Három gólra a Stanleytől

 

Darry Sutter, a Kings edzője szerint ennyi gólt kell szerezni ahhoz, hogy a mindent eldöntő negyedik meccset és ezzel a Stanley Kupát meg tudják nyerni.

Szombat hajnalban ötödször is bedobják a korongot a Stanley-kupa idei döntőjében. Amikor 2012-ben 3-0-s állásnál hazai pályán lépett pályára a Kings a Devils ellen, az ellenfél busza alig fért el a rengeteg limuzintól, ami ott parkolt a Staples Centernél. Ekkor mondta azt Peter DeBoer, hogy nincs is annál jobb motiváció, mint amikor a csapat busza tucatnyi, az ünneplésre készülő limó mellett húz el a parkolóhely felé menet. A Kings azon a meccsen ki is kapott, de ezt most nem engedheti meg magának.

“Elég régóta vagyok ebben a sportban ahhoz, hogy tudjam a hoki istene létezik és itt volt velünk ma ? nyilatkozta a Rangers vezetőedzője, Alain Vigneault a döntő negyedik meccse után, amelyen csapata megszerezte első győzelmét, elkerülve ezzel a söprést. ? Volt pár korong, amely nekünk jó irányba pattant, ezekre mindig nagy szükség van. Talán a szerencse ezzel kicsit megváltozik.”

És valóban, a Rangers nagyon nehéz perióduson van túl, hiszen mindkét Los Angeles-i mérkőzésen nagyon közel állt a győzelemhez, de a sorozatos szerencsétlenségek láthatóan megviselték a játékosokat, akik a két hazai meccsükön meg sem tudták közelíteni előző teljesítményüket. Ennek ellenére behúzták a negyedik meccset, talán azért is, mert a harmadik harmad közepén meg tudták törni a Kings nyomását, gyors cserékkel és okos játékkal távol tartották kapujuktól a nyugati konferencia győztesét, amely így csak az utolsó 5-6 percben szorította be őket. Ez pedig kevés volt a félelmetes formában védő Lundqvist ellen.

A világ egyik legjobb kapusának specialitását azok a meccsek jelentik, amelyen csapata a kiesés szélére kerül. A Rangers legutóbbi 13 ilyen mérkőzéséből 11-et megnyert és csak kettőt veszített, mind a 13 alkalommal Lundqvisttal a kapuban, aki 95,9%-kal hozta ezeket a találkozókat. Idén még félelmetesebb a svéd kapus mérlege, hiszen öt meccsből ötöt nyert és soha nem engedélyezett egy gólnál többet az ellenfélnek. Az ötvenes évek óta vezetik a kapusok statisztikáit az NHL-ben, Lundqvist az első kapus a Stanley-kupák során, aki negyven védést mutatott be és nyert. “Amikor ennyire a kötélen táncolsz, meg kell találnod a legjobb módját, hogy motiváld magad, játékosként és csapatként egyaránt. Fel kell menni a jégre, magad mögött kell hagyni mindent és nagyon kell koncentrálnod, mert egyetlen hiba és vége a szezonnak” ? mondta erről maga Lundqvist.

A Kings annak ellenére szenvedett vereséget, hogy 41-19-re nyerte a kapura lövéseket, még Vigneault mester szerint is a legjobb játékot mutatták be a döntő során. Mindez persze nem vigasztalja és nem ejti kétségbe sem a kaliforniai csapat játékosait. Anze Kopitar ezt mondta a mérkőzést követően: “Nagyobb munkára kell késztetnünk Lundqvistot. Szerintem volt pár helyzet, amikor nem fejtettünk ki elég nagy nyomást rá. Megvoltak a lövések, de ha látja a korongot, megfogja. Lundqvistnál ez ennyire egyszerű.” Richards azt emelte ki, hogy van pár dolog, amit ki kell javítani, ezeket videón fogják visszanézni, míg a csapatkapitány Dustin Brown az emberelőnyös helyzetek jobb kihasználásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az eredménycentrikus Kings nem szabadkozott akkor sem, amikor gyengébb játékkal nyert, így most sem tesz ilyet, amikor ennyire dominálva kikapott, a játékosok többsége azt nyilatkozta, hogy kikaptak, mert nem voltak elég jók, hogy nyerjenek. A másik dolog, amiben Justin Williamstől Jarret Stollig mindenki egyetértett, hogy pénteken az első pillanattól úgy kell menni, ahogyan azt szerdán a harmadik harmadban tették.

Darryl Sutter

Az ötödik meccset a két csapat mestere természetesen eltérően ítéli meg. Vigneault bízik abban, hogy a szerencse megfordul, és hogy a negyedik meccs olyan momentumot jelent, amely megváltoztatja a párharc eredményt tekintetében meglehetősen egyoldalú képét. Darryl Sutter ezzel szemben nem hisz a momentumokban: “Ezt a kérdést mindig megkapom, legutóbb a negyedik meccs után, a média nagyon szereti azt a kifejezést, hogy momentum, de én nem hiszek benne. Ha valóban létezne olyan, hogy momentum vagy fordulópont, akkor minden párharc négy meccsig tartana, mert akié az első, azé az utolsó is.”

Sutter konkrétabban is elmondta, mi volt a baja a negyedik meccsel: “Nem szerettem a gólokat, amiket kaptunk. Az elsőt egy olyan kiállítás után kaptuk közvetlenül, amelyet nem érdemeltünk meg és ami egy bulit követett. A másodiknál elvesztettünk egy párharcot a kapunk előtt. Három gólt kell szereznünk a győzelemhez, szerdán is ezt mondtam. Tudom, hogy ezzel sokan nem értenek egyet, de ez attól még így van. Elég régóta vagyok már a kispadon ahhoz, hogy tudjam. Három gólt kell ütni a győzelemhez, akkor meglesz.”

Cimkék: , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 11., csütörtök
U18 16:30 DENHUN 4-7VÉGE
április 12., péntek
NŐI 16:40 HUNAUT 1-0VÉGE
AL 18:00 LHLETO 4-5 HVÉGE
VÁL 18:00 POLHUN 5-2VÉGE
április 13., szombat
NŐI 15:00 HUNAUT 1-2 HVÉGE
VÁL 15:45 POLHUN 6-2VÉGE
AL 19:00 SZGFTC 4-5 HVÉGE
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 
VB18 16:30 JPNHUN 
Partnerünk
Archívum