Sofronért és Széligért szoríthatunk a BL-ben

   

A CHL első játéknapja következik, röviden bemutatjuk a csoportokat és a menetrendet. A svéd bajnok és a Villach lesz a magyar érdekeltségű csapatok első ellenfele.

Az újjáélesztett Bajnokok Ligája (CHL) első évadában 44 csapat kapott részvételi lehetőséget. A ligát hat ország klubcsapatai alapították ? a Nordic Trophyból kinövő European Trophy és Red Bull Salute alapjain ?, az alapító klubok A licensszel, az alapító országok bajnokságainak első és második helyezettjei B licensszel rendelkeznek. Ennek alapján a legtöbb csapatot Svédország és Finnország indíthatja, amelyek egyenként nyolc helyet birtokolnak. Mellettük egyedi meghívást kaptak a következő klubok: Dániából (Metal Ligaen) a SönderyjskE, Franciaországból (Ligue Magnus) a Briancon, Nagy-Britanniából (EIHL) a Nottingham Panthers, Norvégiából (GET-Ligaen) a Kontinentális Kupát megnyerő Stavanger Oilers és a Valerenga Ishockey, Szlovákiából (Extraliga) pedig a HC Kosice.

A csoportkörben 11 darab négyes csoportban kezdik meg a küzdelmeket a csapatok.

A csoportbeosztás:

A-csoport: Karpat Oulu, Kölner Haie, Bílí Tygri Liberec, HC Kosice

B-csoport: Zürich Lions, Farjestad Karlstad, Vienna Capitals, Valerenga Oslo

C-csoport: Frölunda Göteborg, Villach, Genéve-Servette, Briancon

D-csoport: PSG Zlín, Fribourg-Gottéron, Eisbaren Berlin, Djurgarden Stockholm

E-csoport: Tappara Tampere, Ocelári Trinec, SC Bern, Stavanger Oilers

F-csoport: Bolzano, Linköping, HC Pardubice, TPS Turku

G-csoport: Sparta Praha, Vaxjö Lakers, Adler Mannheim, KalPa Kuopio

H-csoport: ERC Ingolstadt, SaiPa Lappeeranta, Vítkovice Ostrava, EV Zug

I-csoport: Red Bull Salzburg, Kloten Flyers, JYP Jyvaskyla, HV 71 Jönköping

J-csoport: Skelleftea, Krefeld Penguine, IFK Helsinki, SonderjyskE Vojens

K-csoport: Hamburg Freezers, Lukko Rauma, Lulea, Nottingham Panthers

Minden játéknap két naptári napot vesz igénybe. Az első játéknapot augusztus 21-22-én, a másodikat augusztus 23-24-én, a harmadikat szeptember 4-5-én, a negyediket szeptember 6-7-én, az ötödiket szeptember 23-24-én, a hatodikat október 7-8-án tartják. A teljes menetrend itt tekinthető meg.

A rájátszásba a 11 csoportgyőztes és az öt legjobb második helyezett kerül. Az egyenes kiesés szakasz november 4-én indul, a döntőt február 3-án játsszák.

Két magyar érdekeltje lesz a sorozatnak, Sofron István a Krefelddel a J csoportban kapott helyet, ahol a svéd bajnok Skelleftea, a finn HIFK és a Kontinentális Kupában a DAB-tól hazai pályán vereséget szenvedő SönderjyskE lesz az ellenfelük. A Krefeld augusztus 21-én a Skellefteát, 23-án a HIFK-et fogadja. Szeptember negyedikén és hatodikán fordított sorrendben vendégként szerepel e két csapatnál, míg a csoportkört a SönderjyskE-vel fejezik be, ellenük is hazai pályán kezdenek.

Sofron

A Briancon színeiben Szélig Viktor a C csoportban játszik a svéd Frölundával, a svájci Geneve-Servette-tel és az osztrák Villach-hal. A sorozatot éppen ez utóbbiak ellen kezdik augusztus 21-én hazai pályán, majd a Frölunda látogat hozzájuk két nappal később. Az első idegenbeli meccsüket a Villach ellen vívják szeptember 4-én, majd ismét hazai pályán játszanak a Geneve-Servette-tel. A csoportkört két idegenbeli mérkőzéssel zárják, szeptember 24-én Göteborgba, október 7-én Genfbe látogatnak.

Ahogy korábban is jeleztük, további magyar szereplők is lesznek a BL-ben. Gebei Péter játékvezető jelenleg az IIHF A csoportos edzőtáborban vesz részt, ezért csak a következő etapban kapcsolódik be, de Nagy Attila vonalbíróként már csütörtökön, Bécsben. A későbbiekben egy másik EBEL-vonalbírónkra, Németh Mártonra is szerep vár a sorozatban.

Nagy kérdés, mennyire jön be a sorozat a csapatoknak, de különösen a szurkolók számára. Egyrészt csábító a lehetőség, hogy sorozatmeccseket hozó bajnoki rendszerben mérjék meg magukat a legjobb európai csapatok és bajnokságok, hogy hol tartanak versenytársaikhoz képest, másrészt viszont megmaradt az a probléma, ami az európai jégkorongsportot mindig is jellemezte, miszerint a szurkolókat sokkal jobban érdekli a saját bajnokságuk, mint bármilyen nemzetközi versengés.

Mindenesetre ezúttal egy komoly összefogás jött létre ezen helyzet megváltoztatására, a tv-társaságokat is sikerült bevonni, 7-8 országban élőben közvetítik a meccseket, és bár a csoportmeccsek elejét sok csapat a csapatépítésre használja fel, az egyenes kieséses szakasz már minden bizonnyal vérre menő lesz.

Mindezzel együtt az biztosnak tűnik, hogy a CHL legfeljebb csak hosszú távon tudja majd felvenni a versenyt a nemzeti bajnokságokkal. Az is nagy kérdés, hogy az üzleti szempontok ennyire látványos érvényesülése, a kisebb nemzetek és bajnokságok mellőzése ? nem csak a magyar vagy ahhoz hasonló tudással rendelkező hokikultúráról van itt szó, elég csak megnézni, hogy miközben például az EBEL négy, a norvég élvonal két helyet kapott, hosszas sírás árán sikerült egy szlovák csapatot bevenni ? mennyire befolyásolja majd károsan a sorozat attitűdjét.

Aki élőben szeretné követni az eseményeket, 5 euróért válthat napijegyet a hivatalos oldalon.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum