Újraindítanák a másodosztályú bajnokságot

   

Új felnőtt bajnokság indításáról tárgyal július 23-án az MJSZ és 11 klub – adta hírül az MJSZ honlapja. A cél az, hogy a MOL Ligában vagy az EBEL-ben kellő lehetőséghez nem jutó felnőtt- és junior korú játékosok, illetve a MOL Ligában nem induló egyesületek számára rendszeres játéklehetőséget biztosítsanak.

Fontos hírnek tartjuk ezt. Az akció segíthet a magyar jégkorong alapjai megerősítésében, szélesítésében, és mint írásunkból is kiderül, még abban a tekintetben is hasznos lehet, hogy minél több szurkolóhoz juthat el kedvenc sportágunk. Előtörténetként feleleveníthetjük, hogy évekig haldoklott a juniorbajnokságunk megfelelő érdeklődés és játékosok hiányában. Aztán felnőtt az első olyan generáció, amelyben már jóval nagyobb számban jégkorongoztak a gyerekek, és ezáltal megnőtt az igény, amelyet menet közben jó érzékkel gerjesztett az MJSZ is. Így mára már újra értékes U20-as bajnokságunk van. A létszám egyre szebben alakul, így a kezdeti 5 visszajátszó helyett 2014/15-ben már csak 3 túlkoros szerepeltethető csapatonként, ez a szám egy év múlva 2-re, azt követően pedig 0-ra csökken.

Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a sokáig stabilan működő OB II. (esetenként OB I./B-nek is hívták) adta be a kulcsot. Ahogyan az U20-as bajnokságot a biztos versenyeztetés garanciáinak megteremtésével megmentette a szövetség, úgy a második vonalra is jelentős szükség van, hogy ne mondjuk, egyre nagyobb. Ezt ismerte fel a szövetség és a liga. Az U20-asoknál idén már 7 csapat nevezett, miközben, mint írtuk, évről évre csökken a visszajátszatható túlkorosok száma. Éppen ezért a MOL Ligában szerződéshez nem jutó, vagy magának stabil helyet kiharcolni – még – nem tudó játékosok számára is versenylehetőséget kell biztosítani. Ráadásul olyat, ahonnan még marad esély felkerülni legalább a legmagasabb magyar versenyrendszerbe, a MOL Ligába. Erre a jelenlegi OB III. vagy OB IV. nyilvánvalóan nem alkalmas. Az az amatőrök és az öregfiúk terepe, és ez egyelőre így is van rendjén.

Szeged 2

Fentiek alapján annyi mindenképpen megállapítható, hogy a fejlett hokikultúrájú országokban nem véletlenül indítanak egyszerre junior és másodosztályú bajnokságot. A kettőnek nem ugyanaz a funkciója, még ha van is átjárás és erősítik is egymást. Csapat- és játékoslétszámot tekintve hazánk is eljutott arra a szintre, hogy egyidejűleg megvalósítható legyen mindkét projekt.

Az OB II.-es bajnokságba – nevezzük egyelőre így a most új életre keltendő sorozatot – az eredeti határidőre csak a Szeged jelentkezett. Ez tavaly is így volt, de akkor még a Debrecen is ide adta be a nevezését. Két csapattal természetesen nem tudott elindulni a liga. Májusban egyszer már nekifutottak a MOL Liga alatti divízió gründolásának, mérsékelt sikerrel, de az MJSZ idén eltökéltebb, mint eddig volt. Kezdő lépésként a Szegedet követően a KMH Budapest jelezte, ha lesz még legalább két csapat, akkor ő is indít egyet, mert véleménye szerint legalább 4 gárda kell egy értelmes bajnoksághoz. Éppen a Tisza Volán példája mutatja, hogy mekkora létjogosultsága van ennek a sorozatnak is, ha csak a lelátó felől nézzük is a dolgokat. Igaz, hogy Szegeden nem szednek belépőt és ingyen adják a forralt bort, de az OB II.-ben és a szerb bajnokságban is – tavaly végül egyéb lehetőség híján itt indultak – rendre 1000 néző kíváncsi a meccseikre.

Az OB II. legnagyobb problematikája, hogy akarat, pénz és játékos egyaránt kell ahhoz, hogy egy egyesület elinduljon a bajnokságban. Az a tapasztalat, hogy sok csapatnál ebből két feltétel feltétlen adott, de a Szegedet és a KMH-t leszámítva másnál egyelőre nincs meg együtt a három feltétel. Ezen a fronton kellene áttörést hoznia a jövő heti találkozónak és a megbeszélésnek.

Kik lehetnek érintettek az OB II.-es indulásban? Egyelőre 11 klubot hívott meg az MJSZ, mégpedig a Szeged, a KMH, az UTE, a Győr, a Debrecen, a Dab.Docler, a Miskolc, az Erzsébeti Farkasok, a MAC, a Fehérvár és a Vasas képviselőjét. Természetesen mások is szabadon csatlakozhatnak. Ne feledjük, számos olyan fedett jégpálya található még az országban, ahol nincs első vagy másodosztályú felnőtt jégkorongbajnokság. A felsoroltakon kívül ilyen Kaposvár és Zalaegerszeg is. De essen szó a további adalékokról is.

A magyar játékosok között 100-110 olyat találtunk, aki most öregedett ki a junior korosztályból vagy már tavaly is csak túlkorosként játszhatott az U20-as bajnokságban, esetleg nagyon kevés játéklehetőséget kapott felnőttcsapatában. Ez nagyjából 4 csapatra való játékos, természetesen sok preferencia miatt (távolság, előrelépés, hajlandóság) nem konvertálható a létszám egy az egyben ennyi csapattá.

Rajtuk kívül van sok olyan játékos, aki nem tud azon a szinten játszani, amelyikre predesztinálva van. Például Győrben évek óta nincs csapat, bár idősebb játékosok akadnak, a Szeged pedig Szerbiába kényszerült. De látható, hogy a MOL Liga-indulással sok debreceni játékos is kimarad majd még a bő keretből is, ugyanakkor egy komoly második vonalban játékban tarthatnák őket és megadhatnák a fejlődés – de ne legyünk telhetetlenek, legalábbis a szinten tartás – lehetőségét számukra is.

Akadnak aztán olyan felnőttek is, akik nem férnek be a MOL Ligába, vagy beférnének ugyan, de a civil életet választották és mellette azért tudnának, akarnának még játszani. Számukra a délelőtti edzésekkel,  munkanapi fordulókkal és többnapos romániai túrákkal spékelt MOL Liga nem lehet alternatíva. Vagy azok a játékosok, akik nem csak jégkorongozni akarnak, hanem a civil karrierjüket építeni is, tanulni, dolgozni a játék mellett, megtartva annak a lehetőségét, hogy később még jégkorongozóként is ismét magasabb szintre léphessenek.

Fontos lehet a másodosztály azon klubok számára is, akik idővel MOL ligázni szeretnének. A MOL Liga ugyanis szeretne a saját maga által elképzelt úton fejlődni. Ezért a legutóbbi ligaülésén elhatározta, hogy előfeltételeket léptet életbe a jelentkező csapatokkal szemben, magyarországiak esetében ilyen például az előzetes OB II.-es szereplés és a Magyar Kupa-indulás.

Érdekeltek lehetnek azok a klubok, amelyek szeretnék megtartani a kiöregedő juniorokat, de a túlkorosok visszajátszatásával már nem tudnak számukra elegendő játéklehetőséget biztosítani, felnőtt csapatuk pedig egyelőre még nincs. Ugyanígy azok az utánpótlás-nevelő egyesületek, amelyek szeretnének végre felnőtt csapatot indtani, de reálisan nézve ennél magasabb szinten mostanában nem tudnak versenyezni.

Szeged 1

Fentiek alapján úgy tűnik, kellene lennie legalább 4 olyan csapatnak, amelynek az OB II. a legmegfelelőbb hely a magyar versenyrendszerben a következő szezonban. Elérkezett az idő, hogy újra beinduljon a MOL Liga alatti önálló felnőtt magyar bajnokság. Ha csak 4 csapattal, akkor annyival, de esetleg még többel is. A lényeg az üzenet kell legyen, hogy van és lesz is hol játszani, kialakulhat a hátország az erősebb bajnokságokhoz. Nyilvánvaló, hogy ennek a bajnokságnak a lehetőségekhez képest komolynak kell lennie, a legutóbbi évek OB II.-inél legalábbis lényegesen komolyabbnak. Ehhez kell az MJSZ szakmai vezetése, amelyik meghatározza a szakmai minimumokat és kellenek a klubok, amelyek hajlandóak beállni a sorba, megértik, hogy kell legyen nívós élet a MOL Ligán kívül is. És mindezek mellett természetesen kell szövetség és klubok partnersége. Egy ilyen csapat költségvetése elenyésző egy MOL ligás klubéhoz képest, hevenyészett kalkulációk szerint 6-10 millió forint éves ráfordítást igényel, amelynek egy részére TAO-pályázatot is be lehet nyújtani.

Természetesen vannak még nyitott kérdések, amelyekben ésszerű megoldást kell találni. A költségeket le kell szorítani úgy, hogy az ne menjen a színvonal és a lehetőség rovására. És persze sok minden más mellett az is fontos, hogy aki itt elindul, az büszke lehessen arra, hogy ebben a bajnokságban játszik, ezért az sem mindegy, hogy hívják majd ezt a sorozatot.

Kerey Péter elnök tájékoztatása szerint a ligának az az álláspontja, hogy a fiatalok számára biztosított perspektíva nem azt jelenti, hogy a fiatal játékos csapata mindenképpen a MOL Ligában kell játsszon. “Ez a bizonyos perspektíva ugyanis nem a csapat MOL Liga-tagságában érhető tetten, hanem abban, hogy megteremtődnek a játékos számára az előrelépés feltételei akkor is, ha 20 évesen még nem tudja felvenni a versenyt mondjuk Marek Urammal vagy Jaroslav Obsuttal, vagy éppen Borbás Gergellyel. Annál is inkább nem lehet a klub MOL Liga-tagsága az egyedüli perspektíva, hiszen a MOL Liga-helyek száma nyilvánvalóan véges. Ha betelik a liga, márpedig ez előbb vagy utóbb be fog következni, attól nem állhat meg az élet a kívül maradottaknak. Nyilvánvalóan a jövőben ki kell dolgozni azokat a szabályokat, amelyek biztosítják, hogy az arra érdemesek néhány mérkőzés erejéig ebből a bajnokságból is bele tudjanak kóstolni a MOL Ligába.”

Egyelőre tehát ott tartunk, hogy a csapatok összegyűlnek a jövő héten mindezt átbeszélni. Néhányuknál megvan az akarat és a pénz, de hiányoznak a játékosok. Néhányuknál megvan az akarat és vannak játékosok, de hiányzik a pénz. Megint másoknál lenne játékos és pénz is, de nincs meg az akarat.

Jó példáért nem kell messzire menni. Nagy Gergő esete mutatja, hogy az úgymond “visszalépés” minden további nélkül jelentheti egy új karrier kezdetét is. Mert az a szép ebben a csodálatos játékban, hogy minden csak a munkán múlik. Azt pedig a MOL Ligán kívül is el lehet végezni.

Ha ez a fórum annyit elér majd, hogy a csapatok elgondolkodnak a MOL Liga alatti versenysorozat szükségességén, akkor már elérte célját.

Debrecen OB2

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
szeptember 16., szombat
EWHL 11:30 INGKMH 3-4VÉGE
U18 12:00 ETOMAC 2-5VÉGE
U18 14:40 MISVAS 4-2VÉGE
U20 14:40 MACUTE 4-2VÉGE
U18 16:10 AVSKMH 12-1VÉGE
EL 17:30 BRATIT 6-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSPO 17-1VÉGE
SVK3 18:00 ISKKMH 4-3VÉGE
EBJL 18:20 UTEZNO 3-4VÉGE
szeptember 17., vasárnap
ROM 10:30 SCCSPO 18-0VÉGE
EWHL 12:15 MEMKMH 3-4 HVÉGE
EBYSL 13:40 AVSVSV 5-0VÉGE
EBYSL 14:00 ETOSLL 5-3VÉGE
U20 16:00 MISVAS 1-3VÉGE
EBEL 17:45 AVSZNO 1-2VÉGE
EL 18:00 FTCDAB 5-1VÉGE
EL 18:30 UTEMAC 1-5VÉGE
szeptember 18., hétfő
U18 14:35 GEPSCC 0-0 VVÉGE
EL 20:00 MISVC2 7-1VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 19., kedd
U18 18:40 KMHSCC 0-17VÉGE
U18 19:00 DHKVAS 5-1VÉGE
szeptember 21., csütörtök
U20 12:55 KMHZNO 
U18 14:20 UTESCC 
KHL 15:00 AVGSZK 
    • SPORT 2
U18 16:00 PEFAVS 
U20 17:40 AVSETO 
U20 17:40 VASDHK 
U18 17:45 SZDKMH 
U18 18:00 ZEGMIS 
U20 18:30 UTEMAC 
szeptember 22., péntek
U18   EHLMIS 
U18   RBSMAC 
U18   VSVETO 
U18   ZASAVS 
U18 16:30 PEFSCC 
EL 17:50 VC2BRA 
EL 18:30 MISSCC 
EL 18:30 TITUTE 
EL 19:00 MACFTC 
szeptember 23., szombat
U18   EHLAVS 
U18   KACVAS 
U18   OHWKMH 
U18   RBSMIS 
U18   VICUTE 
U18   VSVMAC 
U18   ZASETO 
KHL 13:00 BAADMO 
    • SPORT 2
szeptember 24., vasárnap
U18   EHLMAC 
U18   RBSETO 
U18   VSVAVS 
U18   ZASMIS 
U20   DHKAVS 
U20   ZNOUTE 
U20 12:10 KMHVAS 
U20 14:40 MACETO 
EL 17:00 DABVC2 
EL 17:30 TITMIS 
EL 18:00 FTCBRA 
EL 18:30 UTESCC 
szeptember 25., hétfő
EL 18:00 DABSCC 
EL 20:00 MACBRA 
    • M4 SPORT
   H I R D E T É S
Partnerünk