Nagy Gergő magyar elődjei az NHL-ben

   

Szuper Levente és Vas János összesen 9 előszezonbeli mérkőzésen lépett jégre az NHL-ben. 9 év szünet után Nagy Gergő lehet a harmadik magyar, akinek ez sikerül. Az eddigi két NHL közeli játékosunk történetét elevenítettük fel.

A 24 éves magyar center NHL-es try-out szerződést kötött a St. Louis-zal, október 8-ig az NHL-csapat játékoskeretéhez tartozik. Magyarként korábban ez csak Szuper Leventének és Vas Jánosnak sikerült.

Szuper Levente számára az áttörést az ezredforduló hozta el, hiszen a 2000-es drafton, a 4. kör 116. helyén foglalta le a játékjogát a Calgary Flames. A szezont a kanadai együttes farmcsapatában kezdte, a Saint John Flamesben, bajnoki címet nyert, a Flames 2001-ben elhódította a Calder Trophyt. Szuper kitűnő teljesítményének köszönhetően a 2001/02-es szezont a Calgary nagy csapatánál kezdhette, ahol be is mutatkozott. 2001. szeptember 18-án egy Minnesota elleni előszezon-mérkőzésen jött el a debütálás pillanata. A magyar kapus nem vallott szégyent, a 31. percben lépett jégre, és kapott gól nélkül hozta le a maradék játékidőt. A történeti hűség kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a meccset 3-1-re a Flames nyerte, a gólokat a hazai oldalról Kobasew (2)  és Iginla, míg a vendégek részéről Brunette szerezte.

A folytatás azonban nem volt annyira sikeres, mint azt mindenki várta, hiába védett Szuper Levente több találkozón is, az előszezon végén visszairányították a farmcsapatba.

A 2002/03-as szezon kezdete azonban szerencsésen alakult, hiszen a Calgary első számú portása, Roman Turek nem épült fel sérüléséből, így a Flames a Jamie McLennan, Szuper Levente párossal vágott neki az évad első kilenc mérkőzésének. De az előszezonban ismét feladathoz jutó magyar kapus ? aki 2 év alatt 8 NHL-előszezonmeccsen játszott ? sajnos nem jutott előrébb, a szezonban McLennan volt a kezdő minden esetben és egyszer sem nyújtott olyan teljesítményt, hogy le kelljen cserélni, pedig a magyar kapus beöltözve várt a bevetésre minden alkalommal a kispadon. A következő évben Szuper klubot váltott és St. Louisba került, ám a szezon nagy részét az ECHL-ben szereplő Peoriában töltötte, az AHL-es Worcesterben mindössze 3 mérkőzés jutott számára.

“Általában az otthoni meccsekre szoktak az éles csapatokkal kiállni az NHL-es klubok ? tekintett vissza erre az időszakra Szuper Levente a Jégkorongblog kérdése nyomán. ? Nálunk Calgaryban Iginláék mindig játszottak a hazai meccseken, viszont idegenben csak akkor, ha presztízsmeccs volt, például az Edmonton vagy a Vancouver ellen. Nagy Gergőre komoly élmények várnak, az előszezonban ugyanolyan a hangulat, mint az alapszakaszban, telt házasok a meccsek, nagy a hajtás, mivel sok embernek ilyenkor dől el a sorsa. Egy ilyen felkészülési táborban nagyon sok játékosra és vetélytársa kell számítani, rendkívül bő kerettel indul a camp. Nagy a harc, olykor verekedésre is lehet számítani. Gergőnek tetszeni fog, mert egy egész más világba csöppen bele. Ez egy nagyon kemény világ. Sok sikert és kitartást kívánok neki!”


Vas János
Gröschl Tamás és Szuper Levente után a harmadik magyar jégkorongozó volt, aki elkelt az NHL újoncbörzéjén. Vast 2002-ben a Dallas szemelte ki magának, ráadásul az igen előkelő 32. helyen. Amikor a Stars draftolta, akkor még olyan nevek voltak ajánlat nélkül, mint Duncan Keith, Valterri Filpulla, vagy Jarret Stoll. Vas három évvel később került az NHL kapujába, 2005. szeptember 20-án mutatkozott be a Dallas színeiben egy Edmonton elleni NHL-előszezon mérkőzésen. A 45-ös számmal játszó Vas az első harmad 7. percében léphetett jégre először, olyan játékosok mellett, mint Mike Modano, Jason Arnott és Bill Guerin. A mérkőzést végül a Stars nyerte 6-4 arányban, a magyar csatárnak nem sok hiányzott a pontszerzéshez: “Remek mérkőzés volt ? mondta hajdanán a magyar sajtónak. ? Rengeteg világsztár játszott, csak kapkodtam a fejem, elbűvölt a produkciójuk. A hajrában majdnem pontot szereztem, amikor társamnak, a svéd Yarod Hagosnak jól lekészítettem a korongot, azonban ő ziccerben mellé lőtt.”

Vas János NHL-es pályafutása ezzel az egy előszezonmeccsel zárult. A tengerentúlon 3 szezont töltött el, összesen 187 AHL-meccsen lépett jégre, 32 gólt és összesen 78 pontot szerzett. 2008-ban tért vissza Európába, amikor az Iowa Stars mezét a svéd élvonalbeli Brynasére cserélte.

“Hatalmas élmény egy ilyen campen részt venni ? mondta Vas János a Nagy Gergőre váró élmények számba vételekor. ? Nagyon jó emlékeim vannak ezekről az edzésekről, amikor együtt tréningezett az NHL-keret minden játékosa. Természetesen csoportokra osztva dolgoztunk, mert túl sokan voltunk, de minden csoportban voltak sztárok és fiatalok is, akikkel össze is lehetett haverkodni. Nekem az egyik ilyen vicces sztorim az volt, amikor Modanóval megvertük pingpongban a Turco, Halpern párost. Nagyon nagy játék volt! A tábor elején szárazon mozogtunk, orvosi felméréseket végeztek rajtunk, aztán ezt erőnléti tesztek követték és utána jöhettek a jeges edzések. Sokat játszottunk egymás elleni meccseket is. Ha jól emlékszem, akkor szeptember második felében kezdődtek a felkészülési meccsek, amin egyszer én is játszhattam, hazai pályán az Edmonton ellen. 21 évesen még fel sem tudtam fogni a himnusz alatt, hogy ott állok dallasi mezben Mike Modano mellett. Ez az érzés leírhatatlan volt számomra. Remélem, Gergőnek is legalább ennyi, de ha lehet, még több élményben lesz része, és bízom abban, hogy sikerekben gazdag, pozitív időszak vár rá a St. Louis Bluesnál.”

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum