kell adnom valamit. A legjobb akarok lenni, folyamatosan képzem magam és keményen dolgozom nap mint nap. Arra is gondolok, hogy összesen 30 pozíció van az én munkakörömben az egész NHL-ben, én pedig már 20 éve betöltök egyet. Rengetegen állnak sorba, hogy azt csinálhassák, amit én, sok kiváló szakember álmodik ilyen munkáról. Ha nem vagyok mindig naprakész és nem tanulok meg mindent a szakmámról, akkor nem tudom azt csinálni, amit a legjobban szeretek. A legfontosabb, hogy nyitottnak kell lenni, sok remek szakember van, akiktől tanulni lehet. Még mindig élvezem a munkámat, különleges élményekben van részem, a világ legjobb játékosaival dolgozhatok. Partnernek tekintenek, segítséget várnak és kapnak tőlem, beszélgethetek velük, és ez mind-mind motivál.

Kadar Pens

Az erőnléti edzések során létezik egy általánosan jó gyakorlat, módszertan, vagy mindent az egyénekre kell szabni?

Úgy vélem, van egy alap, ami mindenkinek az előnyére válik. Viszont a munkánk az is, hogy a különféle tesztjeinkkel meghatározzuk, melyik játékosnak miben van hiányossága, hol szorul fejlesztésre. Például elképzelhető, hogy egy sportoló nem tud egy mozgást tökéletesen elvégezni, ami pedig másoknak nem okoz gondot. Ilyenkor az a feladatunk, hogy mélyre ássunk, és először is kiderítsük, miért van ez, aztán ki kell alakítanunk azt a programot, aminek a segítségével az adott játékos is jobban tudja majd ezt a mozgásfajtát végrehajtani. De a munkánk szerteágazó. Arra is akad példa, hogy valakinek az étkezésében kell sokat segíteni.

Mennyire fontos, hogy milyen munkát végez egy jégkorongozó szárazon?

Nagy különbséget okoz a teljesítményében. Viszont manapság már azt kell mondanom, ez része a sportolók munkájának, akikkel dolgozom, ezzel pontosan tisztában vannak. Ez nem egy extra, egyszerűen muszáj megcsinálni. Elvárt, hogy jó formában legyen az élsportoló, hogy bizonyos tartományba essen a testzsírszázaléka, hogy tudja, milyen táplálkozásra van szüksége. Ha valaki a legjobbakkal akar versenyben lenni és maradni, akkor nincs választása. 8 hónap alatt 80-100 kőkemény tétmérkőzésen kell tudni a maximumot nyújtani. A szerződésektől függ, de az NHL-ben komoly szankciók vannak, ha egy játékos nincs megfelelő fizikális kondícióban. Nem ritka, hogy valakit egyszerűen elküldenek egy csapattól emiatt.

A fiatalok erőnléti edzésével kapcsolatban létezik olyan szegmens, amit egy bizonyos kor után már túl késő elkezdeni fejleszteni?

Ilyen nincs. Pontosabban nem hiszek abban, hogy lenne olyan terület, amit túl késő lenne elkezdeni fejleszteni. Az viszont biztos, hogy egyre nehezebben lehet a megfelelő edzettséget elérni és a kor előrehaladtával egyre nagyobb a regenerációs idő. Ahogy idősödik valaki, ezt is bele kell kalkulálni. Ezt magamon is észrevettem, de ettől még igaz, hogy mindig lehet és érdemes is a testünket fejleszteni.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (7)

 1. Anke
    #1
  Anke,   

  Nagyon jó cikk, gratulálok.

 2. istvan_o
    #2
  istvan_o,   

  Jó lenne megint "kölcsön venni" nyárra, mondjuk mentor edzőként. Persze nyílván ez is pénz kérdés.

 3. istvan_o
    #4
  istvan_o,   

  @blackiii: Tudom :), azért mondom, két éve, mikor itt volt, benézett Fehérvárra is. Arra gondoltam, hogy el lehetne nyaranként hívni egy-két hétre (azt talán még ki tudnánk fizetni), hogy segítse a csapat fizikai felkészülését.

 4. F. Kapus
    #5
  F. Kapus,   

  Mike nem pénzért van itt, hanem ő jelentkezett, hogy szívesen jönne, semmilyen napidíjat nem kért, a csapattal lakik és eszik, semmi pompa, egyszerű szerény srác és egész héten segített mindenben. Ennyi.

 5. istvan_o
    #6
  istvan_o,   

  @F. Kapus: Ez igazán szép gesztus tőle, nem tudtam, de nem is akartam kisebbíteni az értékét, nem arról írtam, hogy most miért van itt (és ha pénzért lenne, sem szólnék egy szót sem, örülök, hogy egy ilyen kaliberű szakember ide látogatott). Viszont van különbség a között, hogy ő felajánlotta, hogy eljön és a között, hogy szisztematikusan elhívnánk minden nyáron bizonyos időre egy klubcsapathoz. Akármennyire is jófej, a világ egyik top erőnléti edzője, nem várható el, hogy ingyen csinálja, ennek semmi köze az ő emberi oldalához.

 6. Salavat77
    #7
  Salavat77,   

  Elképesztően inspiráló volt tegnap hallgatni őt, nagyon szimpatikus, empatikus és felkészült szakembert ismertem meg benne!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 17., hétfő
ROM 10:00 GALSST 21-2VÉGE
MOL 18:00 DABFTC 8-1VÉGE
  • M4 SPORT
október 18., kedd
MOL 17:00 GALSSC 8-4VÉGE
ROM 17:30 BRAPRO 4-2VÉGE
U20 18:40 VASMIS 5-2VÉGE
EBEL 19:15 AVSZNO 3-4 HVÉGE
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
NHL 01:30 PITSJS 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 VANBUF 
  • SPÍLER TV
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC 
MOL 18:30 BRASCC 
MOL 18:30 TITBEO 
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
EBJL   EHLHKB 
EBYSL   TRKMAC 
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
EBYSL   HCIAVS 
EBYSL   SLLHKB 
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
EBYSL   VASEHL 
U18 17:00 ETOVAS 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
EBYSL   AVSOLL 
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk