25/30 Flyers

 

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

Csendesen telt a holt szezon Philadelphiában. A legnagyobb változás a vezetést érintette, ugyanis május 7-én Paul Holmgren general manager előlépett a klub elnökének, míg posztját egyik helyettese, Ron Hextall foglalta el. A klubnak két jó oka is volt rá, hogy ne fickándozzon túl sokat. Egyrészt a klubnak igencsak össze kell húznia magát, ha be akar férni a 69 milliós fizetési sapka alá, másrészt Hextall alapvetően elégedett a rendelkezésre álló kerettel.

Flyers arena

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen eseménytelenül telt volna a nyár a Phillynél, a klub ugyanis megvált ikonikus szélsőjétől, Scott Hartnelltől és elcserélte egy sokoldalúbb columbusi támadóra, R. J. Umbergerre. Hartnellnek érthető módon nem esett jól a nem általa kezdeményezett búcsú, saját állítása szerint elsőre sokkot kapott. Umberger gyorsabb és sokoldalúbb játékos, aki számos poszton és sorösszeállításban bevethető, és aki az elmúlt évet és az azt megelőző lockoutos szezont leszámítva rendre 40-60 pont között termelt. Azonban a bére csak évi 150 ezer dollár könnyebbséget jelent a Philadelphia számára.

Márpedig a klubé jelenleg a legmagasabb bértömeg a ligában, és 4,3 millió dollárral haladja meg a fizetési plafont. Hextall mindenesetre nem aggódik, szerinte ha minden jól megy, beférnek a sapka alá anélkül, hogy egyetlen játékosuktól is meg kellene válniuk: “Alatta leszünk. Nincs ebben az ügyben semmilyen nyomás rajtunk. Nem kell megválnunk egyetlen játékostól sem és nem számítok arra sem, hogy ez a jövőben megtörténik. A dolgok persze gyorsan megváltozhatnak, de szeretem ezt a csapatot, így ahogy most van.” Márpedig ha nem válnak meg egyetlen játékostól sem, akkor csak egyféleképpen férhetnek bele a sapkába. Ha a jelen pillanatban sérültlistán lévő Prongert a tartósan sérült játékosok listájára teszik át.

Prongernek, bár már két éve nem játszik, legutóbb a 2011/12-es szezonban volt 13 mérkőzése, még három évig élő szerződése van klubjával, amely évente valamivel kevesebb mint 5 millió dollárral terheli meg a csapat bértömegét. Hiába sérült a játékos, ez a cap hit érvényben van. A játékosnak 2011-ben több egymást követő ütközés után agyrázkódás utáni tünetei támadtak, ráadásul Grabovszkij botvéggel még a szemén is sérülést okozott, szintén 2011-ben. Pronger feltehetően éppen azért nem vonult vissza, hogy segítse klubját. Ha ugyanis hivatalosan is bejelenti karrierje végét, akkor a szerződéséből hátramaradó összes bért ki kell fizetni neki, amely így végig beszámított volna a fizetési sapkába. Formálisan aktív, de sérült játékosként azonban klubja minden évben megteheti, hogy szezon előtt a tartósan sérült játékosok listájára tegye. Ebben az esetben a klub könnyítést kap, és az ilyen játékos bére nem számít bele a klub bérterheibe. A másik lehetőség, hogy hivatalosan az AHL-ben kezdi a szezont, ebben az esetben bére szintén nem az NHL-es csapat büdzséjét terheli. Jelenleg a klub valamivel több mint 5 millió dollárral tartozik egykori játékosának, azonban a felhalmozott cap hitje a 15 millió dollárt közelíti a következő három évre összesen.

A Flyers másik nagy problémája egészen új keletű, hiszen augusztus 5-én derült ki, hogy Kimmo Timonen súlyos beteg, veszélybe került egész további pályafutása. Timonen tavalyi átlagosan 20,5 percet töltött a jégen meccsenként, 35 pontot szerzett, sorozatban harmadszor választották meg a csapat legjobb hátvédjének. Kiesése tehát érzékeny veszteség a Philly számára, hiába igazolták a helyére Del Zottót, a két játékos egyszerűen nem ugyanaz a kaliber. Őt is jórészt belülről fogják helyettesíteni, megnyílik a lehetőség a Flyers fiatal hátvédjei számára a bizonyításra. E fiatal tehetségek közé tartozik Samuel Morin, Robert Hagg és Shayne Gostisbehere. Nem fiatal és nem hátvéd, de európai nézőknek érdekes lehet, hogy mennyire sikerül megállnia a helyét az NHL-ben a francia válogatott első soros támadójának, Pierre-Édouard Bellemare-nak, aki kétszeres svéd bajnokként és a minszki világbajnokság egyik felfedezettjeként először játszik a tengerentúlon.

A problémák tehát számosak, egyáltalán nem lesz egyszerű megoldani azokat, vagyis Timonen és Hartnell pótlását, valamint a fizetési sapkát csökkenteni 4,3 millió dollárral. Hextall hivatalból bizakodó, de Craig Berube edző legjobb tudására szükség lesz, hogy valóban megtalálják a megfelelő embereket a megfelelő posztokra. A szerkezeti problémák mellett a fejekben is rendet kell tenni, Hextall mottója a konzisztencia: “Egységesebbnek kell lennünk és minden meccsen harcra késznek. Ez egy kemény liga, ahol minden győzelemért és minden pontért meg kell szenvednünk. Soha nem adhatunk fel egyetlen meccset sem, minden helyzetben harcolnunk kell a pontokért.”

Várható kezdőcsapat

Csatárok:
Michael Raffl, Claude Giroux, Jakub Voracek
Jason Akeson, Brayden Schenn, Wayne Simmonds
R.J. Umberger, Sean Couturier, Matt Read
Pierre-Edouard Bellemare, Vincent Lecavalier, Zac Rinaldo
Jay Rosehill

Hátvédek:
Andrew MacDonald, Braydon Coburn
Michael Del Zotto, Luke Schenn
Nicklas Grossmann, Mark Streit
Nick Schultz

Kapusok:
Steve Mason, Ray Emery

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum