Csökkent az agyrázkódások száma

 

Az NHL-nek ez nagyon fontos hír, ezért maga Gary Bettman elnök jelentette be a szezon végén. Mindazonáltal ő maga sem hisz vakon a statisztikákban.

Mint a főkommisszár elmondta, a két évvel ezelőtti utolsó teljes szezonban 78 agyrázkódást regisztráltak, idén ez az adat 53 volt. Ami jelentős csökkenés lenne, ha fedné a valóságot. A helyzet ezzel szemben az, hogy az agyrázkódásokat kezelő kötelező protokoll messze nem tökéletes, a játékosok hajlamosak eltitkolni az agyrázkódás tényét. Ennek több oka is van: féltik nem csak a jelenlegi, de a jövőbeni állásukat is, féltik saját magukat is, ezért nem csak az orvosok, de az ellenfelek elől is titkolni akarják a sérülésüket, nem utolsósorban pedig azért nem regisztrálják az agyrázkódást, mert imádnak hokizni és mindent megtennének a csapatért.

NHL agyrazkodas

Donald Fehr, a játékos-szakszervezet vezetője szerint a játékosok megértették az agyrázkódás fontosságát, orvosaik segítségével a témában továbbra is számos alkalommal tartanak felvilágosító beszélgetéseket a korai diagnózis és kezelés, valamint a teljes felépülés fontosságáról. Patrick Sharp, a Chicago Blackhawks csatára így nyilatkozott: “Láthattunk idén jó pár nagy ütközést, ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a fej egy részét is elérjük és sérülést okozzunk. De a liga jól kezeli ezt a büntetésekkel és eltiltásokkal, és a játékosokat is dicséret illeti, mert egyre inkább tiszteletben tartják az ellenfél egészségének fontosságát.”

Valóban, ha a fejre irányuló támadásért, hátulról lökésért és a könyöklésért kiosztott büntetések számát nézzük meccsenkénti átlagban, az hat éve folyamatosan csökken. A hat évvel ezelőtti 1,39-es átlagról az idei évben ez már csak 1,03 volt. Emellett az eltiltások száma évek óta nem változik, szezononként körülbelül 35 játékost tiltanak el fejtámadás miatt. Mindez azt sugallja, hogy a liga valóban egyre kevésbé tolerálja ezeket a szabálytalanságokat, ami a játékosok ütközéseiben is érezteti hatását.

Az NHL szempontjából nagyon lényeges, hogy bizonyítani tudja, kemény lépéseket tesz az ilyen jellegű sérülések megelőzésére és szankcionálására, ugyanis az NFL mintájára a profi exhokisok is pereket indítottak a liga ellen. Az egyik tengerentúli portál Sidney Crosby néhány évvel ezelőtti súlyos sérülése kapcsán összegyűjtötte azokat az emlékezetes eseteket, amikor egy NHL-játékos pályafutása agyrázkódás miatt ért véget.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum