Joshua Ho-Sang, az egyik legeredetibb figura

 

A drafton az első körben vitte el a New York Islanders, a 28. helyen az egyik legérdekesebb arcot. Alaposan bemutatjuk a multikulti fiatalt.

Joshua Ho-Sang 18 éves, az OHL-es Windsor Spitfires csatára, az elmúlt szezonban 67 mérkőzésen 32 gólt és 53 asszisztot szerzett. Bár nem volt a tíz legkeresettebb játékos között, ő is izgatottan várta az NHL hétvégi újoncbörzéjét, joggal és eredménnyel.

jong ho sang

Az elmúlt napokban sorra találkozott az NHL-es klubok képviselőivel, igyekezett válaszolni a kérdéseikre. Ezek a kérdések a legkevésbé sem udvariasak: miért késett az edzésről, miért nem volt tagja a kanadai junior válogatottnak, mi a fontosabb számára, a győzelem vagy a szórakoztatás, mit gondol a védekező játékáról. Egyrészt udvariaskodni nincs idő, másrészt a scoutok arra is kíváncsiak, hogyan reagál nagy nyomás alatt. Egyikük feláll és két hosszú percig üvöltözik Ho-Sanggal, elsorolva, mi mindent nem tud még erről a játékról. 18 évesen, meghatározó kanadai junior A-ligás játékosként. Ho-Sang válasza: Nem beszéljük ezt meg egy vacsora mellett?

Szerinte ugyanis ilyen egy ideális edző-játékos kapcsolat is: “Azt gondolom, hogy az a legfontosabb, hogy el tudjuk mondani a másiknak, mit gondolunk. Hogy elmondhassam, szerintem te hülye vagy, máshogy kellene az emberelőnyt vagy az emberhátrányt játszanunk. És az edző is elmondhassa a játékosnak, hogy idióta vagy fiam, fogd be a szád, én vagyok az edző.” Úgyhogy a scout által előadott műsorban sem a hangvétel volt számára érdekes, hanem hogy volt egy ember, aki ilyen szenvedéllyel viszonyult az ő játékához, akitől sokat lehetett tanulni, akinek a tanácsait meghallgatva még jobb játékossá lehet válni.

hosang

“Nincs még egy olyan játékos, mint ő. Egyetlenegy sem. Néha megkérdezik, miért játszik így. Erre nincs válasz. Vagy ennyire egyedi a stílusa vagy ennyit kell még tanulnia. Alighanem mindkettő egyszerre” ? mondja róla Warren Rychel, a Spitfires résztulajdonosa. Majd így folytatja: “Ő a legképzettebb játékos Észak-Amerikában. A legképzettebb, aki valaha Windsorban megfordult. Képzett, de nem egész játékos.” Pedig Windsor nem akármilyen műhely, onnan lett NHL-es játékos 2010 1/1-es és 1/12-es draftja Taylor Hall, Cam Fowler vagy Adam Henrique, aki 2008-ban a harmadik kör 82. helyén kelt el.

hosang1

Ho-Sang egyik legnagyobb erőssége a kulturális, spirituális háttere. Dédapja Hongkongban született, apja Jamaikából emigrált 10 évesen Kanadába, ahol teniszező lett, keresztény neveltetésben részesült. Anyja zsidó, Santiago de Chilében született, német és orosz gyökerekkel rendelkező anyjával 9 évesen költöztek Kanadába. Apja spanyol és dél-amerikai. Keresztanyja görög, úgyhogy Joshua kicsi kora óta minden görög húsvétot Görögországban tölt, emellett természetesen a zsidó ünnepeket is tartják  acsaládban. Mindez a sokszínűség alapvetően határozza meg életszemléletét, a multikultiból igyekszik annyit hasznosítani a mindennapi életvezetésben, amennyit csak lehet.

Anyja üzleti elemzésekkel foglalkozik, aki topmenedzserek és tulajdonosok problémáinak megoldásán dolgozik. Munkája jórészt abból áll, hogy mindent megkérdőjelezzen, semmit ne fogadjon el csak azért, mert ez a bevett gyakorlat. Erre tanította fiát is, akinek ebből származtak is problémái a későbbiekben. Nehezen viseli a világ, ha egy 18 éves gyerek minden autoritást megkérdőjelez, mindennek az értelmét keresi. Arról még az NHL-es csapatok is értesültek, hogy egyszer azért kellett kihagynia egy meccset, mert a reggeli korizásról elkésett. Időbe került megértenie a tisztelet, a pontosság fontosságát. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy elfogadja, a hoki világában más szabályok vannak, mint amelyeket otthonról hozott.

Évről évre rengeteget fejlődik. A 2012/13-as szezonban 44 pontot hozott össze, +/- mutatója mínusz 23-on állt meg. Idén nagyon komoly erőfeszítéseket tett a védekezésének a javítására, aminek eredményeként egy évvel később már +26-os mutatót produkált. Mindeközben pontjainak száma is közel a duplájára emelkedett, 85 ponttal zárta az alapszakaszt. Folyamatosan tanul és képzi magát, minden érdekli, amitől jobbá válhat. De túlságosan egyéni gondolkodása miatt nem ő az, akire az NHL-es csapatok első körös draftoltként vágynak, túlságosan problémás. Nagy kérdés, mennyire tud majd alkalmazkodni a rendszerhez.

(A cikk az ESPN riportja alapján készült.)

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum