A Blackhawks nevet vált?

 

A kérdésre nem lehet határozott igennel vagy nemmel felelni, de az előjelek nem kedvezőek a Chicago számára.

A történet onnan indul, hogy az NFL-ben szereplő Washington Redskins csapatát hosszú éve óta támadják a neve miatt. A Redskins, ami magyarul annyit tesz, hogy “Rézbőrűek”, sértő az őslakos indiánok számára és ezért évek óta harcolnak a ligával, illetve az egyesülettel. Ennek az ügynek tett a végére pontot az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatal, amely a héten törölte a nyilvántartásából a “Washington Redskins” nevet. Magyarul bárki, bármit eladhat a csapat logójával díszítve, a merchandising kikerül a fővárosiak kezéből, óriási lyukat ütve a költségvetésen.

A sztori további részéhez tartozik, hogy ebben az ügyben a legmagasabb körök is megszólaltak, úgymint az NFL-t korábban irányító Roger Goodell, és maga az USA elnöke, Barack Obama is, akik kijelentették, hogy jobban éreznék magukat, ha a Washington nevet váltana. Természetesen a másik oldal is megalkotta a véleményét, Dan Snyder, a Redskins tulajdonosa, aki egyetemes közutálatnak örvend a főváros vonzáskörzetén kívül, kijelentette, hogy sohasem fogja megváltoztatni a csapat nevét.

A döntés azonban precedens értékű lehet, hiszen az amerikai major és egyetemi sportokban rengetegen használnak őslakosokhoz köthető neveket. Ilyen például az MLB-s Atlanta Braves és Cleveland Indians, az NFL-es Kansas City Chiefs, valamint a címünkben szereplő NHL-es Chicago Blackhawks, hogy csak a legismertebbeknél maradjunk. És itt jönnek a képbe a címben említett Sólymok, akikről annyit illik tudni, hogy az I. világháborús veterán és kávéiparmágnás Frederic McLaughlin volt a Chicago tulajdonosa, amikor a csapat belépett az NHL-be 1926-ban. McLaughlin a 86. gyalogos hadosztályban szolgált, a 333. gépfegyveres zászlóaljban, amelyet Black Hawk Divisionnek neveztek.

A”Black Hawk” indiánok pedig sziúk voltak, akik 1832-ben az illinoisi milícia oldalán harcoltak, az ő tiszteletükre vette fel a csapat a nevet. A tradíció, illetve az emlékek megőrzése a csapat nevében visszaköszön, akárcsak a fővárosban, ahol sziú származású volt az első edző és mellette még jó néhány sziú felmenővel rendelkező játékos volt a keretben.

Egy dolog azonban a szeles város csapata mellett szól. A Chicago Blackhawks ellen, amelynek nevét csak 1986 óta írják egyben, még sosem érkezett panasz semmilyen formában, de mindig előkerülhet egy-két lelkes, ügybuzgó ember, akinek sosem tetszik semmi és panaszt tesz. Reméljük, nem lesz ilyen.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum