19/31 Minnesota Wild

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Minnesotában elégedettek lehetnek az elmúlt két évben megtett fejlődéssel. Azok után, hogy 2009 és 2012 között nem kerültek a playoffba, tavalyelőtt ez sikerült a csapatnak, az elmúlt szezonban pedig az első körön túl is jutottak, alaposan felbosszantva a Colorado szurkolóit. Jól mutatja, mekkora szó ez a csapat történetében, hogy sikeres playoffpárharcot utoljára 2003-ban vívtak, amikor konferenciadöntőig meneteltek. Most a Blackhawks állta útjukat, amely ellen így is sikerült két meccset nyerni.

jea 2030 wildjets1010

A siker egyik kulcsa a szakvezetői tandem, vagyis a general manager Chuck Fletcher és a vezetőedző Mike Yeo. Fletcher minderről így nyilatkozott: “Azt hiszem, a csapat sokkal érettebbé vált az elmúlt két évben. 2013-ban, amikor bejutottunk a rájátszásba, egy kis megnyugvást éreztem mindenkiben, hogy ennyi elég is volt. Idén nagyszerű érzés volt újra bekerülni a rájátszásba, nagyszerű volt nyerni az első körben, de úgy éreztem, a srácok már nem elégedtek meg ennyivel, küzdöttek azért, hogy még tovább jussanak. Idén már mindenki elhitte, hogy versenyképes csapat vagyunk, akik a liga legjobb csapataival szemben is felveszik a versenyt. Természetesen örültünk neki, hogy túléltük az első kört, de már mindenkinek magasabbak voltak az elvárásai még ennél is.”

Az első lépés afelé, hogy teljesüljenek ezek a magasabb elvárások az lesz, hogy megtalálják a csapat első számú kapusát. Tavaly nem kevesebb, mint öt hálóőr védte a Wild ketrecét, közülük négyen ott lesznek az edzőtáborban is. E négy kapus közül John Curry valószínűleg az AHL-es Iowa Wildban véd majd, így Josh Harding, Niklas Backström és Darcy Kuemper küzdhet meg a kezdő pozícióért.

A sikeresebb szereplés elérésének második feltétele a támadójáték megerősítése lesz. Erre a megoldást az osztrák Thomas Vanek érkezése jelentheti, aki tavaly három csapatot is megjárt, majd nyáron legalább egy kedvezőbb ajánlatot utasított vissza azért, hogy Minnesotában játszhasson. Vanek a 2000-es évek elején két szezont játszott az NCAA-s University of Minnesota csapatába, mielőtt az NHL előszobáját jelentő AHL-be került volna. 2005 óta játszik az NHL-ben, ez idő alatt 277 gólt szerzett, ami a nyolcadik legtöbb ebben a periódusban, érkezésének jelentőségét tehát nehéz volna túlbecsülni.

Még akkor is, ha a helyét nem lesz könnyű megtalálni. Első soros bal szélsője ugyanis már van a Wildnak, Zach Parise személyében. Ráadásul mindketten egyformán jól megértik magukat Jason Pominville-lel, az első sor jobb szélsőjével. De az osztrák csatárra az előnyös játékban is fontos szerep hárul majd. Az elmúlt szezonban a Minnesota 16. volt a ligában ezek értékesítésében, 17,9%-os mutatóval, tehát rájuk is fér a javulás. Vanek nyolc ilyen találatot szerzett tavaly, összesen már 113-nál jár.

Az is érdekes kérdés lesz, hogyan muzsikálnak majd a fiatalok. Hiszen az első két sor többnyire tapasztaltabb játékosokból áll, de a keretben számos tehetség is található, mint Charlie Coyle, Mikael Granlund, Erik Haula vagy éppen Nino Niederreiter. Vagy a védelemben Jonas Brodin, aki húszéves kora ellenére egyenrangú partnere tudott lenni Ryan Suternek. Suter amúgy is a csapat játékának alapköve, aki tavaly 43 pontot, közte 8 gólt, szerzett és +15-ös mutatóval zárt. Ennél is sokkal megdöbbentőbb a meccsenkénti átlagos jégideje, ami tavaly megközelítette a 30 percet. Ezzel toronymagasan vezetett Suter az egész ligában, a második helyezett ottawai Karlson 2:20-szal lemaradva követte őt.

Mindent egybevetve, nagy siker volt a tavalyi második kör a rájátszásban, de azt Yeo edző egyértelműsítette, hogy a cél a Stanley-kupa: “Tudjuk, milyen nehéz lesz, de úgy hisszük, minden évben közelebb kerülünk hozzá. Bíznunk kell magunkban, ugyanakkor fel kell vennünk a munkásruhát. Tavaly a mi divíziónkból öt csapat jutott rájátszásba, és mindegyikük maradt, sőt némely csapat, akik nem érték el a playoffot, jelentősen erősödtek a nyáron.”

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Zach Parise, Mikko Koivu, Charlie Coyle
Thomas Vanek, Mikael Granlund, Jason Pominville
Matt Cooke, Erik Haula, Nino Niederreiter (RFA)
Jason Zucker, Kyle Brodziak, Justin Fontaine
Cody Almond, Stephane Veilleux

Hátvédek:
Ryan Suter, Jonas Brodin
Marco Scandella, Jared Spurgeon
Keith Ballard, Christian Folin
Justin Falk

Kapusok:
Darcy Kuemper (RFA)
Niklas Backström

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum