Mindig a megfelelő feladatot kell végezni

   

Összesen 30 pozíció van az én munkakörömben az egész NHL-ben, én pedig már 20 éve betöltök egyet. Crosby és Malkin szintén Stanley Kupa-győztes erőnléti edzője, Mike Kadar a héten a Jégpalotában dolgozik a magyar juniorokkal.

2012-ben tevékenykedett először Magyarországon a Pittsburgh Penguins erőnléti edzője, Mike Kadar. A nagyszülei révén magyar származású amerikai szakember idén ismét ősei földjére látogatott, ezúttal a juniorválogatott táborában vesz részt, majd többek között Rich Chernomazzal közösen előadást tart a hazai edzőknek. A keddi tréningek után beszélgettünk a rendkívül segítőkész trénerrel.

Kadar pens 2

Két éve már járt nálunk, hogyhogy visszatért?

A szerelem miatt, amit egyrészt Magyarország, másrészt a jégkorong jelent nekem. Mivel a nagyszüleim itt születtek és nőttek fel, kicsit úgy érzem, az örökségem része, hogy többet tudjak meg a magyar hokiról, és segítsek az utánpótlásprogramban.

Az edzői szimpóziumra jött, mégis ott van végig a jégen a juniorválogatott edzésein is. Miért?

Igen, úgy jöttem ide, hogy nem volt egy előre leegyeztetett, feszített programom, gondoltam, segítek, amiben csak tudok. Felmentem a jégre is, tanácsokkal láttam el pár srácot. Természetesen a szakmai előadás is fontos állomás lesz, de örülök, hogy több mindennek is a részese lehetek itt.

Két teljes napot látott a magyar U20-as válogatott edzőtáborából. Megosztaná velünk a tapasztalatait?

Két éve, amikor itt jártam, már megfigyeltem, hogy technikásak a magyar fiúk, azt hiszem, éppen ezt a korosztályt láttam akkor is. Most elmondhatom, észrevettem fejlődést mind egyénileg, mind pedig csapatszinten. Nagy örömöt jelent nekem, hogy azt látom, a magyar jégkorong fejlődik.

Mike Kadar 1

Nem sok időt tud itt tölteni, mit tud átadni ezalatt abból a tudásból, amit az évtizedek során szerzett?

Legfőképpen a tapasztalataimat és történeteket. Több mint két évtizede végzem munkám erőnléti edzőként az NHL-ben, rengeteg top játékossal és nagy edzővel dolgoztam együtt, ezekből pedig sokat tanultam. Úgy gondolom, a legjobb, amit tehetek, ha megpróbálok az élményeimből átadni valamit. Remélem, ezzel tudok egy kicsit segíteni a fiataloknak, gondolatokat ébresztek, vagy fontos következtetésekre vezetem rá őket ezáltal.

Mennyire nyitottak a fiatalok, tesznek fel kérdéseket, vagy inkább szégyenlősek?

Mindkettő előfordul. De ez természetes. Hétfőn nagyon kellemes beszélgetést folytattam néhány sráccal, tudni akartak mindent, mit kell tenni azért, hogy valaki az NHL-ben játszhasson, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, akik már ott vannak, és még számtalan hasonló kérdésről beszélgettünk. Összességében érdeklődőek és tanulni szeretnének.

Az U20-as keretből vannak, akik bármilyen aspektusból nézve megállnák a helyüket mondjuk a kanadai juniorcsapat bő keretében?

Vannak, akikben van potenciál. Ennek teljes mértékű kiaknázása főképp Glen Williamson legutóbbi néhány éves kemény munkájának köszönhető, amihez Rich Chernomaz szövetségi kapitány és Nagy Attila csapatvezető is nagyban hozzájárul. Ha ők nem lennének, nem hiszem, hogy itt tartana most a magyar utánpótlásprogram. Természetesen a klubedzők munkája is nagyban meghatározza a lehetőségeket, róluk is elismerően kell szólni. Láttam itt olyan srácokat, akiknek van esélyük magasra jutni. Az edzéseken feltűnik, hogy egyeseknek nagyon jó érzékük van a jégkoronghoz, másoknak remek testi és fizikai adottságaik vannak, és akadnak jó csapatemberek is. Nemzetközi szinten igazán jó játékos abból lesz, aki ezt a hármat tudja kombinálni, megfelelő versenyszellemmel megspékelve.

Kadar Stanley

Az erőnléti felkészülés szemszögéből nézve ebben a korosztályban mire kellene a legnagyobb figyelmet fordítaniuk a fiúknak?

Talán azt mondanám, meg kell tanítani őket arra, hogy maradjanak minden tekintetben egészségesek, és meg kell velük értetni, hogy miért fontos ez. Mindig a megfelelő feladatot kell végezni, megfelelő döntést kell hozni a megfelelő időben. Emellett mindenkinek van valami egyéni feladata, például a testsúly gyarapítása, egészséges és professzionális táplálkozást tanulni, s a többi. Nincs egységes recept, de folyamatosan dolgozni kell, hogy jobbá váljanak.

Mit gondol a magyar utánpótlás erőnléti programjáról?

Puskás Sándor kiváló munkát végez a Metodikai Központban. Az Egyesült Államokban is járt, érti az észak-amerikai hokimentalitást. Okos ember, aki hozzám hasonlóan folyamatosan keresi a fejlődés lehetőségét. Tanul, kutat, érdeklődik, a legjobb akar lenni, és azt akarja, hogy a fiúk is a legjobbak legyenek. Nagyon jó véleménnyel vagyok róla, és arról, amit csinál.

Karrierje irigylésre méltó, hogyan tud még mindig ennyire motivált lenni?

Ez egy nagyon jó kérdés. Szerencsés vagyok, és talán ezért is vagyok most itt, mert tudom ezt, és úgy érzem, vissza kell adnom valamit. A legjobb akarok lenni, folyamatosan képzem magam és keményen dolgozom nap mint nap. Arra is gondolok, hogy összesen 30 pozíció van az én munkakörömben az egész NHL-ben, én pedig már 20 éve betöltök egyet. Rengetegen állnak sorba, hogy azt csinálhassák, amit én, sok kiváló szakember álmodik ilyen munkáról. Ha nem vagyok mindig naprakész és nem tanulok meg mindent a szakmámról, akkor nem tudom azt csinálni, amit a legjobban szeretek. A legfontosabb, hogy nyitottnak kell lenni, sok remek szakember van, akiktől tanulni lehet. Még mindig élvezem a munkámat, különleges élményekben van részem, a világ legjobb játékosaival dolgozhatok. Partnernek tekintenek, segítséget várnak és kapnak tőlem, beszélgethetek velük, és ez mind-mind motivál.

Kadar Pens

Az erőnléti edzések során létezik egy általánosan jó gyakorlat, módszertan, vagy mindent az egyénekre kell szabni?

Úgy vélem, van egy alap, ami mindenkinek az előnyére válik. Viszont a munkánk az is, hogy a különféle tesztjeinkkel meghatározzuk, melyik játékosnak miben van hiányossága, hol szorul fejlesztésre. Például elképzelhető, hogy egy sportoló nem tud egy mozgást tökéletesen elvégezni, ami pedig másoknak nem okoz gondot. Ilyenkor az a feladatunk, hogy mélyre ássunk, és először is kiderítsük, miért van ez, aztán ki kell alakítanunk azt a programot, aminek a segítségével az adott játékos is jobban tudja majd ezt a mozgásfajtát végrehajtani. De a munkánk szerteágazó. Arra is akad példa, hogy valakinek az étkezésében kell sokat segíteni.

Mennyire fontos, hogy milyen munkát végez egy jégkorongozó szárazon?

Nagy különbséget okoz a teljesítményében. Viszont manapság már azt kell mondanom, ez része a sportolók munkájának, akikkel dolgozom, ezzel pontosan tisztában vannak. Ez nem egy extra, egyszerűen muszáj megcsinálni. Elvárt, hogy jó formában legyen az élsportoló, hogy bizonyos tartományba essen a testzsírszázaléka, hogy tudja, milyen táplálkozásra van szüksége. Ha valaki a legjobbakkal akar versenyben lenni és maradni, akkor nincs választása. 8 hónap alatt 80-100 kőkemény tétmérkőzésen kell tudni a maximumot nyújtani. A szerződésektől függ, de az NHL-ben komoly szankciók vannak, ha egy játékos nincs megfelelő fizikális kondícióban. Nem ritka, hogy valakit egyszerűen elküldenek egy csapattól emiatt.

A fiatalok erőnléti edzésével kapcsolatban létezik olyan szegmens, amit egy bizonyos kor után már túl késő elkezdeni fejleszteni?

Ilyen nincs. Pontosabban nem hiszek abban, hogy lenne olyan terület, amit túl késő lenne elkezdeni fejleszteni. Az viszont biztos, hogy egyre nehezebben lehet a megfelelő edzettséget elérni és a kor előrehaladtával egyre nagyobb a regenerációs idő. Ahogy idősödik valaki, ezt is bele kell kalkulálni. Ezt magamon is észrevettem, de ettől még igaz, hogy mindig lehet és érdemes is a testünket fejleszteni.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 24., péntek
EL 19:30 FTCGYE 3-5VÉGE
  • M4 SPORT
március 25., szombat
EL 19:15 FTCGYE 3-2VÉGE
  • M4 SPORT+
AL 21:00 IKOWRM 5-3VÉGE
március 27., hétfő
EL 17:15 GYEFTC 5-1VÉGE
  • M4 SPORT
március 28., kedd
SHL 19:00 VAXLHF 
  • SPORT 2
március 29., szerda
EL 18:30 FTCGYE 3-4VÉGE
SHL 19:00 FBKFRÖ 
  • SPORT 2
március 31., péntek
EL 17:15 GYEFTC 
  • M4 SPORT
április 5., szerda
VÁL 17:00 HUNUKR 
április 6., csütörtök
VÁL 18:00 HUNUKR 
Partnerünk
Archívum