Olaszok nélkül maradhat az INL

 

Az Olasz Jégsport Szövetség új vezetése bekeményített, nem engedélyezi a másodosztályú csapatok INL-indulását. Helyette egyesített olasz első osztályt ajánl.

Olaszországban öttel csökkent az első két osztály létszáma 2013 nyarán. A Bolzano az EBEL-be ment, az Alleghe kiszállt az elitből, csakúgy, mint a Pontebba, minden bizonnyal a költségek miatt. Az Alleghe a Serie B-ben folytatta, a Pontebba pedig az osztrák Kärtner Ligában, azaz az osztrák negyedik vonalat jelentő karintiai tartományi ligában. A Serie A2-ből kiszállt a Pergine és eggyel lejjebb, a Serie B-ben folytatta, csakúgy, mint a Bolzano-junior. Az elitbe a második vonalból a Valpellice érkezett, így lett ott 8 csapat az egy évvel korábbi 10 helyett. A második vonal megmaradt 5 klubja az INL-ben, azaz az osztrák bázisú osztrák-olasz-szlovén másodosztályú ligában folytatta, de a Merano idén nyáron bedobta a törölközőt, és jelezte, anyagi okok miatt nem indul az INL-ben. Mivel rajta kívül a Serie A2-ben is szereplő csapatok közül mindenki más indult volna az INL-ben, a Meranónak nem sok lehetősége maradt volna, egyetlen másodosztályúként nem maradt bajnokság a számára, csak egy szinttel lejjebb.

INL-LOGO

Minden bizonnyal ezek az események vezettek oda, hogy a szövetség új vezetése sürgősséggel elfogadott határozata alapján gyökeres változások lesznek az olasz hokiban. A döntés szerint a Serie A mezőnye kibővül az eddig az INL-ben vitézkedő Serie A2 különítménnyel. A költségek ésszerű szinten tartása érdekében csak 4 idegenlégiós játszhat csapatonként. Általános érvényű döntés, hogy csak olyan külföldi bajnokságba engednek el csapatokat, amelyek színvonala magasabb, mint az olasz legfelső osztályé.  A cél kimondva-kimondatlanul az, hogy az olasz hoki krémjét jelentő dél-tiroli csapatok ne távozhassanak kötelékben Ausztriába, ezzel teljesen kiürítve az olasz ligákat, hanem helyette az Elite A fejlődhessen.

A határozat 13 csapatot érint, ezek az Asiago (Elite A), Gherdeina (INL), Egna (INL), Valpellice (Elite A), Renon (Elite A), Cortina (Elite A), Vipiteno (Elite A), Appiano (INL), Merano (INL), Val Pusteria (Elite A), Milano Rossoblu (Elite A), Fassa (Elite A) és Caldaro (INL). Tőlük azt várja az olasz szövetség, hogy az Elite A-ba neveznek.

“Ebben látjuk az egyetlen lehetőséget az olasz hoki megmentésére ? nyilatkozta a sportnews.bz című dél-tiroli portálnak Reinhard Zublasing, az újonnan megválasztott alelnök. ? A nulláról kell kezdenünk és ezt az intézkedést egy hosszútávú program első lépésének tekintjük. Mindezeken túl úgy látjuk, hogy az INL gyengébb bajnokság, mint a mi Elite A ligánk.”

A nevezési határidő hétfő, addig minden klubnak döntenie kell a jövőjéről. Az olasz szövetség a következő szezonban 10-12 indulóval számol az elitben, és mint Zublasing a portálnak elmondta, a határidőt biztosan nem fogják meghosszabbítani.

Kérdés, ebben a helyzetben mit lép az INL, amely már május elején büszkén jelentette be, hogy 16 csapatos lesz a versenysorozat jövőre. Ausztriában nem örülnek, annál is inkább, mert az osztrák és olasz szövetség 3 évre szóló megállapodást kötött egy éve az INL-ről. Állítólag hétfőn Innsbruckban ül le egymással a két szövetség alelnöke, hogy átbeszéljék a kialakult helyzetet.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum