Körvonalazódik a Miskolc kerete

 

A Jegesmedvék sajtóosztálya megkérdezte a csapat új vezetőedzőjét és klubvezetőjét.

A Miskolci Jegesmedvék egy sajtóközleményt tettek közzé, melyben Majoross Gergelyt, a csapat új vezetőedzőjét kérdezték, aki hivatalosan július 1-én veszi fel a munkát a klubnál.

– Időarányosan mennyire vagy elégedett a keret kialakításával?

– Úgy gondolom abszolút jól állunk, hiszen – ahogy hallottam – korábban sosem jött össze a keret csaknem 80 százaléka május végére. Számomra és a klub vezetői számára a legfontosabb és legsürgetőbb feladat a csapat magyar magjának kialakítása volt, hiszen ők biztosítják azt az alapot, amelyre az „épületet” fel kell húzni. Ezt sikerült is megvalósítanunk, és akiket szerettünk volna megtartani, azok mind el is kötelezték magukat hozzánk. Ha ehhez hozzávesszük az eddigi két légiósunkat, akkor különösen elégedett lehetek. Thomas Heemskerk – bízom benne – igazi nagy fogás lesz. Sok kapust néztünk meg, de olyan meggyőző múlttal csak nagyon kevesen rendelkeztek, mint ő, ezért tartom nagyon fontosnak, hogy őt meg tudtuk szerezni. Jesse Dudast már nagyon régen kinéztük, ám nehezen találtunk hozzá kapcsolatot. Amikor végül sikerült, akkor hamar megegyeztünk. Ő egy remekül támadó, gólerős hátvéd, amilyen például tavaly is nagyon hiányzott Miskolcról.

– Beszéljünk egy pár szót a már szerződéssel rendelkező magyar magról. Milyen szempontok alapján döntöttetek arról, hogy kit szeretnétek megtartani?

– Sok tényezőt vettünk alapul a döntésnél. A legfontosabb természetesen az elmúlt 2-3 év statisztikái voltak, azaz a játékosok teljesítménye, illetve a szezonokon keresztül húzódó, jól megfigyelhető tendenciák. Minden játékos a tárgyalások alatt érthetően szeretne minél jobb feltételeket kialkudni, ám valamennyiüknek elmondtam, hogy a szerződés alapja a múlt. Az a teljesítmény, amit a mögöttünk hagyott 2-3 szezonban produkált. Nem vettük figyelembe sem azt, amit hat évvel ezelőtt csinált, sem azt, amit megígért, hogy a következő évben milyen nagyon fog hajtani. Ugyancsak nagy súllyal vettük figyelembe, hogy ki mennyire motivált, mennyire képes rendszerben játszani, milyen fegyelmezetten hajtja végre a taktikát. Én egy olyan csapatot szeretnék kialakítani, amelyben mindenkinek meg van a maga szerepe, feladata, amit el kell látnia. Természetesen van egy-két játékos, aki képességei alapján nagyobb szabadságot kaphat majd, de a többieknek igazi csapatként kell működniük, amelyben minden fogaskerék a helyén van és olajozottan működik.

– Akiknek nem kínáltatok szerződést, ők miért estek ki?

– Nem árulok el nagy titkot, hogy a tárgyalások megkezdése előtt elolvastam a tavalyi edzői stáb, illetve a klub szakmai vezetőinek szezonértékelő elemzéseit. Ők egymástól függetlenül, de szinte teljesen egyformán értékelték az egyes játékosok teljesítményét. Én magam is sok mérkőzését láttam a Jegesmedvéknek, sőt a Magyar Kupa alatt már edzői szemmel néztem a csapatot. Mindezek alapján a keret kialakításakor a fontossági sorrend megállapításánál hátrább kerültek azok, akiknek a hozzáállása, munkamorálja az átlagnál rosszabb volt, a teljesítménye hosszabb távon csökkenő tendenciát mutatott, vagy éppen nem tudnak igazán fegyelmezetten, rendszerben játszani. Szintén fontos szempont volt a rendelkezésünkre álló anyagi keret, amelybe be kellett férnünk. Volt olyan játékos, aki ugyan tudott volna a csapatnak segíteni, ám a ráfordítandó összeget sokkal hatékonyabban is fel tudjuk használni. Mivel a magyar játékospiac elég szűk, igyekeztünk a lehető legkevesebb játékostól megválni, és az értékeinket megtartani.

– A keret még nem teljes, milyen típusú játékosok érkezése várható még?

– Terveink szerint még két hátvédet és három csatárt szeretnénk leigazolni. Két olyan hátvédet keresünk, akik alkalmasak a fizikális hokira, és megbízható védőmunkát tudnak végezni. Jesse Dudas révén van már egy, a támadásoknál is jól használható védőnk, így most inkább defenzív játékosokkal tárgyalunk, de ha előrefelé is jól játszanak, akkor természetesen nem leszünk szomorúak. A három csatárból kettő biztosan nagyon gólerős lesz. Jelenleg 6-8 játékos van „terítéken”, meglátjuk, hogy velük meg tudunk-e egyezni. Ezek között van magyar játékos is, olyan is, aki korábban még nem játszott Magyarországon. Mivel ez az öt hokis alapvetően határozhatja meg a csapat teljesítményét, gondosan kell eljárnunk a kiválasztásnál.

– Az első két légiós a CHL-ben, az ECHL-ben játszott. A többi külföldi hokis is innen jön? 

– Sajnos arra nem elég az anyagi keretünk, hogy mind a hat importjátékosunk Jesse vagy Thomas szintű legyen. Azt azonban tudni kell, hogy ezekben a ligákban rengeteg olyan játékos van, akik – különböző okok miatt – szeretnék magukat kipróbálni Európában, azaz van miből választani. Ugyanakkor, míg Észak-Amerikában a kisebb pályák miatt inkább a fizikális hokin van a hangsúly, addig Európában nagyobb szerepet kap a gyorsaság és az ügyesség. Aki ott „király”, nem biztos, hogy itt is az lesz. Éppen ezért igyekszem minden jelöltet minél több forrásból leinformálni. Írok a korábbi edzőiknek, akik szerencsére nagyon készségesek, és igen sok információval szolgálnak.

– A csapat szerződéssel rendelkező része már elkezdte a száraz felkészülést. Hogyan tudod ellenőrizni az ő munkájukat?

– Igazság szerint nem nagyon. Én csak július 1-én veszem át a munkát, addig a feladataim a MAC-hoz kötnek, és ezeket igyekszem maximálisan ellátni. Természetesen minden játékos megkapta az egyénre lebontott edzéstervét, és mindenki ott dolgozik, ahol éppen van. Hajós Roland, Tóth Adrián és Roczanov Dezső például együtt edz Székesfehérváron, a miskolciak a Jégcsarnokban készülnek, őket Mayer Péter irányítja, és ez nagy segítség. Éppen ezért iktattunk be a 11 hetes száraz felkészülésbe több tesztet, hogy lássuk, ki milyen hatékonysággal végezte el a kiszabott feladatokat. Ha valaki „lustálkodik” – amit egyáltalán nem feltételezek – az az eredményekből úgy is kiderül. Ezután augusztusban edzőtáborba vonulunk, majd pedig megkezdjük a jeges felkészülést.

A szakmai oldal után a menedzsment motivációira is kíváncsiak voltunk. Erről Egri Gergőt, a Miskolci Jegesmedvék klubmenedzserét kérdeztük.

– A klub vezetése honnan közelítette meg a keret kialakítását?

– Az elmúlt években minden nap megéltük a csapat körül történt eseményeket, amelyekről a szurkolók természetesen keveset tudnak. Sajnos a tavalyi szezon volt ebből a szempont a legrosszabb, mivel a játékosok között sok ellentét feszült, amelyek feloldása sokszor nem sikerült. Még sportpszichológust is alkalmaztunk, aki folyamatosan dolgozott a csapattal, majd pedig nagyon hasznos egyéni- és csapatjellemzést adott mindenkiről. A szezon után leültünk Majoross Gergellyel, és egyenként beszéltünk a játékosokról, felhasználva a csapattal a szezon során szorosan együtt dolgozók (edzők, gyúrók, fizioterapeuta, felszerelésmenedzser, pszichológus) véleményét. A cél az volt, hogy olyan játékosok alkossák a Jegesmedvék keretét, aki pozitív személyiségek, előrefelé, egy irányba húzzák a szekeret, és jó, homogén közösséget alkotnak. Gergelynek is az volt a véleménye, hogy sokkal sikeresebb lehet egy összetartó csapat, mint egy olyan, amelyet „sztárokból” pakolnak össze. Nagyon fontos, hogy a csapaton belül ne legyenek olyan pontok, amelyek a többség energiáit kioltják. Így születtek meg a döntések, hogy kinek ajánlunk szerződést, milyen feltételekkel, majd következtek az egyéni tárgyalások minden játékossal. Az emberi oldal vizsgálatát kiterjesztettük a külföldi játékosok keresésére is. Mindenkit, akit kinéztünk a statisztikái alapján, leinformáltunk korábbi edzők, játékostársak révén, így sokkal teljesebb képet kaptunk róluk. Mindez persze kiegészült azzal, hogy a szerződések tartalmának be kell férnie a csapat költségvetésébe, ami nem egyszerű dolog. Úgy gondolom, hogy az idén ki tudunk alakítani egy olyan csapatot, amely nem csak a pályán, hanem azon kívül is jó közösséget alkot, és a valóban motivált játékosok együtt fognak küzdeni a komoly sikerért.”

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
szeptember 18., hétfő
U18 14:35 GEPSCC 0-0 VVÉGE
EL 20:00 MISVC2 7-1VÉGE
    • M4 SPORT
szeptember 19., kedd
ROM 17:30 PROSCC 2-7VÉGE
U18 18:40 KMHSCC 0-17VÉGE
U18 19:00 DHKVAS 5-1VÉGE
szeptember 21., csütörtök
U18 14:20 UTESCC 2-10VÉGE
U20 15:40 KMHZNO 2-6VÉGE
U18 16:00 PEFAVS 0-6VÉGE
U20 17:40 AVSETO 9-0VÉGE
U20 17:40 VASDHK 4-6VÉGE
U18 17:45 SZDKMH 2-8VÉGE
U18 18:00 ZEGMIS 2-3VÉGE
U20 18:30 UTEMAC 2-3VÉGE
szeptember 22., péntek
U18 15:40 RBSMAC 6-2VÉGE
U18 15:40 VSVETO 5-2VÉGE
U18 16:30 PEFSCC 1-7VÉGE
EL 17:50 VC2BRA 4-3 HVÉGE
EL 18:30 MISSCC 4-1VÉGE
EL 18:30 TITUTE 5-2VÉGE
EL 19:00 MACFTC 4-1ÉLŐ
U18 19:00 EHLMIS ÉLŐ
U18 19:00 ZASAVS ÉLŐ
szeptember 23., szombat
U18 12:40 VSVMAC 
U18 12:40 ZASETO 
KHL 13:00 BAADMO 
    • SPORT 2
U18 16:00 EHLAVS 
U18 16:00 KACVAS 
U18 16:00 RBSMIS 
ROM 17:30 GALSST 
U18 18:00 VICUTE 
U18 18:55 OHWKMH 
EBEL 19:15 HCIAVS 
szeptember 24., vasárnap
U20   DHKAVS 
U18 09:15 VSVAVS 
U18 09:15 ZASMIS 
ROM 10:30 GALSST 
U20 12:10 KMHVAS 
U18 12:30 EHLMAC 
U18 12:30 RBSETO 
U20 12:40 ZNOUTE 
U20 14:40 MACETO 
EL 17:00 DABVC2 
EL 17:30 TITMIS 
EBEL 18:00 HCBAVS 
EL 18:00 FTCBRA 
EL 18:30 UTESCC 
szeptember 25., hétfő
EL 18:00 DABSCC 
EL 20:00 MACBRA 
    • M4 SPORT
szeptember 27., szerda
MK   KMHVAS 
U20   ETOMIS 
U20   KMHPEF 
MK 18:00 UTEMAC 
MK 18:30 MISFTC 
MK 18:30 TITDAB 
szeptember 28., csütörtök
U18   AVSMAC 
U18   DHKSZD 
U18   ETOVAS 
U18   ZEGPEF 
szeptember 29., péntek
U20 15:40 VASRBS 
U20 17:10 MACVIC 
U20 18:00 UTEHCI 
U20 19:10 DHKEHL 
   H I R D E T É S
Partnerünk