A világkupa veszélyezteti az NHL-es olimpiát

   

Egyes feltételezések szerint a cél egyértelmű: olyan tornát rendezni, amely teret ad a játékosok nemzeti büszkeségének és a ligának termeli a bevételt, nem a NOB-nak.

A tervek szerint 2016 szeptemberében Toronto adna otthont az újrainduló világkupának. A szeptemberi rendezés ideális a játékosoknak, hiszen itt a legjobbakról van szó, tehát amíg a többiek elkezdik a jeges edzőtáborokat, ők a válogatottban kergethetik a pakkot. Toronto kipróbált helyszín, az NHL leggazdagabb klubjának városa nyilvánvalóan minden körülményt a legmagasabb színvonalon tud biztosítani. Nagyon nem mellesleg az esemény bevétele egyes becslések szerint elérheti a 100 millió dollárt, amelyen a liga és a játékosok szakszervezete osztozhat.

Toronto Air Canada Centre

Egyes spekulációk szerint éppen ez a minimális munkát igénylő 100 millió dollár lehet a tervek mögötti fő mozgatórugó. Az például szinte biztos, hogy ha ez nem lenne, akkor sem az NHL, sem az NHLPA nem törné magát évek óta azért, hogy megrendezze az eseményt. Azonban az olimpia sikere nyilvánvalóan Bettmanékben is felvetette a kérdést: mi értelme bezárnunk a boltot egy teljes hónapra, aggódni a biztosítások, a jogdíjak, a játékosok elhelyezése vagy az orvosi stáb miatt, miközben minden bevétel a NOB-ot illeti meg.

A végletekig kizsigerelt és a kollektív tárgyalások során nagyon is kemény tárgyalópartnernek bizonyuló játékosok pedig többnyire azonnal rohannak, hogy országukat képviselhessék, ingyen és bérmentve. Ennél a liga szempontjából sokkal kifizetődőbb megoldás, ha az NHL-nek sokkal alkalmasabb időpontban ugyanezek a játékosok úgy élhetik ki a nemzeti büszkeségüket, ha mindeközben a liga számára termelik a pénzt. A szeptember pedig vitathatatlanul kedvezőbb időpont a februárnál, hiszen ha meg is sérül egy játékos, nagyobb esély van a visszatérésére, mint közvetlenül az alapszakasz hajrája előtt.

Az egyik legfőbb cél az olimpia konkurenciájának megteremtése lehet, az ötkarikás játékokkal jelen pillanatban egyetlen rendezvény sem tud versenyezni. Ez nem lesz egyszerű, hiszen az olimpia presztízse nem pusztán abból áll, hogy négyévente rendezik. Ebből pedig az következik, hogy egy szintén négyévente rendezett világkupa önmagában még nem lesz versenyképes az olimpiával. Idővel azonban, éppen mivel jobb időpontban rendezik, mivel nem kell attól tartani, hogy a körülmények nem lesznek megfelelőek és mert a játékosok munkáltatóinak, vagyis a kluboknak is jobban szolgálja az érdekeit, talán el lehet erodálni vele az olimpia nimbuszát és kivételességét.

Lehetséges forgatókönyvnek ott van az, ami a labdarúgásban jelenleg történik. A fociban a legnagyobb esemény a világbajnokság, míg az olimpia inkább az U23-as korosztály világbajnoksága, néhány túlkoros játékossal. Minden nagy játékos elment olimpiázni, amikor fiatal volt. Egy ilyen kombináció sokkal jobb, mint egyszerűen nemet mondani a játékosok olimpiai részvételére, amit a játékos-szakszervezet (NHLPA) úgysem fog elfogadni. Ilyen körülmények között, ha nem ébred időben, a NOB-nak és az IIHF-nek nem kis munkája lesz abban, hogy fenntartsa az olimpia kivételes és egyedi jellegét.

Cimkék: , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum