27/30 Capitals

   

30 napos sorozatunkban az NHL egy-egy csapatát tesszük alapos vizsgálat tárgyává az nhl.com beharangozói alapján. Bemutatjuk a változásokat és hogy mire számíthatunk a 2014/15-ös szezonban.

A Washington az elmúlt szezonban nem jutott a rájátszásba, aminek nyilvánvaló következménye lett, hogy a szakmai stábnak, így Adam Oates vezetőedzőnek és George McPhee general managernek is távoznia kellett. Helyükre érkezett Barry Trotz a Nashville kispadjáról és Brian MacLellan, aki azelőtt MacPhee helyettese volt.

Trotz komplex feladatot kapott, amelyben az egyik kulcskérdés a közös hang megtalálása lesz az NHL egyik legnagyobb sztárjával, Alekszandr Ovecskinnel. A csatár az elmúlt szezonban 51 gólt szerzett, de plusz-mínusz mutatója elképesztően alacsony volt: 35 alkalommal volt fent többször a jégen kapott, mint lőtt gólnál. Bármit is gondolunk e mutató hasznosságáról vagy haszontalanságáról, ez a mínusz 35 annyira kiugró, hogy mindenképpen valami nagy defektust jelez a rendszerben. Nem ez azonban az egyetlen dimenziója Ovecskin játékának, amiben javulnia kell. 51 góljának ugyanis csaknem felét emberelőnyből lőtte, egyenlő létszám mellett mindössze 27-szer talált be. A bajnokság hajrájában, az alapszakasz utolsó 22 meccsén mindössze egyszer tudott eredményes lenni egyenlő létszám mellett.

Holtby Washington

A hang megtalálásában Trotz váratlanul nagy segítséget kapott egykori játékosától, Alekszandr Radulovtól. A KHL szupersztárjával Ovecskin viccelődött, mondván, megkérdezi kollégáját, mit kell tudni új edzőjéről. A Szovjeckij Szport azonban nem volt rest és tényleg megkérdezte Radulovot, akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya Trotzcal. A játékos így felelt: “Rossz edzők nem ülnek egy NHL-es csapat kispadján 15 évig. Amikor Nashville-be kerültem, Trotz rengeteget segített nekem. Ott lettem jégkorongozó. Bízott bennem, felhívott a farmból, csak a legszebb emlékeket őrzöm róla. A Washington számára egy új kihívás, az élet változik, hát mennie kellett. De tele van ötlettel és képes is őket megvalósítani.”

Trotz úgy gondolja, a két dolog összefügg: ha a csapatkapitány a pálya egész területén korcsolyázik, azzal nem csak a védelmet erősíti, de kihasználhatja egyik legnagyobb erősségét is, vagyis a gyorsaságát: “Sokkal veszélyesebb kapura, amikor sokat korcsolyázik és mozog, amikor van előtte egy kis tér. A videókat nézve sokszor azt láttam, hogy csak áll, így persze viszonylag könnyű levédekezni is. És még így is szerzett 51 gólt.” Trotz nem csak videózott, hanem körbekérdezte NHL-es kollégáit, hogy ellenfélként mit mondanak saját játékosaiknak, amikor a Washington ellen kell játszaniuk. Erről azt mondta, hogy a válaszok meglepően konzisztensek voltak: ne engedjenek teret a játékosoknak, ne hagyják őket felgyorsulni, ugyanakkor a kapu előtt nem sok vizet zavarnak, a fizikai játékban sem kimondottan erősek és a lövéseket sem blokkolják. Trotz tehát elsősorban a játék ezen elemeiben akar változást elérni.

Erre minden adottsága meg is van, hiszen előző csapata, a Nashville éppen a védelméről volt híres. Ő azonban ennek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, mint mondja, egy olyan csapatban, amelynek két legnagyobb sztárja a kapus Pekka Rinne és a hátvéd Shea Weber, természetes volt, hogy a védelmen volt a hangsúly. Washingtonban más lesz a helyzet, annyit azonban átvisz a fővárosi csapatba, hogy nem csak a csatároktól vár el hatékonyabb védekezést, de a védőktől is aktívabb támadójátékot követel majd, korongkihozatalban és góllövésben egyaránt, ami Oates alatt egyáltalán nem volt jellemző. A védelem két új pittsburghi szerzeménye, vagyis Orpik és Niskanen ebbe a koncepcióba illik bele, az ő feladatuk lesz a játék fizikai elemeinek erősítése és a támadások segítése.

A támadóalakzatban a legnagyobb kérdés a megfelelő centerek megtalálása lesz. Az első sor ebből a szempontból készen van, hiszen Backström a liga egyik legjobb centere, egyik oldalán Ovecskin, a másikon Laich vagy Brouwer játszik majd. A második és harmadik sor centerposztjáért a hírek szerint Marcus Johansson, Jevgenyij Kuznyecov és Andre Burakovsky fog küzdeni, a dolog érdekessége, hogy tavaly egyikük sem játszott ezen a poszton. A 19 éves svéd Burakovsky tavaly az OHL-ben játszott, ahol 57 meccsen 87 pontot hozott össze, a campek egyikén pedig lenyűgözte Trotzt.

Kapusposzton edzői erősítés történt, hiszen Trotz hozta magával nashville-i kollégáját, Mitch Kornt. Az ő feladata lesz visszahozni Holtbyt a két évvel ezelőtti formájához, amikor is 92%-kal védett. Annak érdekében, hogy a kapus érezze a bizalmat, nem is igazoltak nagy nevet mellé, hiszen a Carolina harmadik számú kapusa, Justin Peters lesz a backup goalie.

A Washington számára tehát a szezon nagy megoldandó kérdései a következők lesznek: hogy jön ki Trotz Ovecskinnel, a védelem frissítése mellett mennyire sikerül a többieket, elsősorban Alznert és Carlsont jobb teljesítményre ösztökélni, ki lesz Backström mögött a második számú center, sikerül-e végre Kuznyecovnak az áttörés és valami maradandót nyújtani ebben a szezonban, illetve mennyire sikerül rendbe szedni Holtby kapust.

Csatárok:
Brooks Laich, Nicklas Backström, Alekszandr Ovecskin
Eric Fehr, Jevgenyij Kuznyecov, Troy Brouwer
Jason Chimera, Marcus Johansson, Joel Ward
Aaron Volpatti, Jay Beagle, Tom Wilson
Chris Brown, Michael Latta

Hátvédek:
Brooks Orpik, John Carlson
Karl Alzner, Matt Niskanen
Dmitrij Orlov, Mike Green
John Erskine

Kapusok:
Braden Holtby, Justin Peters

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum