Az olaszok és a kazahok is Donyeck helyébe lépnének

   

Bár a kongresszuson csak Krakkó és Donyeck versenyzett, most már további három város szeretné megrendezni a 2015-ös divízió 1/A csoportos vb-t.

A lengyelek továbbra is bíznak abban, hogy a háborús övezetre emlékeztető ukrán nagy város, Donyeck helyett mégis Krakkóban rendezik a jövő évi divízió 1/A csoportos világbajnokságot. (Eddig még be nem mutatott képeket közlünk a jégcsarnok felgyújtása utáni kárfelmérésről.) Azonban meglepve tapasztalják, hogy Olaszország és Kazahsztán is beállt a sorba, és egyre határozottabban hangoztatja, szeretnének vb-t rendezni.

Mint írtuk, az IIHF-kongresszuson a részt vevő országok 4:2 arányban Krakkónak adták a rendezés jogát ? Ukrajna és Kazahsztán szavazott Donyeckre ?, de a nemzetközi szövetség elnöksége egy lángokban és harcban álló városban nagyobb fantáziát látott, ráadásul René Fasel elnök ezt könnyű döntésnek nevezte.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SPORT

Időközben kiderült, Donyeck aligha lesz képes a szeptemberi féléves kongresszusig bizonyítani ígéreteit, melyek szerint az ukrán elnökválasztás után heteken belül a béke szigetévé válik a régió. Márpedig ha marad a bizonytalanság, még az IIHF elnöksége is lépéskényszerbe kerül. Ahogy írtuk, a kosárlabda Eb-t már elvették Ukrajnától, a donyecki KHL- és MHL-csapat indulását pedig egy évre felfüggesztették. Amennyiben a súlyos, mindent eldöntő érvek továbbra is az ukrajnai rendezés felé billentik a döntéshozók fejét és a helyzet valamelyest azért konszolidálódik, felmerülhet, hogy Kijevbe teszik át a vb-t. Ehhez azonban a belpolitikai és biztonsági állapotok javulásának kell bekövetkezniük. Ha mégsem ez a forgatókönyv jön be, más rendező ország után kell nézni.

Donbasz arena 5

Eddig az egyetlen esélyesnek Lengyelországot tartották, aki az új impozáns krakkói arénával pályázott. A múlt héten azonban nem várt fordulat következett be, és csak találgatni lehet, hogy az olaszok és a kazahok véletlenül aktivizálták magukat ennyire egyszerre, vagy zürichi sugallatra.

Olaszország felnőtt világeseményt legutóbb 1994-ben, azaz 20 éve rendezett. Akkor Bolzano, Canazei és Milánó helyszínekkel az A csoportot látták vendégül. Az olasz források elismerték, az delegációjuk Krakkót támogatta Minszkben és nem is pályázott a 2015-ös vb-re. Ám május végén új vezetést választott az Olasz Jégsport Szövetség (FISG), és az új vezetők sok mindent máshogy látnak, mint az eddigiek. Első lépésként az INL-t túrták fel, másodikként pedig Bolzano helyszínnel bejelentkeztek a jövő évi vb alternatív házigazdájának.

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICS-SPORT

A FISG élére az 51 éves Andrea Gios, egykori válogatott jégkorongozó került, aki 16 éves korában már a Serie A-ban hokizott, két vb-t is megjárt, és pályafutása lezárása után könyvvizsgálóként helyezkedett el, majd 10 éven át Asiago polgármestere volt, egészen a legutóbbi hetekig.

Ukrajnán kívül csak Kazahsztán szerette volna, ha Donyeckben rendezik a vb-t, s most már a régi és az új főváros, azaz Almati és Asztana is megfelelő lenne a kazah jégkorongelnökség számára.

Donbasz Arena 3

A lengyelek bíznak az IIHF szabályaiban. A 602. pont ugyanis kimondja, ebben az osztályban nem rendezhet olyan ország vb-t, amely az előző évben esett ki az A csoportból, márpedig éppen az olaszok és a kazahok jönnek felülről. Csakhogy abban az esetben, ha más alkalmas jelölt nincs, mégiscsak rendezhetnek. Mi ennyire nem lennénk biztosak a lengyelek dolgában, ugyanis a minszki döntés után az IIHF illetékese elmondta, a lengyel szövetségben az elmúlt néhány évben lezajló folyamatok nem nyugtatják meg a zürichi testületet. Márpedig ez az indok akár a későbbiekben is előkerülhet.

A végleges döntés mind a lengyel, mind az olasz források szerint az év közi IIHF-kongresszuson, azaz szeptember 18. és 20. között Tenerifén születhet meg.

Jelen állás szerint tehát azt mondhatjuk, 4 ország ? Ukrajna, Lengyelország, Kazahsztán, Olaszország ? 6 városa ? Donyeck, Kijev, Krakkó, Almati, Asztana, Bolzano ? van a pakliban. Milyen jó, hogy ebből kimaradtunk.

donbasz arena 4

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum