A MOL Liga-rájátszás a legnézettebb

   

Tovább erősít a hoki a sportágak közötti versenyben. A MOL Liga a legutóbbi szezon alapján javította pozícióit, három éve folyamatos nő a látogatottsága. A harmadik legnézettebb bajnokság a miénk.

Az egy évvel korábbihoz hasonlóan ismét elkészítette a holt idényben szokásos, több sportágra kiterjedő elemzését a nézők számáról az nso-n üzemelő Zola blogja. A Nemzeti Sport adatai alapján készített statisztikák számai némileg különböznek a hivatalos adatoktól, így mi elsősorban a tendenciákra fókuszálunk. Ezekből annyi egyértelműen megállapítható, hogy a MOL Liga tovább erősítette pozícióit.

Mol Liga 2013-14 Ersekujvar

Fotó: Mudra László (jegkorongblog.hu)

Négy látványsport hat bajnoksága közül kettő, a női kosárlabda és a férfi vízilabda leszakadóban van, mind az átlagos, mind a teljes nézőszámot illetően.

A sportnapilap adatai szerint háromnál – jégkorong MOL Liga, női kézilabda NB I., női kosárlabda NB I. – nőtt az átlagnézőszám. A hoki még mindig harmadik a férfi kosárlabda és a férfi kézilabda után – a minden szempontból más pályán zajló labdarúgást nagyon helyesen nem tartalmazza Zola összeállítása –, de óriásit zárult az olló, az egy évvel ezelőttihez képest átlagban majdnem 200 fő/meccsel csökkent a különbség.

Mol Liga 2013-14 Brasso

A jégkorong harmadik éve folyamatosan növeli látogatottságát, ezzel a közben – többek között a Szolnok Adria-liga szereplése miatt is – folyamatosan csökkenő adatokat produkáló, de még mindig biztosan első férfi kosárlabda is lassan lőtávolba kerül.

Az összes nézőszámot tekintve a férfi kosárlabda első helye egyelőre megingathatatlan, ugyanis a legnagyobb átlagnézőszámú bajnokságban rendezik a legtöbb mérkőzést. A jégkorong azonban egy éve már két helyet előreugorva feljött a második helyre, és a most befejeződött szezonban sikerült is azt megőrizni.

Mol Liga 2013-14 Dunaujvaros

A rájátszás továbbra is egyértelműen a jégkorongé, az 1700 fős átlagnézőszám minden csapatsportág között a legmagasabb. A végső bajnoki helyezésekről döntő szakaszban kedvenc sportágunk komoly előnnyel vezet, még úgy is, hogy a legjobb magyarországi csapat, az EBEL-ben versenyző Fehérvár továbbra sem tagja a rájátszás mezőnyének.

A MOL Liga látogatottsági adatai 2013/14-ben Zola adatai alapján:hoki14

Cimkék: , , ,

Összes (68)

Utolsó hozzászólások

 1. peterszky
    #63
  peterszky,   

  @gamta: Alapvetően egy sok szereplős, és emellett kiélezett bajnokság kell, ahol szinte bárki bárkit megverhet, ez kicsit tudja ellensúlyozni a minőségbeli hiányosságokat is nézőszámilag, szerintem. Az előre lefutott mérkőzéseket nem szeretik annyira az emberek.

 2.   #64
  kerusz,   

  @gamta: A másik pedig, hogy a horvát halász medvescakos pólóban hozzájárul a Medvescak fenntartásához (feltéva ha hivatalos ajándéktárgyként vette és nem hamisítványt vett), de ettől még nem lett több helyen hoki Horvátországban, és végképp nem lett több játékos.

  Horvátországban pl. azzal küzdenek a helyi játékosok, hogy esélyük ssincs arra, hogy a hokit magas szinten műveljék. Miért? Azért, mert van egy Medvescsak a fellegekben, és van 4 csapat, akik egy 18 meccses horvát bajnokságot játszanak, amelynek viszont olyanok a körülményei, hogy a játékosoknak a hokin kívüli karriert kell választaniuk. Ide kb. 6 év alatt jutottak, akkor még volt egy Medvescak / Team Zagreb a Slohokej ligában, horvát játékosokkal, viszonylag jó szinten. Mivel akkor az volt a top hoki horvátországban, oda jártak ki az emberek, meccsenként mondjuk ötszázan-ezren, a döntőkre két-háromezren. Jött az EBEL, a horvát játékosok mentek, jött az elmúlt x évben kb. 4 csapatra való légiós, a 60%-a horvát útlevelet kapott, de azok, akik mondjuk a válogatottban kellene játsszanak, kénytelenek voltak abbahagyni, mert rövid idő alatt kiderült, a nagycsapatba nem kellenek, a farmba viszont ingyen kellenének. Egy 25-26 éves, esetenként családos iatalember számára ez nem perspektíva.

  Persze közben a nézőszám megnőtt, a Dom Sportova tele lett, évente többször az Arena is. Majd jött a KHL, a szint még tovább nőtt, már egy honosított, a horvát válogatottban játszani is hajlandó Jeff Waugh is kevés lett, a nézőszám tovább viszont nem nőtt, mert ugye a befogadóképesség véges.

  Ott van a minőségi hoki Zágrábban, termeli is bevételt, egy csapatnak, amelyik üzleti vállalkozásként működik. És közben ha most odamennél egy horvát csapathoz, hogy srácok, akartok-e jönni a MOL Ligába, tudod, mi lenne a válasz? Segíts összeszedni minimum 200ezer eurót, és akkor szívesen jövünk. Ugyanis a Medvescak közben a hokihoz köthető piacot teljes egészében letarolta, a többiek gyakorlatilag nem tudnak pénzt szerezni otthon. Az eredmény? A bajnokságban 20 év az átlagéletkor, a válogatott tele van juniorokkal, és azt számolgatják a fanok, hogy mikor melyik légiós jöhet a válogatottba a Medvescakból játszani.

  A Medvescak emelkedésével a többiek elindultak lefelé, azért, mert túl kevés embert ér el a hhoki, nincs megfelelően széles alapja a KHL-nek. Gazdasági értelemben még csak-csak, de szakmailag semmiképpen.

  Az új IIHF honosítási szabályok mondjuk a kezükre játszanak, de most komolyan kérdezem, tényleg az-e a követendő út, hogy nagyon kevés csapat fölé odaültetünk egy vagy két úgymond minőségi hokit játszó csapatot, aki mindent letarol, és ezzel azt kockáztatjuk, hogy kinyír mindent maga alatt? Természetesen ez csak aggály, amelyet nyilván az én elfogultságom is tovább színez, hiszen előre nem láthatjuk a jövőt, de hogy nagyon meg kell gondolni, mikor, merre, hogyan lépünk tovább, abban egészen biztos vagyok.

 3. gamta
    #65
  gamta,   

  @Kerusz: szögezzük le hogy bennfentes vagy (nem pejorative, ténykérdés) én meg mondjuk kinnfenntes :) én ennyire se ismerem a horvát viszonyokat de azt tudom, hogy bármilyen szektorban (legyen az sport, art, közgáz, bármi) összefossák a stratégák magukat azért, hogy legyen valaki/valami aki nyitja az ajtót, kiengedi a csapot etc. ez ott a medvebrigád. az meg abszolút más kérdés hogy ezzel a lehetőséggel (mert lehetőség, nem kell az iskolákban pl lepkehálóval fogdosni a kölköket hogy gyere már le egyszer hokizni, még egy nyalókát is kapsz, napi szinten látják a tévéből hogy hova lehet eljutni, s mindez akár zágrábban is élvezhető s nem kell hajnali kettőkor felkelni mert kezd az nhl, és sorolhatnám)nem tudtak élni. economy theory-ban ennek neve is van (mert mint utaltam rá ez nemcsak sportban tapasztalható): curse of the pharao. ami megtanít hogy a legnagyobb lehetőség is akár a visszájára fordulhat, ezt írtad le fentebb

 4. gamta
    #66
  gamta,   

  ja, de az nem szükségszerű hogy így is legyen

 5. csiszi
    #67
  csiszi,   

  @kerusz: Szia,

  én tökre megértem, hogy nagyon sok munka és ellenszél a MOL ligát működtetni és pláne fejleszteni. Írtam is korábban, hogy tisztelem a MOL-t. De nem én vagyok az ellenség, ahogy valószínűleg a tipikus néző se.

  Kb 4-5 éve járok Fehérvárra Pestről, 10-ből legalább 8 meccsen kint vagyok. Ami nem kevés idő és pénz: egy autó oda-vissza pályadíjjal ~4500huf, ez oszlik 1-4 felé. Ki lehet számolni, mennyi megy el egy szezonban hokira, ha még a melegszendvicset meg a teát is hozzáadom.

  A tavalyi holtszezonban piszkosul vártam a MOL indulást, olyan igazolások voltak, amiktől azt reméltem, hogy nem lépésben nő a színvonal, hanem bakugrásban. Az első pár fordulót követtem a Digin, és talán a túlzott elvárások miatt, de csalódtam. Pedig tényleg vártam.
  A MOL-ból főleg 2 csapat szimpatikus, a DAB és a Miskolc: ezeknél látok valami karaktert és azt, hogy törődnek a szurkolóikkal. Ez alatt azt értem, hogy nem csak a kötelező köröket futják meg (bejelentik az érkezőket/távozókat, nyilatkoznak a JKB-nak), hanem azon bőven túllépnek. Bár a Volán anyagi helyzete nem összehasonlítható ezekkel a csapatokkal, mégis egy csomószor érzem azt, hogy le vagyunk szarva.

  Tudom, hogy sokaknak ez érzékeny téma, de azt látom, hogy főleg azok mondják azt, hogy miért kéne többet tenni/mondani (bármilyen témában), akik amúgy tűzközelben vannak. Onnan pedig valahogy nem látják azt, hogy Xezer szurkoló van, akiknek nincsenek folyosói pletykái, de érdekli őket, hogy akiket hétről hétre éltetnek, azok mikor térnek vissza a sérülésből, mikor igazolnak el, mit gondol a fiatalokról az edző, tényleg elmegy-e és még sorolhatnám. A Volán “karakterét” 95%-ban nem a csapatvezetés alakítja, hanem az egyébként elképesztő törzsszurkolói gárda, akik szervezik az élőképeket, a buszos utakat ésatöbbit.

  Viszont pont a Volán töketlenkedései miatt nem gondolom, hogy őket vagy az EBEL-t lehetne okolni azért, mert a MOL Ligának kevés a sajtómegjelenése. Azért meg pláne nem, mert Gipsz Jakab a WinterClassicon nem mondja be, hogy szombaton DAB-Miskolc meccs lesz ugyanitt (megjegyzem nekem az volt az első élő MOL meccsem, és a qrva hideg ellenére jó volt).

  Tiszta szívemből örülnék neki, ha olyan erős csapatok játszanának a MOL-ban, mint az EBEL-ben. De nem tudom, hogy ez valaha teljesíthető lesz-e, össze lehet-e szedni annyi szurkolót és szponzort, ami eltart legalább 6-8 erős hazai csapatot. Remélem igen, és nektek lesz igazatok. De addig is rohadtul kéne egy legalább EBEL szintű fővárosi hokicsapat, mert rengeteg olyan emberről tudok, akit ez érdekelne, de annyira azért nem fanatikus, hogy ezért minden héten elutazzon Fehérvárra.

  Egyébként a kirakatcsapatnak azért az is a haszna, hogy kirakatba rakja a hokit. Nem egyszerű ebből a MOL ligának profitálni, de nem biztos, hogy rosszabbul jár, mintha még ez se lenne.

  Viszont az például érdekelne, hogy szerinted a vizilabda miért van leszakadóban? Van egy erős hazai bajnokság jó csapatokkal, mégis csökken a nézőszám.

 6. DVB
    #68
  DVB,   

  @Crex: Azert ezek az atlagok mindig viccesek, mert pl nalunk a legtobb meccsen a (26hazaibol kb 16-18) alig lotyognek 3000-en, a Trinec elleni 20 koronas akcio, a Litinov meccs a vegen, a Sparte derbik boven 10000 felett hoztak, igy sokkal magasabb az atlag.

  Az orszagos (cseh vs szlovak) osszehasonlitasban sokat dob, a Pardubice, Brno - ahol mindig sokan vannak es a kozepmezony is eleg eros. De ha Varyt, Kladnot, Slaviat nezzuk - az meg rendesen huzza lefele.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk