17/30 Blues

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Amikor 2013-ban 2-0-s vezetésről végül hatmeccses párharc végén kiestek a rájátszásból az aktuális címvédő Los Angeles Kings ellen, a St. Louis Bluesnál valószínűleg úgy gondolták, ennél rosszabb már nem jöhet. És mekkorát tévedtek! Jött 2014, és a Blues összekerült az aktuális címvédő Chicagóval, a többit már úgyis kitalálták: az első két hazai meccset megnyerték, majd sorozatban négyszer kikaptak és kiestek.

St. Louis Blues v Boston Bruins

Pedig mindent megtettek. Az alapszakaszt 111 ponttal zárták, minden esélyük megvolt ahhoz, hogy felnőjenek Nyugat két nagy csapata, a Blackhawks és a Kings mellé. Ráadásul a trade deadline lejárta előtti utolsó pillanatban benyomták az all-int, megszerezték a Buffalo kapusát, Ryan Millert. De ez sem segített. “Bizonyos dolgokat jól csinálunk, de nem elég jól ahhoz, hogy áprilisban, májusban és júniusban is nyerni tudjunk ? mondta erről Doug Armstrong, a csapat general managere. ? Őszintén szólva, a májusért nem is kellene aggódnom, hiszen előbb az áprilist kellene túlélnünk, ami még nem sikerült.”

Váltásra volt tehát szükség és ezt a Blues nem is aprózta el. Övék lett a nyár legnagyobb szerzeménye, Paul Stastny, aki rögtön az első sor közepén találta magát. Leigazolták 2008-as draft egyik harmadik körösét, Jori Lehterát, valamint Joakim Lindströmöt és Peter Muellert. Megtartották David Backest, Patrik Berglundot, Steve Ottot és Maxim Lapierre-t. Egyedül Vladimír Sobotka távozott, aki a KHL-es Avangard Omszkhoz igazolt. A védelembe Roman Polák helyére érkezett Carl Gunnarson, így Ian Cole-ra feltehetően nagyobb feladatok várnak majd, míg Chris Butler és Nate Prosser elsősorban a keret mélységét biztosítja. A csapat aktuális kerete ezen a linken keresztül tekinthető meg.

“Idén valóban bővebb lesz a keretünk és szükségünk is van rá ? moondja Ken Hitchcock edző. ? Nincs is más választásunk, hiszen tartanunk kell a lépést itt Nyugaton. Más csapatok is drámai mértékben erősödtek ugyanis. A Chicago jobb lett, amiként a Kings is, ahol a fiatalok teljes értékű játékosok lesznek. De jobb lett az Anaheim, a Dallas és a Nashville is, a Colorado pedig már eddig is topcsapat volt. Muszáj velük tartani a tempót.”

A legnagyobb kérdőjel a kapusok körül maradt. A Blues elengedte Millert, viszont megtartotta Brian Elliotot. Brian nem tartozik a legnagyobb nevek közé, de St. Louisban nagyon becsülik és van is miért, hiszen a 29 éves kapus az elmúlt három évben 55-24-7-es győzelmi mutatóval rendelkezik, kapott gólátlaga 1,86, míg a védési hatékonysága 93,2%. Nem csoda hát, hogy új szerződése három évre szól és 7,5 millió dollárt ér. Társa az a Jake Allen lesz, aki 2011 óta van a franchise-nál, és bár eddig jobbára az AHL-ben jutott szóhoz, 24 évesen ideális az idő a bizonyításra.

Összefoglalva, a Blues ezzel a kerettel simán túlélheti nem csak az áprilist, de még a májust is. Persze össze kell állnia a csapatnak, amelynek a szerkezetében azért vannak kérdőjelek: képes lesz-e Stastny megismételni coloradói teljesítményét, a kapusok megállják-e majd a helyüket, a rengeteg centerből sikerül-e megtalálni azt a kombinációt, amivel a legerősebbek tudnak lenni, a védelem gyorsasága kompenzálja-e majd fizikai hátrányukat, és végül a csapat két ifjú titánja, Jaden Schwarz és Vlagyimir Taraszenko készen áll-e arra, hogy nagyobb szerepet vállaljon a legnagyobbak között is.

Még egyet ne feledjünk el a végén hozzátenni. Nagy Gergő is a Blues edzőtáborában kezdi meg a szezont.

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Alexander Steen, Paul Stastny, T.J. Oshie
Jaden Schwartz, David Backes, Vladimir Taraszenko
Magnus Paajarvi, Jori Lehtera, Patrik Berglund
Peter Mueller, Steve Ott, Maxim Lapierre
Joakim Lindstrom, Ryan Reaves

Hátvédek:
Alex Pietrangelo, Jay Bouwmeester
Barret Jackman, Kevin Shattenkirk
Ian Cole, Carl Gunnarsson
Jordan Leopold

Kapusok:
Brian Elliott
Jake Allen

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum