Kezdődik az arbitrálás az NHL-ben

 

Keleti parti idő szerint reggel kilenckor Cody Fransont és a Torontót hallgatja meg a döntőbíró. Röviden bemutatjuk, hogyan működik ez a gyakorlatban.

A döntőbírósággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat itt találják, most a technikai lebonyolítás részleteiről írunk. Az a lényeg, hogy ha egy RFA-státusú játékos elégedetlen a klub által neki ajánlott bérrel, akkor kérheti, hogy egy erre kijelölt döntőbíróság állapítsa meg a járandóságát. Ezt a kérelmet előre jelezni kell, idén július 5. volt a határidő. Bizonyos esetekben a klubok is kérhetik ezt, de ez jóval ritkább. Idén 17 esetben járulnak a döntőbíró elé a felek, és mindössze három esetben kezdeményezte a klub az eljárást.

A cikk írásának pillanatában ott tartunk, hogy a felek jelezték ebbéli igényüket, a liga pedig kijelölte a döntőbírókat, illetve felállította a menetrendet. Mindkét oldalnak legkésőbb 48 órával a meghallgatás előtt egy írásos beadványban kell ismertetnie álláspontját. Ebben a klubok általában azt bizonygatják, mennyire értéktelen az adott játékos, míg a játékosok igyekeznek ennek ellenkezője mellett érvelni.

NHLPA Member Meeting

A meghallgatáson mindkét félnek 90 perc áll a rendelkezésére. Az érvelés alátámasztása általában hasonló esetek citálásával történik. A meghallgatás után a döntőbírónak 48 órája van arra, hogy meghozza a döntést, amelyet egyidejűleg küld meg a játékosnak és a klubnak. Ennek tartalmaznia kell azt, hogy egy vagy két évre vonatkozik az arbitráció hatálya, hogy mennyi az összeg, illetve hogy milyen indokok alapján állapították azt meg.

A döntőbíró által meghozott ítélet kötelező érvényű. Ez alól egyetlen kivétel van, ha az arbitrálást a játékos kérte és a bíró által megállapított összeg meghaladja a 3,5 millió dollárt. Ez esetben a klub elállhat a szerződéstől. A 3,5 milliós értékhatárt a mindenkori átlagfizetéshez indexálják, ebben az évben lehet, hogy ez több lesz pár százezer dollárral.

A meghallgatás során felhasználható bizonyítékok, illetve a játékosok értékének megállapításához felhasznált szempontok is korlátozottak. Az elsődleges cél, hogy megállapítsák, a játékos milyen teljesítményt nyújt és ez alapján milyen bér illeti meg. Statisztikákat kell ehhez felhasználni, de ezek közül csak a hivatalos, liga által gyűjtött és számolt adatok elismertek, a legújabb, bonyolult és nem hivatalos számítások alapján előállított komplex mérőszámok (pl. Corsi) nem. Fontos szempont a játékos sérülése, a nyilvános megjelenései, vezetői képességei és hogy mennyi ideje szolgál a klubnál. Az érvelés során felhasználhatók más játékosok esetei is.

Mint említettük, a feleknek 90 perc áll rendelkezésükre, hogy előadják álláspontjukat. Mivel a klubok ez idő alatt általában a saját játékosuk szapulásával érhetnek el számukra kedvező eredményt, és mivel senki számára sem kellemes másfél órán keresztül azt hallgatni, mennyire ócska ember ő valójában, ezért az arbitrálás csak az utolsó utáni eszköznek tekinthető. A megállapodást ki lehet kényszeríteni, hiszen a döntés kötelező, de az ügymenet személyes sértődések és sebek nélkül nehezen megúszható. Tavaly például 15 játékos fordult döntőbírósághoz, de meghallgatásra egyetlen esetben sem került sor. Idén 23 játékosról volt szó, de közülük 6-an már megegyeztek és a fennmaradó 17 eset többségében is van remény a meghallgatás előtti megállapodásra. Az egyetlen kivételt talán a coloradói Ryan O’Reilly jelenti.

A játékosok által kezdeeményezett arbitrálások 2014-ben

Dátum Játékos Csapat
július 21. Cody Franson Toronto Maple Leafs
július 22. Antoine Roussel Dallas Stars
július 23. Chris Kreider New York Rangers
július 25. Lars Eller Montreal Canadiens
július 25. Mats Zuccarello New York Rangers
július 28. Derick Brassard New York Rangers
július 28. James Reimer Toronto Maple Leafs
július 29. Jimmy Hayes Florida Panthers
július 30. Kevin Poulin New York Islanders
július 31. Nick Spaling Pittsburgh Penguins
augusztus 1. Dwight King Los Angeles Kings
augusztus 1. Joe Colborne Calgary Flames
augusztus 1. Justin Fontaine Minnesota Wild
augusztus 1. PK Subban Montreal Canadiens


A klubok által kezdeményezetett arbitrálások 2014-ben

Dátum Játékos Csapat
július 21. Vladimír Sobotka St. Louis Blues
július 23. Ryan O’Reilly Colorado Avalanche
július 31. Michael Frolík Winnipeg Jets

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 3-1VÉGE
VB 16:00 HUNKAZ 0-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 1-3VÉGE
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 2-4VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 6-1VÉGE
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 3-0VÉGE
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 5-3VÉGE
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 4-1VÉGE
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 2-3VÉGE
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
április 28., szombat
VB 12:30 KAZPOL 
VB 16:00 SLOITA 
VB 19:30 HUNGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk