Magyar esélyek a CHL import draftján

   

Minden jel arra mutat, hogy több magyar játékos is közel áll ahhoz, hogy a legjobb kanadai juniorligában játsszon. A Fehérvár csatára, Erdély Csanád a legesélyesebb arra, hogy a CHL-ben folytassa. Szerda délután jön a draft.

A kanadai juniorligánál erősebb korosztályos bajnokság nincs. Területi alapon három régióra osztják az országot és a ligát, québeci (QMJHL), nyugati (WHL) és ontariói (OHL) juniorbajnokságra. E három liga összefoglaló neve a CHL. A három ligában együtt 60 csapat verseng, ezek egyesített draftját tartják szerdán, magyar idő szerint 17 órakor kezdenek. Azért is különösen nagy szó ide bekerülni, mert a szabályok értelmében minden csapat csak két külföldi játékost alkalmazhat, kapust pedig egyet sem, tehát összesen 120 nem észak-amerikai fiatal juthat szerződéshez, de a csapatok soha nem használják ki teljes mértékben ezt a lehetőséget, tavaly például csak 78 opciót nyitottak meg. Óriási a tülekedés, hiszen a CHL hagyományosan a legnagyobb beszállítója az NHL-draftoknak, innen kerülnek a legtöbben az NHL-be.

A magyar U18-as és U20-as válogatott vezetőedzője, Glen Williamson 1-2 éve komoly energiát fektet arra, hogy a legrátermettebb magyar játékosok komoly tengerentúli juniorligákban tudjanak fejlődni. Ennek érdekében sok szakemberrel vette fel a kapcsolatot, a magyarországi világbajnokságokra meghívott döntéshozó vagy döntés-előkészítő szakembereket, akik feltérképezték a csapatot. Többek között Székesfehérváron járt a Washington Capitals főscoutja. A munka hatékonynak bizonyult, a rendkívül sikeres ifjúsági válogatottból jó néhány játékos neve került be a körforgásba. Mindez természetesen még nem jelent semmit.

HUNSLO U18 3

Annál is inkább így van ez, mert meg kell jegyezni, hogy magyar csapattól eddig összesen egy játékost drafoltak bármely tengerentúli ligában, még 1998-ban. Akkor Szuper Levente a Ferencvárosi TC-től került az OHL-be, ahol első évében a legjobb kapus lett és csapatával megnyerte a CHL-t. Rajta kívül csak a Svédországban pallérozódó Hári János jutott el magyarként a kanadai juniorligába, 2010-ben 1/12-esként draftolta a Montréal Juniors, egy évet húzott le a QMJHL-ben. Az NHL-be draftolt 3 magyar játékos egyikét sem Magyarországról vitték el. Összefoglalva tehát: magyar csapattól még egy mezőnyjátékos sem került tengerentúli elit bajnokságba.

A Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos angol nyelvű honlapján megjelent beharangozó írás alapján is érdemes lesz figyelni szerda délután. Mint a cikk írja, a tengerentúlon a tehetségek között tartják számon a már említett Erdély Csanádot (alsó képünkön), Vokla Rolandot, Láday Tamást, Keresztury Eriket és Galló Vilmost. Előbbi három a Fehérvár játékosa, a többiek Németországban és Svédországban hokiznak. Mindannyian 1996-os születésűek. A nemzetközi fórumokon kiemelik két kapusunk, Arany Gergely és Kornakker Dániel nevét is, de ők posztjuk miatt nehezebb helyzetben vannak, hiszen mint jeleztük, egyre több liga védi a hazai kapusok helyét. Mivel a CHL-ben 16-20 évesek játszhatnak és a külföldi játékosok igazolásánál elsődleges szempont, hogy a következő évi NHL-drafton értékesíthető játékosokat építsenek be a csapatba, ezért a most 17-18 éves játékosoknak van a legnagyobb esélyük arra, hogy valamelyik juniorcsapat draftolja őket.

Erdely Csanad HUN U18

A drafton nem érintett, de az icehockey.hu cikke szerint Nagy Krisztián is visszatér a tengerentúlra. Nagy tavaly a második számú amerikai juniorligában, az NAHL-ben kezdett, majd a beilleszkedése nem a tervek szerint alakult, ezért nem csak csapatot, de ligát is váltott, és végül a WSHL-ben kötött ki. A friss információk szerint jövőre ismét megpróbálkozik az NAHL-lel, de egy másik csapatban. A cikk megemlíti Hári Norbertet is, mint aki esélyes egy tengerentúli szerződésre.

Cimkék: , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 
    • AMC MIKRO
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 
    • SPORT 1
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum