Kovaljov visszavonult

 

Az orosz szélső, akit csak AK27 néven ismer a világ, 24 éves profi karrier után akasztja szögre a korcsolyát.

Kovaljov a Dinamo Moszkvában kezdte a pályafutását 1989-ben, onnan draftolta 1991-ben a New York Rangers a 15. helyen. Ő volt az NHL történetének első szovjet-orosz játékosa, akit a játékosbörze első körében elvitt egy csapat. Három évvel később, 1994-ben bajnokságot nyert a Rangersszel, közte honfitársaival, az Alekszandr Karpovcev, Szergej Nyemcsinov, Szergej Zubov trióval, így ők négyen voltak az első orosz játékosok, akiknek a neve felkerült a Stanley Kupára.

Kovaljov a Stanley megnyerésének évében egy Boston elleni találkozó alkalmával nem kevesebb, mint hét percet töltött egyhuzamban jégen. Edzője, a kanadai Mike Keenan, aki jelenleg a Magnyitogorszkot irányítja nem engedte le a jégről. Kovaljov nem csinált problémát a dologból, két bostoni játékost állítottak ki róla és lőtt egy gólt. Az alábbi videóban Keenan elmondja, hogy szerinte a csatár maradt volna akár tíz percig is, de hét perc után vége lett a harmadnak.

Pályafutása során megfordult később Pittsburghben, Montrealban és Ottawában, majd ismét a Penguinshez került. Az 1995-ös sztrájk idején a Lada Togliatti, a tíz évvel későbbi idején az Ak Barsz Kazanyt erősítette. 2011-ben ismét a KHL-t választotta, egy évig az Atlant Mityiscsi csapatában játszott, pocsékul. Egy évvel később volt egy sikertelen visszatérése a tengerentúlra a Florida színeiben, de csak 11 mérkőzés jutott neki. Összesen 1316 alapszakaszmeccset játszott az NHL-ben, ez több mint amennyit bármelyik orosz játékos elért. Tavaly nyáron elfogadta a svájci másodosztályú EHC Visp ajánlatát, ahol bőven pont/meccs feletti átlaggal fejezte be a szezont.

A szovjet nemzeti együttesben 1990-ben mutatkozott be, az ifi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. A Szovjetunió felbomlása után 1992-ben a FÁK tagjaként először U20-s világbajnoki címet, majd még ugyanebben az évben Albertville-ben olimpiai aranyérmet szerzett. Ezen kívül még két ötkarikás játékon vett részt, 2002-ben és 2006-ben, előbbin Salt Lake Cityben bronzérmet szerzett.

kovalev

Kovaljov szűkszavúan kommentálta a bejelentését: “Szerettem volna legalább 50 éves koromig játszani, hiszen az erőm és a fizikumom megvan hozzá, de az elmúlt szezonban rengeteget voltam sérült. Fejben még bírnám, a testem azonban már nem. Ez egy nagyon nehéz döntés számomra, de el kell fogadnom a helyzetet. Ez volt az utolsó szezonom.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum