Sidney Crosby tarolt, ő az MVP is

   

A szezonzárón három díjat söpört be a kétszeres olimpiai bajnok csatár, köztük az MVP-nek járót is. A legjobb kapus Rask, a legjobb védekező csatár Bergeron, a legjobb hátvéd Keith, a legjobb edző Roy, a legjobb újonc MacKinnon lett.

A legértékesebb játékosnak járó Hart Trophyt óriási fölénnyel nyerte a négy év után első teljes szezonját játszó Crosby. Az alapszakasz során 80 meccsen 107 pontot termelő játékosnak nem is igazán akadt kihívója, hiszen a kanadai tabellán második helyet elfoglaló Getzlaf (Anaheim) 17 pontos lemaradással követte őt. Ez meg is látszott a szavazási eredményeken is, hiszen a 137 szavazóból 128-an tették őt az első helyre. Bár hivatalosan nem számít bele a teljesítménybe, nehezen elképzelhető, hogy bárki is függetleníteni tudná magát attól a ténytől, hogy idén Crosby csapatkapitánya volt az olimpiai aranyat szerző kanadai válogatottnak, a döntőben ráadásul nagyon fontos gólt lőtt. A 26 éves játékos 2007 után másodszor vitte el a Hart Trophyt. Emellett a játékosok is őt látták a legkimagaslóbb játékosnak, így a Ted Lindsay Award is övé lett, sorozatban másodszor, összesen harmadik alkalommal.

crosby

A legjobb kapusnak járó Vezina-trófeáért már nagyobb volt a verseny, itt végül a Boston Bruins hálóőre, a finn Tuukka Rask nyert, megelőzve Szemjon Varlamovot (Colorado) és Ben Bishopot (Tampa Bay). Rask 36-15-6-os győzelmi mérleggel zárta az alapszakaszt, meccsenként 2,04 gólt kapott és 93%-kal védett, amivel minden kapust maga mögé utasított, aki legalább 45 mérkőzésen védett.

Habár Rasknak elvitathatatlan érdemei voltak abban, hogy a Bruinsnak történetében másodszor sikerült megnyernie az alapszakaszt, az egész csapat kiválóan védekezett, hiszen 82 meccsen mindössze 177 gólt kaptak, ami a második legjobb a ligában a Kings mögött. Ennek a védőmunkának az elismerését jelenti, hogy a legjobban védekező csatár Patrice Bergeron lett, aki 2012 után másodszor nyerte el a Selke Trophyt. (A képen Rask veszi át a díjat.)

rask

Bármilyen beton is volt a bostoni védelem, a legjobb hátvéd a Chicago Blackhawks játékosa, Duncan Keith lett, Zdeno Chara (Boston) és Shea Weber (Nashville) előtt. A 30 éves kanadai hátvédnek óriási szerepe van nem csak a védekezésben, de a támadások építésében is. Keith szerezte a második legtöbb pontot a hátvédek között, szám szerint 61-et, csapatából pedig neki jutott a legtöbb jégidő, meccsenként átlagosan közel 25 perc. Ez az első Norris-trófeája a 2010-ben Stanley-kupát nyerő játékosnak.

duncankeith

A liga legjobb újoncának járó Calder Trophy kérdésében sem volt nagy vita, 130 szavazó jelölte meg első helyen a Colorado csatárát, Nathan MacKinnont. A második és harmadik helyen messze lemaradva ugyan, de ugyanannak a csapatnak két fiatal játékosa, Ondrej Palat és Tyler Johnson futott be. MacKinnon ügye nem lehetett kérdéses, hiszen sem pontban, sem asszisztban, sem gólban nem akadt nála többet termelő rookie, ráadásul 13 egymást követő meccsen pontot csinálva megdöntötte Wayne Gretzky rekordját, így nincs olyan 18 éves játékos, aki ennyi meccsen keresztül sorozatban pontot ért volna el. MacKinnonnak óriási szerepet volt abban, hogy a Colorado franchise-rekordot érő 52 győzelmet zsebelt be a szezonban.

mackinnon

Az év edzőjének járó Jack Adams Trophy-t a coloradói Patrick Roy kapta. Roy első szezonját töltötte a kispadon, ehhez képest franchise-rekordot érő 52 győzelmet aratott csapatával. Azok után, hogy a csapat az előző szezonban messze utolsó lett a Nyugati Konferenciában, idén nem csak hogy bejutottak a rájátszásba, de meg is nyerték a divíziójukat. Roy a kanadai válogatottal olimpiai aranyérmet nyerő Mike Babcockot (Detroit) és John Coopert (Tampa Bay) előzte meg.

roy

Az már korábban eldőlt, hogy a legtöbb pontot szerző játékosnak járó Art Ross Trophyt Sidney Crosby kapta, a legtöbb gólt szerző játékosnak járó Maurice “Rocket” Richard Trophy-t Alekszandr Ovecskin (Washington), a legkarizmatikusabb vezérnek és a jótékonykodásban is aktív játékosnak járó King Clancy Memorial Trophy-t Andrew Ference (Edmonton), a közösségi szolgálatokért járó NHL Foundation Player Awardot Patrice Bergeron, a Mark Messier NHL Leadership Awardot pedig Dustin Brown (Los Angeles). A legsportszerűbb játékosnak járó Lady Byng Memorial Trophy-t Ryan O?Reilly (Colorado) kapta, aki 80 alapszakaszmeccsen mindössze két percet töltött a büntetőpadon, ami rekord. Jonathan Quick kapta átlagban a legkevesebb gólt meccsenként azon kapusok között, akik legalább 25 meccsen védtek, ezért övé lett a William M. Jennings Trophy. Az év general managere az anaheimi Bob Murray lett. A legelkötelezetebb játékosnak járó Bill Masterton Trophy-t Dominic Moore (NY Rangers) kapta.

A díjkiosztóra megválasztották a liga két legjobb ötösét, és összerakták az újoncok legjobb sorát is. Ezek a következőképpen néznek ki:

Az év első és második ötöse:
Tuukka Rask (Boston Bruins)
Zdeno Chára (Boston Bruins) – Duncan Keith (Chicago Blackhawks)
Corey Perry (Anaheim Ducks), Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins), Jamie Benn (Dallas Stars)

Szemjon Varlamov (Colorado Avalanche)
Shea Weber (Nashville Predators), Alex Pietrangelo (St. Louis Blues)
Alekszandr Ovecskin (WashingtonCapitals), Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks), Joe Pavelski (San Jose Sharks)

Az év első újonc ötöse:
Frederik Andersen (Anaheim Ducks)
Hampus Lindholm (Anaheim Ducks), Torey Krug (Boston Bruins)
Tyler Johnson (Tampa Bay Lightning) Ondrej Palat (Tampa Bay Lightning), Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche)

Cimkék: , , , , , , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum