Kiket vásárolhat ki csapatuk?

   

A 10 legveszélyeztetettebb NHL-játékost keressük.

Szombaton hajnalban véget értek az NHL küzdelmei, ám az élet nem állt meg a tengerentúlon. Június 16-án, azaz hétfőn nyit a buyout szakasz, amely június 30-ig, a játékospiac nyitányáig tart.

A kivásárlás klauzulája lehetőséget ad a csapatoknak arra, hogy a sokat kereső, ám gyengén teljesítő játékosuktól megszabaduljanak, tehermegosztás mellett. Jelen cikkben nem a technikai háttérrel kívánunk foglalkozni, hanem azzal a tíz játékossal, akik a leginkább esélyesek arra, hogy csapatuk elbúcsúzzon tőlük.

10. René Bourque
A Canadiens szélsője még 2010 februárjában kötött hatéves szerződést a Calgaryval húszmillió dollár értékben. A Habs kihúzta a bajból 2011-ben a Flamest, amikor leigazolta a szélsőt, ám a power forward nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen két és fél szezon alatt mindössze 21 gólt ütött. A Canadiensnek a következő két évben közel hétmilliót kellene fizetnie Bourque-nek úgy, hogy 15 játékosnak van szerzőse 46 millió dolláros értékben, viszont ebben nincs benne P. K. Subban és Andrej Markov. Ketten biztosan el fognak vinni kb. 12 milliót.

9. Brooks Laich
A Capitals szélsője hat évre szóló 27 milliós kontraktust írt alá 2011-ben. Első szezonjában hozta a megbízható, tőle elfogadott teljesítményt, azóta azonban sűrű homály. Mentségére legyen mondva, hogy sorozatos sérülések hátráltatták, csak 60 meccsen lépett jégre, amelyeken tízszer volt eredményes, pedig volt olyan sorozata, amikor zsinórban három évadban lépte át a húszgólos határt. Szerződéséből 13,5 millió van hátra, amennyiben sérülése rendbe jön, úgy a fővárosiak számolhatnak vele, amennyiben nem, valószínűleg elköszönnek tőle.

8. Anton Volcsenkov
Az orosz bekk 2010-ben szignózott egy hatéves, 25 és fél milliós szerződést, amiből két szezon van vissza. Az egykor remek védő, akinek stílusa kiválóan illeszkedett a Devils rendszerébe, hasonló korcsolyában jár, mint Laich. Sorozatos sérülések hátráltatják, és már nem olyan hatékony, mint régen, közel sem blokkol annyi lövést, mint korábban. Esélyes, hogy Jerseyben megszabadulnak tőle, pláne úgy, hogy pletykaszinten felmerült Kovalcsuk visszatérése.

7. Ondrej Pavelec
A lista egyetlen kapusa a listán, a Winnipeg hálóőre, akinek három éve van vissza a szerződéséből, ami 11,7 millió zöldhasút garantál számára. A gond csak az, hogy ezért a pénzért kezdőként csak 90%-os hatékonysággal véd és meccsenkénti három gólt kap, teszi ezt ráadásul immár harmadik éve az egykori kladnói. A mögötte lévő Al Montoya ezzel szemben sokkal jobb mutatókkal bír (2,3 GAA, 92% SVS), így elérkezett az idő, hogy a Jets kapujában megtörténjen az őrségváltás.

6. David Booth
A Vancouver szélsője kivételes helyzetben van, hiszen csak egy év van hátra a szerződéséből, ami 4,25 milliót garantál számára. Ám a sorozatos sérülések, illetve az a tény, hogy a Canucks sapkája alatt szűk a hely, valószínűsíti, hogy a kanadai csapat élni fog a jogával és kivásárolja játékosát. A Vancouvernek valamivel kevesebb mint 12 millió a mozgástere és égető szüksége lenne egy jó kapusra, két hátvédre az ötödik és a hatodik helyen, illetve egy-két játékosra a második, illetve a harmadik sorba. Ehhez pedig növelni kell a rendelkezésre álló bérkeretet.

5. Tyler Myers
A Sabres hátvédje hétéves szerződést kötött 2012-ben, amelynek értelmében 5,5 millió üti a markát évente. Mivel Buffalóban új csapatot akarnak építeni, mégpedig a Rasmus Ristolainen, Nyikita Zadorov, Jake McCabe alkotta mag köré, így Myers feleslegessé válik a hírek szerint. Ráadásul a vezetők keze meg van kötve, hiszen a bekk szerződésében szerepel egy kitétel, miszerint nem cserélhető el a beleegyezése nélkül, márpedig ilyen fizetéssel senkire sem lehet rásózni.

4. Martin Havlát
A cseh csatár ugyancsak utolsó szezonját tölti San Joséban, és szerződése szerint hatmillió dollárral gazdagodna. Havlát kivásárlása mellett azonban két erős érv is szól. Az első az egészsége, hiszen az utolsó két teljes szezonjában csak a mérkőzések felén lépett jégre az alapszakaszban, míg a playoffban mindössze nyolc meccs jutott neki. A második természetesen a fizetése, hiszen a 6 millió mellett a cap hit ötmillióval terhelné meg a Cápák amúgy sem alacsony büdzséjét. Márpedig a Sharks eddig 60 milliót költött 17 játékosra és még olyan húzóembereket kell aláíratni, mint Dan Boyle, Jason Demers, Tommy Wingels vagy Alex Stalock. Valamelyest csökkentheti a kaliforniai csapat gondját, hogy meg nem erősített pletykák szerint elcserélhetik Joe Thorntont, akinek távozásával közel hétmillió szabadulna fel a sapka alatt.

3. Brad Richards
Richards 2011 júliusában érkezett a Broadwayre, akire megváltóként tekintettek. Nem véletlenül, ugyanis Dallasban utolsó szezonjában pont/meccs felett termelt, így kaphatott kilenc évre 60 millió dolláros szerződést. De Richards nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, első évében még jól teljesített, ám utána jócskán visszaesett, sőt a tavalyi és az idei playoffban az a szégyen is megesett vele, hogy a negyedik sorba száműzték. Mivel a Rangersnek a következő évadra 14 igazolt játékosa van 55 milliós értékben, kell a hely a fizetésekre. Ezt csak Richards kivásárlásával lehet megoldani, mivel a szerződéséből még hat év van hátra, ami alatt 6,66 milliót keresne évente, ez pedig a Kékeknek nem fér bele a költségvetésükbe.

2. Mike Richards
A Flyers egykori centere 2008-ban szignózta 12 éves kontraktusát, még a Phillyvel, 69 millió dollár értékben. Richards négy éve tette át a székhelyét a nyugati partra, ahol hiába a két kupagyőzelem, teljesítménye meg sem közelíti a Flyersben látottat. Egyik csapat sem bírja azt el, hogy egy közel hatmilliót kereső játékos 40 pont körül végezzen és a negyedik sorban vergődjön. Ez alól a Kings sem kivétel. Richards pénzéből az első számú prioritás Gaborik megtartása lesz.

1. Ville Leino
A finn játékos első két szezonjában csak kiegészítő szerepet kapott a Detroitban, hogy aztán a 2009/10-es rájátszásban üstökösként robbanjon be az NHL-be. A center, aki akkor már a Flyers mezét viselte, 21 pontot szerzett 19 meccsen a playoffban. A következő szezonja is remekül sikerült, 53 (19+34) pontot gyűjtött. Szabad ügynök lett, a Buffalo pedig lecsapott rá. A Sabres 2011-ben alaposan túlfizette az idén 31. évét betöltő csatárt, hat évre 27 milliót érő papírt tett az orra elé. Leino köszönte szépen, aláírta és azóta gyakorlatilag semmit sem csinál. Ütött összesen tíz gólt, idén 58 meccsen egyet sem, és gyűjtött 46 pontot. Tim Murray, a Buffalo GM-je a minap kijelentette a WGR Rádióban, hogy ilyen teljesítménynek nincs helye a csapatban, és ennek következményeként megteszik a megfelelő lépéseket.

Ville Leino

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum