Az OHL tovább szigorít

 

Az egyik legjobb kanadai juniorliga, az Ontario Hockey League legújabb szabályváltozásai az eddigieknél is nagyobb szankciókkal sújtja a főállású verekedőket.

Az OHL eddig is élen járt a játékosok biztonságáért folytatott küzdelemben. Két éve vezették be azt a szabályt, mely tíz verekedés után automatikusan egy meccsre eltiltotta a játékost. Abban az évben egy játékos érte el ezt a határt, az elmúlt szezonban már egy sem. Az új szabályok ezen a téren is szigorodtak, ráadásul azokat a kisebb súlyú szabálytalanságokat is büntetik, amelyek vagy különösen sérülésveszélyesek, vagy jellemzően verekedésekhez vezethetnek. Nézzük pontosan miről is van szó.

OHL

1) Az úgynevezett előre megbeszélt vagy megrendezett verekedésekért eddig az ötperces kiállításon túl automatikusan járt a végleges fegyelmi is. Megrendezett verekedésnek számított, amikor a két játékos a meccset elindító korongbedobás után azonnal elkezd verekedni, ezen túl minden verekedés annak fog számítani, amely buli után közvetlenül történik, a mérkőzés teljes hosszában.

2) Minden harmadik végleges fegyelmi büntetés után, amelyet ötperces nagy büntetéssel kombinálva osztottak ki, vagy amelyet fejre irányuló támadásért, hátulról lökésért, palánkra lökésért, térdelésért vagy nyírásért kapott a játékos, és amelyért még nem tiltották el, automatikusan egymeccses eltiltás jár. Az eltiltás időtartama növekszik minden egyes alkalommal, amikor a játékos eléri a három büntetést.

3) Minden harmadik kis büntetésért, amelyet verekedés kezdeményezéséért kap egy játékos, egymeccses automatikus eltiltás jár. Az eltiltás időtartama növekszik minden egyes alkalommal, amikor a játékos eléri a három büntetést.

4) Eddig a játékosok három verekedésért kapott ötperces büntetés után kaptak automatikus végleges fegyelmit, a következő szezontól ez a szám kettőre csökken.

5) Minden negyedik kétperces büntetés után, amelyet hátulról lökésért, fejre irányuló támadásért, térdelésért, szúrásért vagy palánkra lökésért ítéltek a játékvezetők, automatikus, egymeccses eltiltást kapnak a játékosok. Az eltiltás időtartama növekszik minden egyes alkalommal, amikor a játékos eléri a negyedik büntetést.

6) Minden csapat maximum három alkalommal kaphat verekedésért büntetést egy meccsen belül. Az a csapat, amely túllépi ezt a limitet, komoly szankciókra számíthat a ligától.

A szabályok célja egyértelmű: csökkenteni a verekedéseket és a súlyos sérüléseket, nagyobb teret engedni a képzett játékosoknak, egyúttal lehetetlenné tenni a verekedőemberek alkalmazását, akik a negyedik sorból ötperces büntetésekért mennek fel a jégre. Ilyenből egyébként az NHL-ben is egyre kevesebb van, az elmúlt évek bajnoki kereteit böngészve egyre egyértelműbb, hogy a csapatok nem engedhetik meg maguknak, hogy a negyedik sorban nem képzett játékosok szerepeljenek, akikre fontos feladatokat lehet bízni és akik pár percre tehermentesíteni tudják a legnagyobbakat.

A cél tehát világos, de mint minden esetben, itt is a szabályok alkalmazásán múlik majd minden. A megbeszélt verekedés fogalmának meghatározása például nem egyértelmű. Mit jelent, hogy közvetlen vagy azonnal a korong bedobása után? Ha például a játékosok várnak 5 vagy 10 másodpercet és akkor esnek egymásnak, az már nem számít annak? A játékvezetők megítélésén nagyon sok fog múlni, ugyanakkor jó esetben náluk jobban senki nem tudja, mi miért történik a pályán, érezniük kell a kialakult konfliktusokat.

A szabályok ugyanakkor nem merülnek ki abban, hogy a verekedéseket keményebben megtorolják, a veszélyes megmozdulások számát is csökkenteni akarják. A térdelés, a nyírás, a palánkra lökés, a fejre irányuló támadás és a többi felsorolt szabálytalanság általában a nem kellő gondossággal kivitelezett ütközés vagy testi kontaktus eredménye. A szabályok nem a játék fizikai jellegét igyekeznek mérsékelni, hanem az egymás iránti tisztelet és az odafigyelés növelésére irányulnak.

Az nem világos egyelőre, hogy mindennek lesz-e bármilyen közvetlen hatása az NHL-re. Ott nehéz elképzelni hasonlóan szigorú szabályokat addig, amíg a nézők ennyire megőrülnek a bunyókért. De talán nem is szükséges. Egyrészt az egyik ligában felnőtt emberek, profi sportolók játszanak, a másikban pedig gyerekek, akiket jobban kell védeni. Másrészt a verekedések számában a jelenleg érvényben lévő szabályokkal is sikerült jelentős csökkentést elérni az NHL-ben. Harmadrészt, ha az NHL elsődleges utánpótlását jelentő juniorligákból sikerül száműzni a főállású verekedőket, akkor a természetes fogyás miatt előbb-utóbb az NHL-ből is végképp eltűnhetnek.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum