Az edzőket segítő profi rendszer

   

Timo-Pekka Frondelius, a KMH női együttesének Vierumakiben képesítést szerző vezetőedzője egy új módszer fejlesztésén, tökéletesítésén dolgozik társaival. A neve Gefig.

“A Gefig alapötlete Vierumakiből származik ? tájékoztatta a finn-magyar szakember a Jégkorongblogot. ? Az évfolyamunk feladata volt a Vierumaki A (U20) játékosainak erőnléti felmérése, és ennek alapján személyre szabott, egész szezonra kiterjedő ? periodizáció micro-, meso- és macrocycle ? pontos ? gyakorlat, idő, intenzitás, pihenés szinten ? edzéstervet kellett készítenünk. Mindenkinek volt egy-két játékosa, akivel párbeszédet folytatott, konzultált az edzéstervről és a játékos teljesítményéről.

Az edzésterv egyik alapvető része egy kiértékelés a felmérési eredményekről, illetve ezek prezentációja a játékosok felé. Erre az osztályunk egy közös metódust akart kidolgozni, hogy a csapat minden játékosa ugyanolyan alapú kiértékelést kapjon. Elővettük az Excelt és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az edzők többségének nincs ahhoz türelme, tapasztalata, affinitása, rálátása vagy érzéke, hogy egy egyszerű grafikont rajzoltasson, meghatározzon nyomtatási területet, átlagot számítson formulával, megkerestesse automatikusan a legnagyobb és legkisebb értéket, az átláthatóság érdekében az eltérő mérési eredmény intervallumokat közös mértékre hozza, újabb adatok bevitelekor automatikusan frissüljön a grafikon stb. Elkészítettem ugyan azt az alap XLS-állományt, amit az osztálytársaimmal tudtunk használni a csapatnál, de nyilvánvaló volt a helyzet: az Excel egy fantasztikus program, de túl bonyolult és időigényes ennek a felhasználói közönségnek. Nincs kedvük, idejük, türelmük vagy érkezésük arra, hogy miután a felmérésük eredményeit számítógépre vitték, még órákig a formulákkal harcoljanak.

Közel kétéves tervezés és erőforrás-egyeztetés után össze tudtam állni a BME egyik hallgatójával, Kovács Örssel, aki diplomamunkája és szakmai gyakorlata keretében elkészítette a fent részletezett probléma megoldására kitalált alkalmazás első publikus tesztverzióját. Az alkalmazással bárki bevihet mérési adatokat, majd azokat egyszerű módon lehívhatja egy PDF-ben összehasonlításra. Egy egyszerű példánál maradva: a csapatomban van húsz játékos, mindenki elvégez két különböző felmérési típust (jeges és száraz), mind a két felmérési típusban van mondjuk hat-hat mérés (j1-j6, sz1-sz6). Mint bármelyik adatbázisban vagy táblázatkezelő programban, beviszem az adatokat a gépbe, a két felmérési típust akár külön, akár egyben. Utána nem kell formulákkal bíbelődnöm, grafikonokat formálnom, hibákat keresnem, mert már csak kiválasztom, kit kivel (vagy kit a csapat átlagával, legjobbjával, legrosszabbjával) akarok összehasonlítani, mely tesztek alapján, és már el is készül a kinyomtatható, levélben elküldhető PDF.

Mint lényegében az összes alkalmazás, a Gefig sincs készen soha. Olyannyira, hogy a mostani verzió ? az Alpha 0.1.3 ? nem is tekintendő teljes verziónak. Még vannak benne olyan fázisok, amiket csiszolni kell, de már szabadon használható. Jelenleg azt vizsgáljuk, a közönségnek hogyan tetszik az alapötlet, hányan használják, használnák. Amennyiben elég visszajelzést kapunk ? akármilyet ?, tovább fejlesztjük az alkalmazást. Nem tekintjük véglegesnek a folyamatot, és továbbra is frissítjük az alkalmazást újabb funkciókkal, amik megkönnyítik az edzők dolgát.”

Minden továbbit a következő elérhetőségen tudnak megkérdezni a fejlesztőktől: hello@gefig.com.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum