23/30 Penguins

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Az újabb csalódást keltő szezon után nem történt meglepetés a Pingvineknél, május 16-án menesztették Ray Shero general managert, június 6-án pedig Dan Bylsma vezetőedzőt. A helyükre érkezett Jim Rutherford gm és Mike Johnston vezetőedző. Minderre azt követően került sor, hogy az idei playoff második körében 3-1-es összesített vezetésről kapott ki a Pittsburgh a Rangersszel szemben úgy, hogy az utolsó három mérkőzés egyikén sem sikerült egy gólnál többet lőniük, viszont összesen hetet kaptak.

Pittsburgh Penguine

A csapat 2008-ban döntőbe került, 2009-ben bajnok lett, azóta azonban nem sikerült újra döntőt vinni a Consol Energy Centerbe, pedig általános vélemény szerint a keret alapján minden esélyük meg volna erre. Johnston leigazolása merész húzásnak számít, hiszen nincs NHL-es vezetőedzői tapasztalata, az utóbbi öt szezont a WHL-es Portland Winterhawks élén töltötte, négyszer döntőbe is vezette csapatát. Az NHL-ben másodedzőségig vitte, 5 évig volt a Vancouver és 3-ig a Los Angeles másodedzője. Emellett a kanadai válogatottnál is stabil tagja volt az edzői stábnak: az ifiknél egy, a junioroknál három, a felnőtteknél két világbajnokságon és egy olimpián volt másodedző, valamint négy alkalommal general manager. Az új edző első útja Sidney Crosbyhoz vezetett, majd ezt követően Oroszországba is elutazott, hogy találkozzon másik kulcsjátékosával, Jevgenyij Malkinnal. Őket sorban követték a többiek is, Johnston kiemelten fontosnak tartotta, hogy mindenkivel személyesen is megismerkedjen.

Időközben Rutherford sem tétlenkedett, nagy port kavart döntése értelmében elcserélte a második sor alapemberét, James Nealt, a nashville-i Hörnqvistért és Spalingért. Ennél is jelentősebb veszteséget könyvelt el azonban a védelem, melyből eligazolt Niskanen és Orpik is. A helyükre érkezett Ehrhoff, így az első két pár úgy tűnik, megvan, hiszen Kris Letang minden bizonnyal Paul Martinnal, míg Olli Maatta Ehrhoffal játszhat majd együtt. A fennmaradó három helyre az előzetes találgatások szerint a Simon Despres, Rob Scuderi, Robert Bortuzzo trió tagjai pályáznak, de lehetőséget kaphat az egyik legnagyobb ígéret, a hátvéd Derrick Pouliot is, aki azonban sérüléssel kezdi a szezont.

Tulajdonképpen egyöntetű a vélemény, mely szerint a csapat fő gondja a harmadik és negyedik sor támadóinak halovány teljesítménye. Márpedig a hoki nem kosárlabda, ahol egy-két világsztár tartósan képes a különbséget jelenteni jó és rossz csapat között. Ha Ovecskin tudna 50 percet játszani meccsenként, a Washington is versenyben lenne a kupáért. De mindaddig, amíg ez nem lehetséges, különleges jelentősége van, hogy a sztárok mögött kik játszanak a harmadik és negyedik sorokban. A Pens az elmúlt szezonban 3,5 gólt lőtt átlagban meccsenként, a probléma, hogy ugyanennyit is kapott. Meg lehet nézni, azok a játékosok vannak pluszban, akik Crosbyval vagy Malkinnal játszottak egy sorban, a többiek masszív negatív tartományba estek.

A másik kritikus pont a kapusposzt. Fleury teljesítménye teljesen megosztja a közvéleményt, elképesztő bravúrok után bármikor képes ugyanilyen látványosan összeomlani. Fleury maga inkább csak középszerű, valamivel átlag alatt teljesítő kapus, elég megnézni az elmúlt évek mutatóit. Az elmúlt hat évben egyszer sem sikerült a rájátszásban elérnie a 91%-ot, 90% fölé is csak kétszer tornászta fel magát. Tavaly 88,3%-ot produkált, meccsenként 3,5 kapott gólos átlaggal. Nem küldték el, ehelyett sportpszichológust és új kapusedzőt igazoltak mellé. Nem fiatal, már 30 éves. A középszerűség önmagában nem baj, a probléma ott kezdődik, amikor évente ötmillió dollárt elvisz a felhasználható bérkeretből. Fleury nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és ezzel béklyóba zárta a Penst.

A sérülések szintén jelentős kérdőjeleket jelentenek a csapat számára. Crosby végül is úgy döntött, hogy nem műtteti meg a csuklóját nyáron, nagy kérdés, mennyire lett volna sürgős a beavatkozás, meglátszik-e ez majd a teljesítményén. A rájátszásban mindenesetre látványosan gyengén teljesített önmagához képest, hiszen 13 mérkőzésen mindössze egyetlen gólra és hat asszisztra volt képes. A védelem legfontosabb láncszeme is komoly bajba került tavaly, Kris Letang 45 mérkőzést volt kénytelen kihagyni, januárban stroke-ja is volt. A rájátszásra azonban újra azt a teljesítményt hozta, amit fénykorában tudott. Kérdés, hogy az újabb teljes szezonra elég felkészült-e.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a Pens nincs könnyű helyzetben. Crosby csuklójával gond volt, első soros csatártársa, Pascal Dupuis december 23-án egész szezonjának véget vető keresztszalag-szakadást szenvedett. Malkin új társat kap a második sorban, a védelemben is jelentős lyukak támadtak, Kris Letang is hosszabb kihagyás után kezdi az alapszakaszt. A csapatban elég nagy mozgás volt a nyáron, távozott a csatár Neal, Jokinen, Vitale és Glass, a hátvéd Niskanen, Orpik és Engelland. Őket hivatott pótolni a támadó Hörnqvist, Spaling, Downie és Comeau. Egyszerre kell tehát a megfelelő társakat megtalálni a két szupersztár mellé, esetleg többet játszatni őket együtt, főként előnyben, valamint felépíteni mögéjük egy sokkal stabilabban védekező harmadik és negyedik sort. Mindezeket a változásokat pedig annak a Johnston edzőnek kell lemenedzselnie, akinek nincs NHL-es tapasztalata vezetőedzőként. Ebből még bármi is lehet.

Várható kezdőcsapat:

Csatárok:
Chris Kunitz, Sidney Crosby, Pascal Dupuis
Patric Hornqvist, Evgeni Malkin, Beau Bennett
Nick Spaling, Brandon Sutter, Steve Downie
Blake Comeau, Marcel Goc, Craig Adams
Jayson Megna, Zach Sill

Hátvédek:
Paul Martin, Christian Ehrhoff
Olli Maatta, Kris Letang
Simon Despres, Rob Scuderi
Robert Bortuzzo

Kapusok:
Marc-Andre Fleury
Thomas Greiss

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN ÉLŐ
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum