Az olaszok önálló bajnokságot akarnak

 

Andrea Gios, az olasz szövetség új elnöke magabiztosan tekint a jövőbe, négyéves programot hirdetett. Az INL falai repedezhetnek, két dezertőr máris jelentkezett. Az osztrákok pénzt követelnek a visszalépések miatt.

Sajtótájékoztatót tartott az olasz jégsport szövetség (FISG) új elnöksége. Mint Gios elmondta, az a célja, hogy az olasz jégkorong kiszélesedjen, egyre több fiatal játékos kapjon lehetőséget arra, hogy egészséges szerkezetű versenyrendszerben, hazai jégpályákon fejlődhessen. “Amikor az ember projektekről beszél, akkor ki kell tűznie jövőbeli célokat ? magyarázta a sajtótájékoztatón ?, ezért döntöttünk úgy, hogy új szabályok alapján rendezzük meg a legfelső osztály küzdelmeit. Fel akarjuk értékelni a hazai játékosokat, és el akarjuk érni, hogy a fiatal olasz játékosok kiteljesíthessék képességeiket. Pénzügyi, gazdasági okokból is igyekeztünk behatárolni a játékteret. Azt akarjuk, hogy a klubok ne egyetlen szponzortól függjenek. Az ilyen csapatok az egyik évben két kézzel tudják szórni a pénzt, a következőben meg ott állnak legatyásodva, egy fillér nélkül. Gazdaságilag egészséges klubokat akarunk látni, konkrét, komoly tervekkel.”

Az Elite A azonban majdnem megszűnt a minap, hiszen alig akadt csapat, amely nevezni szeretett volna oda, ezért Giosék egyik első intézkedése volt, hogy a négy INL-klubnak, az Appianónak, a Caldarónak, a Gherdeinának és az Egnának megtiltották az INL-indulást. Ez azonban komoly visszhangot váltott ki, a legkevesebb, ami elmondható az osztrák reakciókról, az az, hogy nem örültek ennek a döntésnek. “Az irattárunkban csak egy az előző FISG-elnök, Giancarlo Bolognini által aláírt egyéves engedélyt találtunk arra, hogy az érintett négy csapat a 2013/14-es idényben játszhat az INL-ben ? mondta az elnök. ? Mivel nálunk csak ez az egyéves engedély van, szeretnénk a négy klubot hazahozni Olaszországba. Azért is, hogy velük a saját bajnokságunkat megerősítsük, amelyik őszintén szólva nagyon válságos állapotban van. Azonban Ausztriában felbukkant egy iromány, amelyet Karl Linter, az előző elnökség jégkorongért felelős tagja írt alá. Ezen egy hároméves megállapodás olvasható. Szeretnénk a saját álláspontunk mellett maradni és bízunk az osztrákok megértésében. Nem azért csináltuk ezt, hogy kitoljunk osztrák kollégáinkkal, hanem azért, hogy megerősítsük a saját jégkorongsportunkat.”

“Természetesen nem úgy hoztuk meg a döntésünket hogy egy szép reggelen felébredve kitaláltuk, hogy a legfelső osztályban négy légiós játszhat csak és bizonyos csapatok csak bizonyos bajnokságban indulhatnak, majd gyorsan határozatba is foglaltuk ? mondta Tommasso Teofili az egyik elnökségi tag ?, hanem előtte konzultáltunk is a csapatokkal. Többen is jelezték, hogy részt vennének az Elite A-ban, ha kevesebb légiós lehetne a csapatokban. Itt van a kezemben egy levél az Apianótól és a Gherdeinától, amelyben kijelentik, hogy az Elite A-ban el szeretnének indulni. A többiek esetében meglátjuk, hogy alakul ez. Mindenesetre mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az olasz élvonalba a lehető legtöbb klub nevezzen.”

Gios még azt is elmondta, hogy a június 23-i határidő az ő hibája volt, nem gondolta végig, hogy ezzel az új feltételek mellett is maradt az eredeti nevezési határidő. Mint mondja, a július 15-i nevezési határidő azonban végleges, azon további módosítás már nem lesz. Azt is jelezte, hogy két hiányzó, az Elite A helyett a legutóbbi idényben a Serie B-ben induló Alleghe, valamint az INL-től anyagi okok miatt mindenképp visszalépő Merano is képben van, bár az utóbbi csapat visszatérésére a 2014/15-ös idényben nem biztos, hogy sor kerülhet.

Közben osztrák portálok szerint az ÖEHV a Linter által aláírt megállapodásra hivatkozva csapatonként 7000 EUR bánatpénzt követel, méghozzá öt csapat, így az INL-től csődje miatt mindenképpen visszalépő Merano után is, bár a megállapodás minden bizonnyal nem rögzítette azt, hogy az olaszok hány klubot adnak az INL-be. A kérdés az is, hogy ha nincs megállapodás és a FISG tartja magát a döntéséhez, akkor a 35 000 euró kinek a zsebéből menjen, a klubokéból vagy az olasz szövetségéből.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum