A játékosok profik voltak, a játékvezetés amatőr

   

A finnek több dolog miatt is panaszkodnak a zebrákra. Nem csillapodnak a kedélyek minden idők egyik legvitatottabb játékvezetői teljesítményét hozó világbajnoki döntőjével kapcsolatban.

Az IIHF finn alelnöke, Kalervo Kummola egyenesen minden idők leggyengébbikének minősítette a játékvezetők vasárnapi teljesítményét a legnagyobb finn napilapban. Véleménye szerint a játékvezetés az egész vb-n nem érte el a világbajnokság színvonalát. A döntőben pedig a német Lars Brüggeman és az amerikai Keith Kaval végig következetlenül vezetett, túl könnyen adott fórokat Oroszországnak, aki négy előnyös gólt is szerzett, 5-2-re megnyerve a mérkőzést. “Már rögtön a legelején rossz irányba fordultak a dolgok, amikor Malkin bottal lökését elengedték. A játékosok profik voltak, a játékvezetés amatőr.”

Kummola a játékvezetők kijelölésének folyamatát is bírálta, melyben a legfontosabb láncszem Konsztantin Komisszarov, az orosz játékvezetői testület vezetője, egyben az IIHF játékvezetéssel foglalkozó bizottságának titkára. Mint mondta, a világbajnokság nem a játékvezetők próbálgatásának terepe kellene legyen, ide a világ legjobb játékvezetőit szabadna csak meghívni, például az NHL-ből. Ezzel együtt azt ő is hangsúlyozta, hogy a meccs nem a játékvezetésen, hanem a pályán dőlt el.

znarok1

A finnek, köztük Kummola, azt is nehezményezik, hogy a döntőről eltiltott Znarok a mérkőzés ideje alatt egy rejtett mikrofonon keresztül kommunikált csapatával. A szabály ugyanakkor nem világos. René Fasel, az IIHF elnöke külön interjúban indokolt a vb honlapjának a döntés okait. Ennek kapcsán elmondta, hogy az edző végleges kiállítása arra terjed ki, hogy nem lehet ott a kispadon, illetve sem a meccs előtt, sem alatta nem lehet fizikailag együtt csapatával. Ebben az interjúban, amely a döntő után került fel a honlapra, egy szó sem esik arról, hogy nem kommunikálhat az eltiltott edző a csapatával. Ugyanakkor a döntést elsőként kommunikáló közleményben ennél kevésbé szofisztikált megfogalmazás szerepel, mely szerint az eltiltás következtében az edző semmilyen módon nem érintkezhet a csapattal a meccs előtt és alatt, és a lefújást követő ceremónián sem lehet ott. Ehhez képest másodpercekkel a lefújást követően már a jégen ünnepelte csapata Znarokot.

elotte

A harmadik finn kifogás az online jegyzőkönyvben a mérkőzés ideje alatt beállt módosításokra vonatkozik. Eszerint a harmadik orosz gólt, amelyet Malkin szerzett kettős előnyből, eredetileg egy másodperccel Jarkko Immonen kiállításának letelte utánra írták. Majd miután Erkka Westerlund reklamált, hogy a szintén büntetőpadon ülő Kontiola miért nem térhet vissza és egészülhetnek ki, a gólszerzés időpontját két másodperccel visszább állították, így orosz emberelőnnyel folytatódhatott a játék. Igaz, ez alatt nem sikerült tovább növelni a két csapat közötti különbséget, sőt a második harmad utolsó két percét a finnek tölthették emberelőnyben.

A youtube-on mindenesetre finn aktivisták máris közzétették a döntő speciális nézőpontú összefoglalóját.

Zárásként tegyük hozzá, Kummolához hasonlóan egy finn játékos vagy stábtag sem kérdőjelezte meg Oroszország győzelmének jogosságát, mindazonáltal sok kérdést vetnek fel az általuk felhozott fenti körülmények.

Cimkék: , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE INFO
EL 18:30 FTCSCC INFO
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum