27/30 Capitals

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A Washington az elmúlt szezonban nem jutott a rájátszásba, aminek nyilvánvaló következménye lett, hogy a szakmai stábnak, így Adam Oates vezetőedzőnek és George McPhee general managernek is távoznia kellett. Helyükre érkezett Barry Trotz a Nashville kispadjáról és Brian MacLellan, aki azelőtt MacPhee helyettese volt.

Trotz komplex feladatot kapott, amelyben az egyik kulcskérdés a közös hang megtalálása lesz az NHL egyik legnagyobb sztárjával, Alekszandr Ovecskinnel. A csatár az elmúlt szezonban 51 gólt szerzett, de plusz-mínusz mutatója elképesztően alacsony volt: 35 alkalommal volt fent többször a jégen kapott, mint lőtt gólnál. Bármit is gondolunk e mutató hasznosságáról vagy haszontalanságáról, ez a mínusz 35 annyira kiugró, hogy mindenképpen valami nagy defektust jelez a rendszerben. Nem ez azonban az egyetlen dimenziója Ovecskin játékának, amiben javulnia kell. 51 góljának ugyanis csaknem felét emberelőnyből lőtte, egyenlő létszám mellett mindössze 27-szer talált be. A bajnokság hajrájában, az alapszakasz utolsó 22 meccsén mindössze egyszer tudott eredményes lenni egyenlő létszám mellett.

Holtby Washington

A hang megtalálásában Trotz váratlanul nagy segítséget kapott egykori játékosától, Alekszandr Radulovtól. A KHL szupersztárjával Ovecskin viccelődött, mondván, megkérdezi kollégáját, mit kell tudni új edzőjéről. A Szovjeckij Szport azonban nem volt rest és tényleg megkérdezte Radulovot, akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya Trotzcal. A játékos így felelt: “Rossz edzők nem ülnek egy NHL-es csapat kispadján 15 évig. Amikor Nashville-be kerültem, Trotz rengeteget segített nekem. Ott lettem jégkorongozó. Bízott bennem, felhívott a farmból, csak a legszebb emlékeket őrzöm róla. A Washington számára egy új kihívás, az élet változik, hát mennie kellett. De tele van ötlettel és képes is őket megvalósítani.”

Trotz úgy gondolja, a két dolog összefügg: ha a csapatkapitány a pálya egész területén korcsolyázik, azzal nem csak a védelmet erősíti, de kihasználhatja egyik legnagyobb erősségét is, vagyis a gyorsaságát: “Sokkal veszélyesebb kapura, amikor sokat korcsolyázik és mozog, amikor van előtte egy kis tér. A videókat nézve sokszor azt láttam, hogy csak áll, így persze viszonylag könnyű levédekezni is. És még így is szerzett 51 gólt.” Trotz nem csak videózott, hanem körbekérdezte NHL-es kollégáit, hogy ellenfélként mit mondanak saját játékosaiknak, amikor a Washington ellen kell játszaniuk. Erről azt mondta, hogy a válaszok meglepően konzisztensek voltak: ne engedjenek teret a játékosoknak, ne hagyják őket felgyorsulni, ugyanakkor a kapu előtt nem sok vizet zavarnak, a fizikai játékban sem kimondottan erősek és a lövéseket sem blokkolják. Trotz tehát elsősorban a játék ezen elemeiben akar változást elérni.

Erre minden adottsága meg is van, hiszen előző csapata, a Nashville éppen a védelméről volt híres. Ő azonban ennek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, mint mondja, egy olyan csapatban, amelynek két legnagyobb sztárja a kapus Pekka Rinne és a hátvéd Shea Weber, természetes volt, hogy a védelmen volt a hangsúly. Washingtonban más lesz a helyzet, annyit azonban átvisz a fővárosi csapatba, hogy nem csak a csatároktól vár el hatékonyabb védekezést, de a védőktől is aktívabb támadójátékot követel majd, korongkihozatalban és góllövésben egyaránt, ami Oates alatt egyáltalán nem volt jellemző. A védelem két új pittsburghi szerzeménye, vagyis Orpik és Niskanen ebbe a koncepcióba illik bele, az ő feladatuk lesz a játék fizikai elemeinek erősítése és a támadások segítése.

A támadóalakzatban a legnagyobb kérdés a megfelelő centerek megtalálása lesz. Az első sor ebből a szempontból készen van, hiszen Backström a liga egyik legjobb centere, egyik oldalán Ovecskin, a másikon Laich vagy Brouwer játszik majd. A második és harmadik sor centerposztjáért a hírek szerint Marcus Johansson, Jevgenyij Kuznyecov és Andre Burakovsky fog küzdeni, a dolog érdekessége, hogy tavaly egyikük sem játszott ezen a poszton. A 19 éves svéd Burakovsky tavaly az OHL-ben játszott, ahol 57 meccsen 87 pontot hozott össze, a campek egyikén pedig lenyűgözte Trotzt.

Kapusposzton edzői erősítés történt, hiszen Trotz hozta magával nashville-i kollégáját, Mitch Kornt. Az ő feladata lesz visszahozni Holtbyt a két évvel ezelőtti formájához, amikor is 92%-kal védett. Annak érdekében, hogy a kapus érezze a bizalmat, nem is igazoltak nagy nevet mellé, hiszen a Carolina harmadik számú kapusa, Justin Peters lesz a backup goalie.

A Washington számára tehát a szezon nagy megoldandó kérdései a következők lesznek: hogy jön ki Trotz Ovecskinnel, a védelem frissítése mellett mennyire sikerül a többieket, elsősorban Alznert és Carlsont jobb teljesítményre ösztökélni, ki lesz Backström mögött a második számú center, sikerül-e végre Kuznyecovnak az áttörés és valami maradandót nyújtani ebben a szezonban, illetve mennyire sikerül rendbe szedni Holtby kapust.

Csatárok:
Brooks Laich, Nicklas Backström, Alekszandr Ovecskin
Eric Fehr, Jevgenyij Kuznyecov, Troy Brouwer
Jason Chimera, Marcus Johansson, Joel Ward
Aaron Volpatti, Jay Beagle, Tom Wilson
Chris Brown, Michael Latta

Hátvédek:
Brooks Orpik, John Carlson
Karl Alzner, Matt Niskanen
Dmitrij Orlov, Mike Green
John Erskine

Kapusok:
Braden Holtby, Justin Peters

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 13., szombat
U18 13:40 AVSZNO 6-3VÉGE
U18 13:40 KMHVAS 4-6VÉGE
U18 16:10 MACOKR 10-1VÉGE
EL 17:00 SCCFTC 9-2VÉGE
ROM 17:30 SSTPRO 2-25VÉGE
január 14., vasárnap
ROM 10:30 PROSST 20-2VÉGE
VBN18 13:30 HUNNOR 2-3 BVÉGE
U18 13:40 AVSOKR 6-4VÉGE
U20 14:10 AVSKMH 7-0VÉGE
U20 14:40 MACVAS 3-2VÉGE
U20 15:00 UTEDHK 2-1VÉGE
U20 16:00 ETOZNO 2-6VÉGE
EBEL 17:45 AVSKAC 0-3VÉGE
    • M4 SPORT
EL 18:00 MISDAB 4-3 HVÉGE
EL 18:30 UTETIT 5-4VÉGE
január 15., hétfő
ROM 17:30 BRASTE 4-1VÉGE
EL 20:30 MACVC2 7-0VÉGE
    • M4 SPORT
január 16., kedd
ROM 17:00 GALSCC 1-7VÉGE
U20 17:00 MISPEF 3-2VÉGE
ROM 17:30 STEBRA 
január 17., szerda
MK 18:30 MISFTC 
U18 18:40 VASKMH 
MK 20:15 MACUTE 
    • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U18 15:30 PEFGEP 
január 19., péntek
KHL 17:30 AKBSBA 
    • SPORT 2
január 20., szombat
DEBL   MARGEP 
EWHL   SAVKMH 
U18   GEPZEG 
U18   KACAVS 
U18   UTEOHC 
U18   VASETO 
U18   ZNOMAC 
KHL 15:00 SZKAMR 
    • SPORT 2
EBEL 19:15 RBSAVS 
január 21., vasárnap
U18   KACMAC 
U18   RBSAVS 
U18 14:20 MISOKW 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
Partnerünk