Vas János a VHL-bajnokkal edzőtáborozik

   

A magyar csatár a kazah Szariarka Karagandával készül a szezonra. Az alpesi edzőtáborban többek között a svájci bajnok ellen hajt a szerződésért. A klub két éve játszik a második számú orosz ligában, mindkétszer döntőbe jutott.

A magyar válogatott csatára az elmúlt szezonban a Rouen játékosa volt, francia élklubja hosszabbítani akar vele, de Vas egyelőre kivárt, hátha kap jobb ajánlatot. Jól tette, hiszen az IIHF rangsorában 117. álló, a VHL-ben szereplő kazah klub minden szempontból előrelépést jelentene számára. A játékost péntek este értük el: “Ma érkeztem meg a svájci Bellinzonába, már volt egy átmozgató szárazedzésünk, szombaton pedig egy száraz és egy jeges tréning vár ránk. Hamarosan meccseket is játszunk majd erős svájci csapatokkal.”

Vas Janos HUNKOR

Fotó: Mudra László (MJSZ)

A Szariarka programjában három svájci edzőmeccs található. Augusztus 6-án a másodosztályú Visppel kezdik a szezont, 8-án viszont a svájci bajnok Zürich Lions, egy nappal később az elődöntőig jutó Genéve-Servette lesz az ellenfél. Ez a három mérkőzés kiváló alkalmat nyújt Vas János számára, hogy bebizonyítsa, méltó a szerződtetésre.

Kazahsztánban látszólag végtelen mennyiségű pénz van a jégkorongra. Legjobb klubjuk, a Barisz a KHL-ben játszik, nem is akárhogyan, meghatározó csapattá vált, Keleten a második helyen végzett tavaly az alapszakaszban, a rájátszásban két kört ment, főcsoport-elődöntőig jutott. Az orosz másodosztályban, a szintén bivalyerős VHL-ben két csapattal képviselik magukat, a Szariarkán kívül a Kazcink-Torpedo is itt küzd. Előbbi legutóbb megnyerte, de utóbbi is a 26 csapatos liga rájátszásába jutott. A Kazahsztán keleti részén fekvő 450 ezres Karaganda 5500 férőhelyes jégcsarnoka gyakorta megtelik a VHL-meccseken.

Szariarka Arena

A gazdagságból a kazah válogatott egyelőre nem sokat profitál, hiszen még VHL-szinten sincs sok versenyképes kazah játékos. Jellemző, hogy a 2013/14-es szezonban 38 játékos lépett jégre a Szariarkában, ebből mindössze 3 volt kazah, és közülüök csak 1 játszott 10-nél több VHL-meccset a szezonban. A többi kazah klub a 10 csapatos hazai bajnokságban játszik, a színvonal itt is nagyon magas, rengeteg orosz és szlovák meghatározó játékost igazolnak. Itt szerepel a Szariarka farmcsapata is, a Berkut.

A kazah élvonalba sokan érkeznek a MOL Ligából, a legjobb légiósok közül. Ide igazolt a címvédőtől Weissmann, de korábban megfordult itt többek között Metcalfe, Martinka, MacSweyn, Bonar, Danton, de McGregor is itt hokizott tavaly, mielőtt Fehérvárra igazolt volna, vagy néhány éve éppen Szuper Levente. Kazahsztán külön is érdekes a magyar hokiszurkolóknak, hiszen két éven belül másodszor kerülünk össze a divízió 1/A csoportos világbajnokságon. Vas ott volt a budapesti mérkőzésen, amikor hatalmas meglepetésre legyőztük az A csoportól kiesett válogatottat.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum