Subban és a Montreal meghallgatásra megy

   

Egész héten mindkét fél arról beszélt, milyen jó atmoszférájú tárgyalások zajlottak közöttük, mennyire szeretnének hosszú távú megegyezésre jutni, pénteken döntőbíró előtt vághatják egymás fejéhez a családi porcelánt. 2011 óta nem volt ilyen eset.

A legutóbbi hírek szerint, a Canadiens és Subban nyolcéves szerződésben gondolkodott, ám jelentős, mintegy három millió dolláros különbség alakult ki a fizetési igény és a szándék között, ami áthidalhatatlannak bizonyult. Subban ugyanis 8,5 millió dollárt kért, amivel a harmadik legjobban fizetett hátvéddé vált volna a ligában, de a Montreal csak 5,25 millió dollárt akart fizetni. Azt innen Magyarországról nehéz megítélni, mennyire lehet jó hangulatú tárgyalásokat folytatni, amikor évi három millió dollár a tét.

De ha így is volt, ennek most vége, mert pénteken délben elkezdődött a meghallgatás. Ami azt jelenti, hogy a Habsnak elő kell adnia érveit arra vonatkozóan, hogy miért nem ér annyit Subban, mint azt ő gondolja. A tárgyalások ezen szakaszára általában már jelentősen alacsonyabb színvonalon jellemző a konstruktív hozzáállás. Tulajdonképpen érthetetlen, hogy nem szerezte még meg egyetlen televíziós társaság sem a jogokat egy ilyen meghallgatás közvetítésére.

subban2

Legendák keringenek például arról, hogy Mike Milbury az Islanders GM-jeként ki nem állhatta Tommy Salót. Így alig várta, hogy döntőbíró előtti meghallgatásra kerüljön sor, Salo pedig elkövette azt a hibát, hogy engedte idáig fajulni a dolgokat. A közszájon forgó történet szerint Milbury érvelésének egy pontján Salo kiment a toalettre, ahonnan kisírt szemmel tért vissza. Szintén az örökké emlékezetes kategóriába tartozik, amikor a vancouveri Brendan Morrisson Naslund és Bertuzzi sortársaként játszott. A meghallgatás nem állt másból, mint hogy a klub ügyvédje azt ecsetelte, két milyen nagyszerű játékosa van a klubnak, akik között lényegében bárki tudná futószalagon szállítani a pontokat. A fáma szerint Morrissont ahhoz a kisegérhez hasonlították, aki lestoppol egy elefántot az út szélén, majd miután annak hátán sikeresen átkeltek a folyón, így kiáltott fel: “Megcsináltuk!”

Subban esete azért különleges, mert minden a fiatal hátvéd mellett szól, így a klubnak különösen szaftos sztorikat kellene előásnia ahhoz, hogy sikerrel védje álláspontját. Ha vannak is ilyenek, aligha hihető, hogy ezek nyilvánosságra hozása után sokáig a klubot szolgálná a játékos. De melyek lehetnek Subban érvei?
1) Subban még csak 25 éves, de már öt éve szolgálja a klubot.
2) Ez idő alatt soha nem volt jelentősebb sérülése, nem kellett kihagyna emiatt.
3) Klubjának vitathatatlanul legértékesebb játékosa.
4) A jégen kívül is példás magatartást tanúsít.

Mindezek alapján a 8,5 millió dolláros fizetés bizony esélyesnek tűnik. Nem mellékesen, a klub történetének utolsó meghallgatása 2011-ben Shea Weber és a Nashville között történt, ahol rekordot jelentő 7,5 milliós fizetést állapítottak meg a kiváló hátvédnek, aki azóta is a Preds csapatkapitánya. Subbannek most jó esélye van arra, hogy megdöntse ezt a csúcsot.

subban1

De ez még nem minden, ami Subban mellett szól. Az arbitrálás folyamatában a klubok hasonló kaliberű játékosok fizetését használhatják érvként. A 25 év körüli, elsősoros hátvédekből nincs nagy kínálat a piacon, hárman jöhetnek szóba: Erik Karlsson, Alex Pietrangelo és Drew Doughty. Nos, az előző szezonokban Subban nagyjából a felét kereste annak, mint hasonló tálentumú kollégái, köszönhetően annak, hogy az entry level kontraktus után a Montreál nem “rendes”, hanem úgynevezett áthidaló szerződést kötött vele.

Ha tehát valaki joggal érvelhet amellett, hogy most már végre szeretne rendes pénzt keresni, az éppen P.K. Subban. A Canadiensnek pedig alaposan a zsebébe kell majd nyúlnia, ha olyan sztárokat meg akar tartani, mint ő. Talán nem véletlen, hogy a nyáron maradt is 11,5 millió dollárnyi hely a fizetési plafon alatt. Sokat nem kell várni az eredményre, hiszen a péntek déli meghallgatás után a dönttőbírónak 48 óra áll rendelkezésére, hogy meghozza ítéletét.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum