Körvonalazódik a Miskolc kerete

 

A Jegesmedvék sajtóosztálya megkérdezte a csapat új vezetőedzőjét és klubvezetőjét.

A Miskolci Jegesmedvék egy sajtóközleményt tettek közzé, melyben Majoross Gergelyt, a csapat új vezetőedzőjét kérdezték, aki hivatalosan július 1-én veszi fel a munkát a klubnál.

– Időarányosan mennyire vagy elégedett a keret kialakításával?

– Úgy gondolom abszolút jól állunk, hiszen – ahogy hallottam – korábban sosem jött össze a keret csaknem 80 százaléka május végére. Számomra és a klub vezetői számára a legfontosabb és legsürgetőbb feladat a csapat magyar magjának kialakítása volt, hiszen ők biztosítják azt az alapot, amelyre az „épületet” fel kell húzni. Ezt sikerült is megvalósítanunk, és akiket szerettünk volna megtartani, azok mind el is kötelezték magukat hozzánk. Ha ehhez hozzávesszük az eddigi két légiósunkat, akkor különösen elégedett lehetek. Thomas Heemskerk – bízom benne – igazi nagy fogás lesz. Sok kapust néztünk meg, de olyan meggyőző múlttal csak nagyon kevesen rendelkeztek, mint ő, ezért tartom nagyon fontosnak, hogy őt meg tudtuk szerezni. Jesse Dudast már nagyon régen kinéztük, ám nehezen találtunk hozzá kapcsolatot. Amikor végül sikerült, akkor hamar megegyeztünk. Ő egy remekül támadó, gólerős hátvéd, amilyen például tavaly is nagyon hiányzott Miskolcról.

– Beszéljünk egy pár szót a már szerződéssel rendelkező magyar magról. Milyen szempontok alapján döntöttetek arról, hogy kit szeretnétek megtartani?

– Sok tényezőt vettünk alapul a döntésnél. A legfontosabb természetesen az elmúlt 2-3 év statisztikái voltak, azaz a játékosok teljesítménye, illetve a szezonokon keresztül húzódó, jól megfigyelhető tendenciák. Minden játékos a tárgyalások alatt érthetően szeretne minél jobb feltételeket kialkudni, ám valamennyiüknek elmondtam, hogy a szerződés alapja a múlt. Az a teljesítmény, amit a mögöttünk hagyott 2-3 szezonban produkált. Nem vettük figyelembe sem azt, amit hat évvel ezelőtt csinált, sem azt, amit megígért, hogy a következő évben milyen nagyon fog hajtani. Ugyancsak nagy súllyal vettük figyelembe, hogy ki mennyire motivált, mennyire képes rendszerben játszani, milyen fegyelmezetten hajtja végre a taktikát. Én egy olyan csapatot szeretnék kialakítani, amelyben mindenkinek meg van a maga szerepe, feladata, amit el kell látnia. Természetesen van egy-két játékos, aki képességei alapján nagyobb szabadságot kaphat majd, de a többieknek igazi csapatként kell működniük, amelyben minden fogaskerék a helyén van és olajozottan működik.

– Akiknek nem kínáltatok szerződést, ők miért estek ki?

– Nem árulok el nagy titkot, hogy a tárgyalások megkezdése előtt elolvastam a tavalyi edzői stáb, illetve a klub szakmai vezetőinek szezonértékelő elemzéseit. Ők egymástól függetlenül, de szinte teljesen egyformán értékelték az egyes játékosok teljesítményét. Én magam is sok mérkőzését láttam a Jegesmedvéknek, sőt a Magyar Kupa alatt már edzői szemmel néztem a csapatot. Mindezek alapján a keret kialakításakor a fontossági sorrend megállapításánál hátrább kerültek azok, akiknek a hozzáállása, munkamorálja az átlagnál rosszabb volt, a teljesítménye hosszabb távon csökkenő tendenciát mutatott, vagy éppen nem tudnak igazán fegyelmezetten, rendszerben játszani. Szintén fontos szempont volt a rendelkezésünkre álló anyagi keret, amelybe be kellett férnünk. Volt olyan játékos, aki ugyan tudott volna a csapatnak segíteni, ám a ráfordítandó összeget sokkal hatékonyabban is fel tudjuk használni. Mivel a magyar játékospiac elég szűk, igyekeztünk a lehető legkevesebb játékostól megválni, és az értékeinket megtartani.

– A keret még nem teljes, milyen típusú játékosok érkezése várható még?

– Terveink szerint még két hátvédet és három csatárt szeretnénk leigazolni. Két olyan hátvédet keresünk, akik alkalmasak a fizikális hokira, és megbízható védőmunkát tudnak végezni. Jesse Dudas révén van már egy, a támadásoknál is jól használható védőnk, így most inkább defenzív játékosokkal tárgyalunk, de ha előrefelé is jól játszanak, akkor természetesen nem leszünk szomorúak. A három csatárból kettő biztosan nagyon gólerős lesz. Jelenleg 6-8 játékos van „terítéken”, meglátjuk, hogy velük meg tudunk-e egyezni. Ezek között van magyar játékos is, olyan is, aki korábban még nem játszott Magyarországon. Mivel ez az öt hokis alapvetően határozhatja meg a csapat teljesítményét, gondosan kell eljárnunk a kiválasztásnál.

– Az első két légiós a CHL-ben, az ECHL-ben játszott. A többi külföldi hokis is innen jön? 

– Sajnos arra nem elég az anyagi keretünk, hogy mind a hat importjátékosunk Jesse vagy Thomas szintű legyen. Azt azonban tudni kell, hogy ezekben a ligákban rengeteg olyan játékos van, akik – különböző okok miatt – szeretnék magukat kipróbálni Európában, azaz van miből választani. Ugyanakkor, míg Észak-Amerikában a kisebb pályák miatt inkább a fizikális hokin van a hangsúly, addig Európában nagyobb szerepet kap a gyorsaság és az ügyesség. Aki ott „király”, nem biztos, hogy itt is az lesz. Éppen ezért igyekszem minden jelöltet minél több forrásból leinformálni. Írok a korábbi edzőiknek, akik szerencsére nagyon készségesek, és igen sok információval szolgálnak.

– A csapat szerződéssel rendelkező része már elkezdte a száraz felkészülést. Hogyan tudod ellenőrizni az ő munkájukat?

– Igazság szerint nem nagyon. Én csak július 1-én veszem át a munkát, addig a feladataim a MAC-hoz kötnek, és ezeket igyekszem maximálisan ellátni. Természetesen minden játékos megkapta az egyénre lebontott edzéstervét, és mindenki ott dolgozik, ahol éppen van. Hajós Roland, Tóth Adrián és Roczanov Dezső például együtt edz Székesfehérváron, a miskolciak a Jégcsarnokban készülnek, őket Mayer Péter irányítja, és ez nagy segítség. Éppen ezért iktattunk be a 11 hetes száraz felkészülésbe több tesztet, hogy lássuk, ki milyen hatékonysággal végezte el a kiszabott feladatokat. Ha valaki „lustálkodik” – amit egyáltalán nem feltételezek – az az eredményekből úgy is kiderül. Ezután augusztusban edzőtáborba vonulunk, majd pedig megkezdjük a jeges felkészülést.

A szakmai oldal után a menedzsment motivációira is kíváncsiak voltunk. Erről Egri Gergőt, a Miskolci Jegesmedvék klubmenedzserét kérdeztük.

– A klub vezetése honnan közelítette meg a keret kialakítását?

– Az elmúlt években minden nap megéltük a csapat körül történt eseményeket, amelyekről a szurkolók természetesen keveset tudnak. Sajnos a tavalyi szezon volt ebből a szempont a legrosszabb, mivel a játékosok között sok ellentét feszült, amelyek feloldása sokszor nem sikerült. Még sportpszichológust is alkalmaztunk, aki folyamatosan dolgozott a csapattal, majd pedig nagyon hasznos egyéni- és csapatjellemzést adott mindenkiről. A szezon után leültünk Majoross Gergellyel, és egyenként beszéltünk a játékosokról, felhasználva a csapattal a szezon során szorosan együtt dolgozók (edzők, gyúrók, fizioterapeuta, felszerelésmenedzser, pszichológus) véleményét. A cél az volt, hogy olyan játékosok alkossák a Jegesmedvék keretét, aki pozitív személyiségek, előrefelé, egy irányba húzzák a szekeret, és jó, homogén közösséget alkotnak. Gergelynek is az volt a véleménye, hogy sokkal sikeresebb lehet egy összetartó csapat, mint egy olyan, amelyet „sztárokból” pakolnak össze. Nagyon fontos, hogy a csapaton belül ne legyenek olyan pontok, amelyek a többség energiáit kioltják. Így születtek meg a döntések, hogy kinek ajánlunk szerződést, milyen feltételekkel, majd következtek az egyéni tárgyalások minden játékossal. Az emberi oldal vizsgálatát kiterjesztettük a külföldi játékosok keresésére is. Mindenkit, akit kinéztünk a statisztikái alapján, leinformáltunk korábbi edzők, játékostársak révén, így sokkal teljesebb képet kaptunk róluk. Mindez persze kiegészült azzal, hogy a szerződések tartalmának be kell férnie a csapat költségvetésébe, ami nem egyszerű dolog. Úgy gondolom, hogy az idén ki tudunk alakítani egy olyan csapatot, amely nem csak a pályán, hanem azon kívül is jó közösséget alkot, és a valóban motivált játékosok együtt fognak küzdeni a komoly sikerért.”

Cimkék: ,

Hozzászólások (11)

 1. Voitih
    #1
  Voitih,   

  Ámen.

 2. istvan_o
    #2
  istvan_o,   

  Gratulálok, így tovább és sok sikert!

  Ehhez képest nálunk van 7 játékos és nincs főszponzor... Lehet aktuális lenne egy ilyen interjú a mi menedzsmentünkkel is...

 3. fegya
    #3
  fegya,   

  @istvan_o: majd augusztus elején, a felkészülési meccsek előtt megtudunk mindent, ne aggódj...:(

 4. moszkvicsslusszkulcs
    #4
  moszkvicsslusszkulcs,   

  Be ne írja valaki, hogy Miskolcról még semmi hír!!!

 5. pzsj
    #6
  pzsj,   

  Mindig csak Miskolcról jönnek a hírek... Mi van pl. Dunaújvárosban, vagy Debrecenben? ;-)

 6. Cortez
    #7
  Cortez,   

  @pzsj: Dunaújvárosban néma csend és hullaszag

 7. kiralyfi
    #8
  kiralyfi,   

  @Cortez: miért kellene üvöltöznünk??? :D jobb így csendben :D

 8. Karesz
    #9
  Karesz,   

  Gratula, kezd a klub felnőni a feladathoz és egyre profibban kommunikálni!

 9. Galci
    #10
  Galci,   

  :-D

 10. BodriCsek
    #11
  BodriCsek,   

  Debrecen biztos indul a MOL ligában? :-)

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KHL 14:00 KUNTRA 
  • SPORT 1
KK 15:30 MISJES 
MOL 18:00 DHKFTC INFO
MOL 18:30 BRASCC INFO
MOL 18:30 TITBEO INFO
KK 19:00 GALTYC 
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk